Alegerea dintre parfumul “natural vs sintetic” este printre cele mai dezbatute subiecte in parfumeria de nisa. Care sunt cele mai bune parfumuri barbatesti din toate: parfumurile naturale sau cele moleculare? Haide sa raspundem la aceasta intrebare impreuna.
Natural vs molecular
Instinctul psihologic natural al oamenilor este tendinta de a prefera spontan omologul natural in majoritatea cazurilor: “ce altceva poate fi mai bun decat un parfum natural?”
Spre deosebire de ceea ce poate fi valabil pentru alimente, adevarul este ca nu exista nicio diferenta intre notele naturale si cele sintetice in ceea ce priveste calitatea in parfumeria artistica. Nu exista o optiune mai buna sau mai rea, pur si simplu pentru ca ambii “concurenti” joaca roluri diferite si in mare parte complementare in echilibrul delicat al unui parfum bun.
Diferente dintre notele naturale si notele sintetice
Pentru a intelege pe deplin “de ce?”-ul din spatele acestui raspuns, in primul rand, este important sa cunoastem toate diferentele dintre notele naturale si cele sintetice. Trebuie deci sa aprofundam acest subiect, pornind de la insasi natura notelor despre care vorbim.
- Note de parfumuri naturale
Conform definitiei lor, notele naturale din parfumuri sunt substante mirositoare extrase din natura. Acest lucru este valabil pentru copaci, frunze, flori si, pana acum cativa ani, chiar si pentru animale.
Dintre cele mai comune familii olfactive naturale, putem aminti, de exemplu, familiile florale, lemnoase sau citrice si parfumurii precum cele Montale pentru bărbați și femei.
Un parfum cu un procent substantial de note naturale de inalta calitate transmite aroma sa autentica. Puternic, intens si in acelasi timp proaspat si gratios, bogat in nuante si fatete care alterneaza intre ele pe parcursul zilei, dandu-si spatiu unul altuia. In comparatie cu lumea esentelor moleculare, este ceva unic de care naturalul nu se poate lipsi atunci cand creeaza un echilibru stabil, armonios si de lunga durata.
- Note sintetice de parfumuri moleculare
Spre deosebire de ceea ce se extrage din natura, moleculele parfumurilor sintetice sunt concepute intr-un laborator. Acestea sunt create in medii sigure si testate din nou si din nou de specialisti recunoscuti la nivel international.
Exista diferite tipuri de note sintetice. Tipul fixativ este cel mai cunoscut si face ca notele sa ramana pe piele foarte mult timp. Alte tipuri au capacitatea de a inmuia intensitatea unei materii prime foarte puternice, in timp ce celelalte sunt capabile sa lege note cu diferite fatete. In termeni simpli, ceea ce face ca notele moleculare sa fie unice este capacitatea lor de a se amesteca cu omologii lor naturali, imbunatatindu-le persistenta si personalitatea.
Chestiune de echilibru
Jean Claude Ellena, unul dintre cei mai distinsi Maestri Parfumieri ai vremurilor noastre, afirma ca notele sintetice le completeaza pe cele naturale creand o alchimie adevarata si autentica. Echilibrul dintre notele naturale si cele moleculare este adesea oportunitatea de a crea parfumuri abstracte.
Selectarea notelor naturale si sintetice face parte dintr-un proces creativ. Are tendinta de a sublinia elementele pe care un parfumier le alege pentru a crea propriile parfumuri. Parfumeria evolueaza intr-un univers hibrid, un spatiu in care natura si stiinta creeaza emotii pure pe care noi le definim parfumurile. Fiecare element trebuie sa asigure echilibrul perfect intre parti si sa creeze emotii care sa ne faca sa alegem un parfum in detrimentul altuia.
Deci, sa nu uitam ca lumea parfumurilor a evoluat mereu. In timp ce la inceputul istoriei parfumului se foloseau doar uleiuri esentiale extrase din lemn, flori sau plante, astazi este imposibil sa vorbim doar despre elemente naturale si notele moleculare nu mai trebuie defaimate.