Fiecare dintre cele 23 de discuri intervertebrale din corpul uman actioneaza ca un tampon intre corpurile vertebrale. Acestea servesc ca distantiere, ca sa spunem asa, si amortizeaza socurile. In acest scop, discul intervertebral este echipat cu un nucleu gelatinos (nucleus pulposus), iar acest nucleu este inconjurat de un inel dur de fibre (annulus fibrosus).
In timp ce miezul gelatinos are proprietati de amortizare, sarcina inelului de fibre este de a stabiliza discul intervertebral in pozitia sa. Daca miezul gelatinos strapunge inelul fibros, medicul vorbeste despre o hernie de disc. Acest lucru poate provoca presiune asupra maduvei spinarii.
In noua din zece cazuri este vorba de o hernie de disc in coloana lombara, asa-numita hernie de disc lombar. Daca este afectata trecerea de la coloana lombara la sacrum sau de la coloana toracica la coloana lombara, medicul vorbeste si despre o hernie de disc lombosacrala sau toracolombara.
Aproximativ zece la suta din toti pacientii cu o hernie de disc sufera de o hernie de disc a coloanei cervicale, cunoscuta si sub numele de hernie de disc cervical.
Simptome tipice ale unei hernii de disc
Simptomele unei hernii de disc depind in primul rand de tipul si amploarea defectului. De obicei, cei afectati sufera de dureri bruste de spate, care se inrautatesc, mai ales atunci cand spatele se afla pus sub presiune. In plus, muschii coloanei vertebrale sunt de obicei intariti.
Daca coloana vertebrala lombara este afectata, durerea radiaza adesea catre fese sau picioare, iar / sau pacientii simt o senzatie de furnicaturi in picioare. Durerea este de obicei mai grava atunci cand tusiti sau stranutati.
In cazul unei hernii de disc in coloana cervicala, cei afectati se plang in primul rand de dureri de gat, care in functie de amploarea bolii, radiaza catre brate si partea din spate a capului. In cazuri extreme, paralizia devine vizibila.
Nu este neobisnuit ca o hernie de disc sa fie anuntata cu cateva zile inainte. Daca suferiti de dureri de spate care dureaza mai mult de cinci pana la sapte zile sau care se extind pana la picioare sau brate, asigurati-va ca consultati un medic!
Cum este diagnosticata hernia de disc?
La inceputul diagnosticului exista o anamneza detaliata, adica un sondaj la pacient. Printre altele, afla medicul mai intai unde este localizata durerea, dar si de cand exista durere si modul in care este perceputa in mod specific de catre pacient (de exemplu, injunghiere, perforare …).
O examinare fizica este de obicei urmata de teste imagistice pentru a diagnostica in mod clar o hernie de disc. Razele X nu sunt foarte semnificative – in majoritatea cazurilor medicul comanda de asemenea, o tomografie computerizata (CT) si / sau o tomografie prin rezonanta magnetica (RMN).
Asa-numita mielografie este rar utilizata. Aceasta este o procedura invaziva in care un agent de contrast este injectat in canalul spinal. Abia atunci va fi efectuata o radiografie sau o tomografie computerizata. Deoarece aceasta procedura nu este lipsita de riscuri, se efectueaza numai atunci cand medicul doreste sa evalueze cat mai precis canalul spinal.
Ce optiuni de terapie exista?
O hernie de disc nu inseamna neaparat interventie chirurgicala, iar un click pe Bio-Ortoclinic.ro – hernia de disc, ca ajuta sa intelegeti mai bine aceste informatii. De-asemenea, la aproape 90% dintre toti cei afectati, simptomele se imbunatatesc in cadrul metodelor de tratament conservatoare. Dupa sase pana la opt saptamani, simptomele au disparut de obicei complet.
Tratament conservator
In primul rand, medicul va prescrie analgezice si medicamente antiinflamatoare care iau suferinta de la pacient, si il impiedica sa adopte o postura amelioratoare.
Deoarece orice forma de ameliorare a posturii tensioneaza suplimentar muschii, daca durerea este foarte pronuntata, este posibil sa se injecteze agenti anestezici local si / sau preparate de cortizon direct in zona corpului afectata.
De asemenea, caldura s-a dovedit a fi utila, de exemplu sub forma de lumina rosie, turba sau noroi. Caldura stimuleaza circulatia sangelui si de asemenea, slabeste muschii. O alta masura care insoteste terapia este pozitionarea patului in trepte, in care picioarele sunt ridicate pe asa-numitul cub de disc intervertebral in timp ce sunt culcate pentru a usura nervii.
Tratament operativ
O operatie este necesara numai daca durerea este foarte pronuntata si terapia conservatoare nu functioneaza. Chiar si in caz de paralizie sau tulburari senzoriale, medicul recomanda adesea o procedura chirurgicala, in timpul careia hernia de disc este indepartata chirurgical.
O parte importanta a tratamentului: reabilitarea
Chiar daca simptomele herniei de disc se imbunatatesc rapid, este recomandabil ca terapia sa fie urmata de o masura de reabilitare ambulatorie sau internata. Aceasta include printre altele, fizioterapie, masaje sau aerobic acvatic care intareste muschii nucleului.
In timpul reabilitarii ortopedice, pacientul invata de asemenea, cum sa fie deosebit de prietenos cu spatele in viata de zi cu zi, pentru a minimiza riscul unei alte hernii de disc.