Avocatul este un profesionist in domeniul juridic care este in general cunoscut de toata lumea, dar in realitate rolul sau nu este intotdeauna bine cunoscut. Utilizarea cabinet Avocat Grigoriu Bucuresti este necesara in anumite conditii, care vor fi discutate aici.
Cine este un avocat?
Cea mai cunoscuta definitie a avocatului este aceea ca acesta este un profesionist juridic inscris in barou si care isi consiliaza clientii in probleme juridice, ii asista sau ii reprezinta in instanta. Acestia depun juramantul inainte de a-si prelua atributiile oficiale, iar rolul lor principal este de a apara oamenii in instanta. In plus, acesta are competenta de a oferi consultanta si de a emite certificate. La el pot apela atat persoane fizice, cat si companii. In fata legii, el este reprezentantul legal al clientilor sai.
Competentele acestui specialist in drept sunt vaste, la fel ca si rolul sau, care poate fi inteles din mai multe unghiuri, in functie de domeniu. Consiliere, certificare de documente, aparare la proces, asistenta in timpul unei arestari, reprezentare a clientilor sai, avocatul este multidimensional. Prin urmare, cazurile si circumstantele in care este recomandabil sa se apeleze la el sunt numeroase. Cu toate acestea, este oportun sa mentionam cateva dintre ele.
Cand aveti nevoie de consiliere
Este posibil sa apelati la acest specialist juridic pentru consiliere. Nu este neobisnuit ca persoanele care nu sunt profesionisti in domeniul juridic sa se confrunte cu anumite situatii si sa nu stie ce trebuie sa faca. Apeland la acest expert, el va putea oferi clientului sau informatiile necesare cu privire la toate aspectele juridice.
In vederea solutionarii unui litigiu, cu experienta sa in domeniu, acesta va putea sa isi indrume clientul pentru a-i creste sansele de a iesi din el. In contextul unui proces, el va putea, de asemenea, sa evalueze sansele de victorie ale clientului sau sau sa gaseasca o intelegere amiabila in cazul in care situatia este complicata. De asemenea, acesta intervine in redactarea contractelor, pentru a se asigura ca anumite clauze sunt incluse si pentru a clarifica clientului sau anumite notiuni al caror sens si domeniu de aplicare ar putea sa-i scape.
In cazul certificarii documentelor si in timpul arestarilor
Pentru a certifica autenticitatea unui document si pentru a se asigura ca data si, mai ales, continutul sau sunt corecte, este posibil sa se apeleze la un avocat pentru a obtine, de exemplu, o contrasemnare a unui act privat.
De asemenea, acesta isi asista clientul in timpul unei arestari sau al unei retineri de catre politie, in timpul careia politia sau jandarmeria poate solicita prezenta sa. In acest context, avocatul poate avea acces la dosarul de ancheta si poate solicita investigatii de la judecatorul de instructie.
Negocierea contractului pentru o companie
In prezent, este esential pentru orice companie, in special pentru cele cu o cifra de afaceri foarte mare, sa aiba unul sau mai multi avocati specializati in dreptul afacerilor. Avocatul va putea asigura in numele societatii actualizarea formalitatilor legate de respectarea drepturilor actionarilor, de majorarile de capital sau de conditiile de valabilitate a clauzelor actionarilor.
Cum sunt percepute drepturile omului in Romania?
Parintii/tutorii legali au obligatia de a se asigura ca copiii lor nu se implica in comportamente nedorite. De exemplu, conform art 33 din Legea nr. 61/1991 care sanctioneaza incalcarea ordinii publice si a standardelor sociale, parintii/tutorii legali care nu iau „masuri adecvate” pentru a impiedica copiii sub 16 ani sa se angajeze in vagabondaj, cersetorie sau prostitutie. sunt pasibile la plata unei amenzi contraventionale (Legea nr. 61/1991 privind contraventiile se aplica numai in cazurile in care fapta celui vinovat nu constituie infractiune).
Rapoartele de tara din SUA privind practicile in domeniul drepturilor omului raporteaza ca unii copii, in special din etnia roma, nu au fost inregistrati (desi inregistrarea nasterii este obligatorie conform legii).
Conform noului Cod civil al Romaniei , care a intrat in vigoare in octombrie 2011, varsta generala de casatorie este stabilita la 18 ani, dar poate fi coborata la 16 ani in circumstante speciale, cu autorizarea consiliului de administratie al raionului. (Art 272 Varsta casatoriei). Legea nr. 288/2007 a marit varsta de casatorie a fetelor, aliniind-o cu cea a baietilor; inainte de aceasta lege, fetele puteau, in cazuri speciale, sa se casatoreasca la 15 ani, iar ca regula generala la 16. Romania este parte la Conventia de la Haga din 1980 privind aspectele civile ale rapirii internationale de copii.
Drepturile femeilor in Romania sunt supuse prevederilor constitutionale si legilor interne. Romania este, de asemenea, tinuta de directivele Uniunii Europene si de conventiile internationale pe care le-a ratificat.
Constitutia Romaniei protejeaza drepturile femeilor. Articolul 4(2) consacra principiul nediscriminarii , precizand ca: „Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara nicio discriminare pe criterii de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie, adeziunea politica, proprietatea sau originea sociala”.