Ce este dermatoscopia si care sunt utilizarile sale?

Pielea este cunoscuta ca fiind cel mai mare organ din corpul uman si este ceea ce continua sa creasca impreuna cu noi din momentul in care suntem copii pana la varsta adulta. Cu toate acestea, acest organ, desi multi il au de la sine, trebuie, de asemenea, sa fie ingrijit, deoarece poate prezenta boli care afecteaza foarte mult functionarea acestuia, cum ar fi psoriazisul si cancerul de piele.

Dermatologia este ramura stiintei medicale care este dedicata afectiunilor si ingrijirii pielii, iar cu aceasta stiinta s-au nascut si alte metode mai putin cunoscute pentru a ajuta la functionarea pielii.

Una dintre aceste metode este dermatoscopia, care are o vizibilitate si o apreciere din ce in ce mai mare in randul persoanelor. Este o modalitate de a determina problemele de piele si bolile care sunt din ce in ce mai raspandite. Aflati totul despre utilizarile dermoscopiei in acest post.

Ce este dermatoscopia

Dermoscopia este o tehnica care poate fi utilizata in dermatologie. Se bazeaza pe o tehnica de diagnostic non-invaziva care poate permite vizualizarea leziunilor pe piele intr-un mod mai profund printr-un element clinic cunoscut sub numele de dermatoscop. Ceea ce face acest dermatoscop este sa amplifice zona de pana la 10 ori mai mult si sa utilizeze lumina polarizata pentru a elimina inflexiunea luminii atunci cand afecteaza stratul.

DL 4W este unul dintre cele mai des utilizate aparate in dermatoscopie. 

Acest proces este utilizat pe scara larga astazi, deoarece permite medicilor sa vada structuri si culori vii ale epidermei, dermului superficial si jonctiunii dermice epidermice care nu au putut fi observate numai prin inspectie.

Aceasta tehnica este fiabila si este aplicata intr-un mod relativ usor dupa invatarea si formarea corespunzatoare. In prezent, puteti utiliza un dermatoscop manual si un dermatoscop digital, care va permit sa vedeti afectiunile pielii.

Cand dermoscopia poate fi aplicata

In stiinta medicala exista multe modalitati de a defini, cu ochiul liber, daca o leziune a pielii este maligna sau benigna. Cu toate acestea, exista momente in care este necesara o viziune putin mai larga, deoarece exista cazuri in care stiinta medicala nu poate defini daca o tumoare sau o leziune este maligna sau benigna prin simpla observatie.

In acest moment, dermatoscopia este folosita pentru a functiona, deoarece cu aceasta izolare a zonei care permite dermatoscopul poate da o viziune mai eficienta a ceea ce este in fata.

Acesta este utilizat in principal in bucati pigmentate de piele, in scopul de a diagnostica melanomul intr-un moment in care acesta poate fi usor tratate si nu este intr-un stadiu avansat. Utilizarea sa este din ce in ce mai extinsa, deoarece permite ca structurile care se invecineaza cu microscopicul sa fie observate si benignitatea sau malignitatea sa sa fie definite intr-un mod eficient si rapid.

Dupa o dermoscopie

Potrivit Cancer Research UK, un medic poate face urmatorii pasi dupa o dermoscopie:

 • Extractie:Medicii pot elimina o leziune folosind o procedura numita biopsie. De asemenea, poate ajuta la diagnosticare.
 • Monitorizare:Medicii pot alege sa astepte si sa urmareasca o leziune pentru a vedea daca se schimba. Acestea pot cere unei persoane sa se intoarca pentru o examinare suplimentara dupa 3 luni.
 • Reasigurare:Medicii vor asigura o persoana daca problema lor este inofensiva..

Ce poate vedea un dermatoscop?

 • Un dermatoscop mareste drastic straturile exterioare ale pielii. Medicii le pot folosi pentru a cauta culori, modele sau forme care pot ajuta la distingere si diagnosticare.

Leziuni cutanate

 • O revizuire din 2019 a examinat modul in care dermatoscoapele pot ajuta la diagnosticarea mai multor leziuni canceroase si non-canceroase ale pielii.
 • Un medic poate utiliza dermatoscopul pentru a identifica leziunile potential canceroase, inclusiv:
 • negii
 • dermatofibroame

Uneori, un medic poate folosi un dermatoscop pentru a cauta conditii care nu implica nici o leziune, cum ar fi:

 • caderea parului
 • melasma
 • scabie

Fiecare conditie va arata usor diferit sub lentila dermatoscopului.

Un dermatolog sau alt medic poate distinge adesea intre conditiile bazate pe modul in care acestea apar sub marire.

Alopecie

Potrivit unui studiu din 2020, medicii pot folosi dermatoscoape pentru a examina pacientii cu alopecie areata si alte tipuri de picaj al parului.

Medicii folosesc un dermatoscop pentru a examina scalpul, cautand:

 • puncte negre
 • par care arata ca un semn ciudat
 • par rupt
 • puncte galbene

Medicii pot folosi aceste informatii pentru a diagnostica alopecia si pentru a evalua daca tratamentul functioneaza sau nu.

Vitiligo

Medicii pot folosi, de asemenea, un dermatoscop pentru a examina persoanele cu vitiligo.

Anumite modele si culori de leziuni vitiligo spune medicilor daca starea este stabila sau in cazul in care boala este progreseaza.

Dermatoscoapele sunt corecte?

Potrivit unui Cochrane Review 2018, dermatoscoapele sunt mai precise in diagnosticarea melanomului decat cu ochiul liber atunci cand sunt utilizate de un profesionist instruit.

O revizuire din 2019 adauga ca un medic poate folosi un dermatoscop combinat pentru a analiza alti factori pentru a diagnostica cu precizie melanomul. Acesti alti factori includ:

 • istoricul medical
 • varsta
 • istoricul familiei

Un medic poate efectua o biopsie daca diagnosticul nu este inca clar.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu