Ce este vata bazaltica?

Ce este vata bazaltica?Cunoscuta si sub denumirea de „vata de piatra”, vata minerala sau vata bazaltica Multirock 5 cm este o fibra artificiala filata din roca. Desi poate fi filata dintr-o varietate de tipuri de roci, vata minerala filata din roca bazaltica este recomandata pentru foarte multe aplicatii, iar in randurile urmatoare aveti posibilitatea de a descoperi o multime de lucruri interesante cu privire la vata bazaltica.

Cum se face vata minerala?

Stanca este topita, si la fel ca si in ceea ce priveste vata de zahar, se toarna din zahar topit, vata minerala se toarna din piatra topita. Imediat dupa ce este filata, agentii de legare sunt adaugati la fibra; apoi sunt comprimati si vindecati in placi.

Placile sunt apoi taiate in blocuri mai mici sau transformate in granule. Puteti cumpara vata minerala intr-o varietate de dimensiuni de placi si cuburi pentru a va satisface nevoile. De mentionat este un amanunt foarte important, si anume ca vata minerala poate fi extrasa dintr-o varietate de tipuri de roci.

Aplicatii in care se foloseste vata bazaltica

Izolatia din vata minerala este utilizata intr-o gama larga de setari care valorifica proprietatile sale remarcabile termice, acustice si de protectie impotriva incendiilor. Vata minerala izoleaza cladirile noi si existente de toate tipurile – fie ele rezidentiale, comerciale sau publice. Si o mare varietate de aplicatii din vata minerala au fost dezvoltate pentru a satisface nevoile specifice ale industriei.

Economiile substantiale de costuri rezulta din investitiile in izolatie. Aplicatiile obisnuite de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic includ izolarea crescatorilor, peretilor cavitatii, peretilor interiori si exteriori, acoperisurilor plate si sistemelor de incalzire. Aplicatiile industriale obisnuite includ: izolarea tevilor cu diametru mare; izolarea rezervoarelor si a vaselor; izolatie pentru cazane si turbine; si instalatii critice marine si offshore, inclusiv izolatie acustica si de incendiu in nave si platforme petroliere.

Pastrarea caldurii si mentinerea temperaturilor scazute este la fel de vitala ca o cerinta de performanta precum retinerea caldurii. Multe procese industriale pot fi efectuate numai in medii reci controlate, si generarea unor temperaturi atat de scazute este chiar mai costisitoare decat producerea caldurii. Izolatia este utilizata pentru a reduce cererea de energie, oferind o bariera termica foarte eficienta.

Izolarea mediilor comerciale si de birouri cu aer conditionat este din ce in ce mai apreciata in Europa. Cererea de izolatie termica care mentine temperaturile scazute a fost probabil cea mai importanta forta motrice din spatele inovatiei continue a produselor din vata minerala. Materialele de constructie care utilizeaza izolatie din sticla si vata de piatra se dovedesc in mod constant a fi solutia cea mai rentabila.

Puterile acustice ale izolatiei

Poluarea sonora sau fonica nedorita inhiba intimitatea, creste agitatia si poate fi daunatoare pentru sanatatea dumneavoastra. Zgomotul poate varia de la a fi o iritatie distractiva la a provoca daune fizice reale si pierderea auzului. Acasa si la locul de munca, milioane de europeni sufera de efectele expunerii la zgomot peste 65 decibeli. Costul tratamentului problemelor de sanatate legate direct de zgomot se ridica la multe milioane de euro anual.

Datorita structurii sale, izolatia din vata minerala ofera o bariera foarte eficienta impotriva zgomotului. Industria europeana a vatei minerale a dezvoltat o gama de produse din vata minerala care ajuta la gestionarea mai buna a sunetului, inclusiv placi acustice de plafon, placi de compartimentare, captuseli de perete si solutii de izolare si absorbtie fonica la nivelul podelei / acoperisului. Aceste produse sunt utilizate in tot felul de setari – de la birouri, cladiri publice si case pana la spitale, laboratoare si facilitati industriale.

Nivelul, durata si frecventa sunt cei trei factori care afecteaza experienta oamenilor si perceptia sunetului. Nivelurile sonore sunt exprimate in decibeli (dB). O crestere de 1 dB este cea mai mica modificare sonora care poate fi detectata, iar o crestere de 10 dB corespunde unei dublari percepute a nivelului de zgomot.

Fluxurile sonore au de asemenea, efecte asupra oamenilor si asupra structurilor cladirilor. Aceste efecte sunt experimentate ca: sunet reverberant (ecou) in spatii; si sunete de impact si aeriene in spatii adiacente sursei de sunet. Sunetele de impact includ pasi, stampilarea pe podea si masini de spalat vibrante. Sunetele aeriene includ vorbirea, instrumentele muzicale si difuzoarele.

Gasirea solutiilor eficiente la problemele ridicate de sunetele reverberante, de impact si de aer necesita o intelegere clara a diferentei dintre absorbtia fonica si izolatia fonica.

Absorbtia sonora se refera la atenuarea zgomotului reverberant in aceeasi camera sau zona ca sursa de zgomot. Solutiile implica in mod normal captusirea intregii sau partilor suprafetei camerei cu un material absorbant de sunet.

Structura fibrelor din materiale de vata minerala din sticla si piatra le face deosebit de bune la absorbtia sunetului. Cresterea absorbtiei acustice intr-o camera nu are ca rezultat neaparat o crestere corespunzatoare a izolatiei fonice intre spatiile adiacente.

Izolarea fonica eficienta impiedica transmiterea zgomotului dintr-o camera in alta. Este cunoscut si sub numele de reducere a sunetului. Capacitatea peretilor, peretilor despartitori sau a pardoselilor de a rezista la trecerea energiei sonore prin ele este in mare masura determinata de patru factori si anume absorbtia sonora a oricaror cavitati; masa elementului de separare; izolarea structurala a elementelor in cadrul constructiei; transmisie de flancare.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu