Psihologul este cel care asculta problemele altora. Cel care incearca sa-i ajute pe altii sa-si domine mintea. Rolul psihologului depinde in principal de domeniul in care lucreaza, de motivul consultarii si de persoana.
Simona Constantin – psiholog in Bucuresti te asteapta cu cele mai complexe servicii in domeniul psihologiei.
Astazi ne vom concentra pe rolul psihologului in cadrul unei psihoterapie individuale a unui adult.
Psihoterapeutul intr-o terapie individuala
Pentru inceput, sa ne imaginam ca un barbat de 33 de ani ajunge la consultatie.
In acel moment psihologul nu stie nimic despre aceasta persoana, in afara de prima impresie si informatii corporale pe care le poate obtine din observatie. Daca persoana este curata, ce expresie faciala predomina pe fata, cum este vocea lui…
Desi informatiile corporale ajuta foarte mult psihologul, nu este suficient. Din acest motiv, se realizeaza primul interviu.
In cazul multor pihologi, in primele sesiuni incearca intotdeauna sa efectueze un interviu complet cuprinzator si holistic al persoanei.
Asa ca acestia se opresc adesea si incearca sa cunoasca obiceiurile alimentare si de sanatate, relatiile sociale si de familie, vocatia lor…
De la acest prim contact, dar profund, daca este necesar, se efectueaza testele psihometrice si testele necesare pentru a face un diagnostic psihologic.
Acesta este primul contact cu psihologul.
De fapt, acest al doilea punct este ceea ce defineste prin excelenta procesul si rolul psihologului.
Cum se ajuta o persoana sa faca schimbari in viata lor actuala, fie cognitiva (gandire), comportamentala si emotionala.
Oricum ar fi, scopul este intotdeauna de a ajuta la o viata mai buna, mai adaptata la mediu si mai multumita.
Detectati-va convingerile limitative si rupeti-le
Cum fac oamenii schimbari?
Ei bine, aceasta este schimbarea programarii noastre neuronale. Adica atunci cand ne schimbam modul de gandire.
Pentru a ne schimba gandurile, trebuie mai intai sa avem curajul sa ne rupem de cele vechi.
Da, asta inseamna ca…
- Nu trebuie sa ai mereu dreptate.
- Sa iti schimbi asteptarile.
- Sa iti schimbi poate chiar directia vietii tale.
Intelegeti dificultatea acestui proces?
Mintea noastra este singurul lucru care ne poate elibera. Dar, de multe ori, nu ne putem elibera. Avem nevoie de cineva care sa ne indrume. Aici intervine un psiholog.
De ce avem nevoie de altcineva care sa ne ghideze?
Motivul este foarte simplu. Nu e doar o chestiune de expertiza ci si pentru ca iti este greu sa realizezi doar lucrurile care te afecteaza.
Sau poate va dati seama, dar nu stiti cum sa schimbati acest lucru.
O alta mare rezistenta la schimbare este mediul inconjurator. Oamenii din jurul nostru sunt obisnuiti sa ne cunoasca in acest fel. Cand incepem sa parasim acea zona de confort, ei se alarmeaza.
De multe ori incearca sa te convinga sa nu faci schimbari. Dar nu ne exprima direct asta. Se infurie sau pleaca. Pur si simplu pentru ca se simt amenintati.
Neintentionat, te iubesc doar in felul in care te cunosc deja sau cum ar astepta sa fii, nu asa cum esti tu de fapt.
Din fericire, nu toti oamenii traiesc in frica. Si sigur ca daca te deschizi la acest proces si ai incredere in tine, vei gasi mai multi oameni care te vor sprijini.
In acest fel, de-a lungul vietii tale vei gasi diferiti tovarasi de calatorie. Uneori vei fi student si alteori profesor. Echilibrul este in a fi tu.
Psihologii merg si la psiholog, stiati?
Se zvoneste ca toti psihologii sunt nebuni. Si ca si acestia merg la psiholog.
Ambele sunt adevarate, partial. Nu sunt nebuni, dar au si ei dificultatile lor personale.
“Daca esti un psiholog bun stii ca trebuie sa inveti si din acele greutati din viata si sa ceri ajutor atunci cand este necesar.”
Poate nu toti merg la un alt psiholog cand simt nevoia sa o faca, pentru un consult, dar au apeleaza cu siguranta la indrumarea mai multor mentori specializati in cresterea personala.
Deci nu trebuie sa mergi la psihanaliticul tipic sau la psihologul clinician. Iti poti gasi propriul ghid de crestere personala, profesionistul care te va ajuta sa depasesti cu succes fiecare provocare din viata ta.
Schimbarea vine din interiorul fiecaruia, un pshiholog doar ajuta in procesul de “vindecare” al persoanei ce ii cere ajutorul. Un psiholog este acel specialist care sprijina si motiveaza un pacient aflat intr-un punct de declin al vietii lui si care nu isi mai gaseste echilibrul in viata de zi cu zi. Multe persoane apeleaza la psiholog atunci cand sunt supusi unui stres continuu sau au suferit o trauma sau un accident peste care nu pot trece.
Deseori se apeleaza la psiholog si in cazul separarilor precum divorturi sau accidente ce s-au soldat cu decesul unei persoane dragi. Departe de adevar este zicala “mergi la psiholog, inseamna ca esti nebun”. Un psiholog este mult mai mult decat un pumn de pastile pentru calmare precum ar recomanda un psihiatru, un psiholog este mult mai mult de atat. El lucreaza la mintea pacientului si ajuta la procesul de redobandire a unei vieti linistite, fara frici si anxietate.