Ce este o siguranta ?

Ce este o sigurantaO siguranta este un dispozitiv de siguranta electric construit in jurul unei benzi conductoare care este proiectat sa se topeasca si sa se separe in caz de curent excesiv.

Despre sigurante automate trebuie sa stiti ca sunt conectate intotdeauna in serie cu componentele care trebuie protejate de supracurent, astfel incat atunci cand siguranta sufla (se deschide) va deschide intregul circuit si va opri curentul prin componenta (componente). O siguranta conectata intr-o ramura a unui circuit paralel, desigur, nu ar afecta curentul prin oricare dintre celelalte ramuri.

In mod normal, bucata subtire de fir de siguranta este continuta intr-o teaca de siguranta pentru a minimiza pericolele de explozie a arcului daca firul se arde cu forta violenta, asa cum se poate intampla in cazul supracurentilor severi.

Evaluarile sigurantelor

Sigurantele sunt in primul rand evaluate, asa cum ne-am putea astepta, in unitate pentru curent: amperi. Desi functionarea lor depinde de autogenerarea caldurii in conditii de curent excesiv prin intermediul rezistentei electrice a sigurantei, sunt proiectate pentru a contribui la o cantitate neglijabila de rezistenta suplimentara la circuitele pe care le protejeaza.

Acest lucru se realizeaza in mare masura facand firul sigurantei cat mai scurt posibil. Asa cum amplacitatea unui fir normal nu este legata de lungimea acestuia (un fir de cupru solid cu calibru 10 va gestiona 40 amperi de curent in aer liber, indiferent de cat de lunga sau scurta este o bucata), un fir de siguranta din anumite materiale si ecartament va sufla la un anumit curent indiferent cat de lunga este.

Deoarece lungimea nu este un factor in evaluarea curenta, cu cat se poate face mai scurta, cu atat va avea o rezistenta mai redusa de la capat la cap.

Cu toate acestea, proiectantul sigurantelor trebuie sa ia in considerare si ce se intampla dupa ce o siguranta sufla: capetele topite ale firului o data continuu vor fi separate printr-un spatiu de aer, cu tensiune de alimentare completa intre capete.

Daca siguranta nu este suficient de lunga pe un circuit de inalta tensiune, o scanteie poate sa sara de la unul dintre capetele firului topit la celalalt, completand circuitul din nou.

In consecinta, sigurantele sunt evaluate in functie de capacitatea lor de tensiune, precum si de nivelul curent la care vor arde. Unele sigurante industriale mari au elemente de sarma inlocuibila, pentru a reduce cheltuielile.

Corpul sigurantei este un cartus opac, refolosibil, care protejeaza firul sigurantei de expunere si protejeaza obiectele inconjuratoare de firul sigurantei.

Evaluarea actuala a unei sigurante are mai mult decat un singur numar. Daca un curent de 35 amperi este trimis printr-o siguranta de 30 amperi, acesta poate sufla brusc sau poate intarzia inainte de suflare, in functie de alte aspecte ale designului sau.

Unele sigurante sunt destinate sa sufle foarte repede, in timp ce altele sunt proiectate pentru timpi de „deschidere” mai modeste sau chiar pentru o actiune intarziata in functie de aplicatie. Ultimele sigurante sunt uneori numite sigurante cu suflare lenta datorita caracteristicilor lor de intarziere intentionata.

Un exemplu clasic de aplicare a sigurantelor cu suflare lenta este in protectia motorului electric, unde curentii de intrare de pana la zece ori curentul normal de functionare sunt in mod obisnuit experimentati de fiecare data cand motorul este pornit dintr-un punct mort.

Daca sigurantele cu suflare rapida ar fi utilizate intr-o aplicatie ca aceasta, motorul nu ar putea porni niciodata, deoarece nivelurile normale de curent de pornire ar arde siguranta (sigurantele) imediat!

Proiectarea unei sigurante cu suflare lenta este de asa natura incat elementul de siguranta are mai multa masa (dar nu mai multa ampacitate) decat o siguranta echivalenta cu suflare rapida, ceea ce inseamna ca se va incalzi mai lent (dar la aceeasi temperatura finala) pentru orice cantitate de curent.

La celalalt capat al spectrului de actiune a sigurantelor, exista asa-numitele sigurante semiconductoare proiectate sa se deschida foarte repede in cazul unei stari de supracurent.

Dispozitivele semiconductoare, cum ar fi tranzistoarele, tind sa fie deosebit de intolerante la conditiile de supracurent si, ca atare, necesita protectie cu actiune rapida impotriva supracurentilor in aplicatii de mare putere.

Sigurantele ar trebui intotdeauna asezate pe partea „fierbinte” a sarcinii in sistemele care sunt impamantate. Intentia este ca sarcina sa fie complet dezactivata din toate punctele de vedere dupa deschiderea sigurantei.

Concluzii

O siguranta este un conductor mic, subtire, conceput sa se topeasca si sa se separe in doua bucati in scopul spargerii unui circuit in caz de curent excesiv.

Sigurantele sunt evaluate in principal in functie de curentul maxim, dar sunt de asemenea evaluate in functie de cantitatea de cadere de tensiune pe care o vor rezista in siguranta dupa intreruperea unui circuit. Sigurantele pot fi proiectate sa sufle rapid, lent sau oriunde intre ele pentru acelasi nivel maxim de curent.

Cel mai bun loc pentru a instala o siguranta intr-un sistem de alimentare cu impamantare este pe calea conductorului neinfundat catre sarcina. In acest fel, cand siguranta sufla, va exista doar conductorul impamantat (sigur) inca conectat la sarcina, ceea ce face mai sigura prezenta oamenilor.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu