Elon Musk pariaza pe Neuralink in locul device-urilor smart din tehnologia „de ieri”

Elon Musk a atras din nou atentia comunitatii AI cu o demonstratie live pentru atat de asteptatul si interesantul device conceput de Neuralink, care promite conectarea creierului uman cu inteligenta artificiala.
Compania enigmatica de neurotehnologie a lui Musk a prezentat un demo live de la sediul sau din Fremont, California, in cursul caruia cei care au asistat la prezentare au putut vedea semnale urmarite dintr-o zona cerebrala legata de ratul unui porc pe nume Gertrude, caruia in urma cu doua luni ii fusese implantat un device Neuralink, numit simplu “Link”.

Musk a prezentat interfata experimentala creier-masina a Neuralink inca din timpul verii trecute. Aceasta insera in creier un senzor (care a primit intre timp, iata, numele de “Link”) si o serie de electrozi pentru a conecta neuronii in vederea unor transferuri de date.
“Link” din demonstratia Neuralink are dimensiunea unei monede mari, “un fel de FitBit intra-cranian, cu fire minuscule”, cum il numeste chiar Musk.

Desi multi dintre membii asistentei se asteptau probabil sa vada neuronii din creierul uman la lucru in timp real – mai ales dupa tweet-ul “matrix in matrix” postat de Musk inainte de sesiunea live – semnalele audio reprezentand functionarea neuronilor animalului au fost si ele suficient de impresionante pentru majoritatea audientei.

Musk a explicat ca noul Link are aproximativ o mie de canale, ceea ce inseamna ca “este de 100 de ori mai bun decat cel mai bun device disponibil astazi pe piata”. El a spus ca anticipeaza ca o procedura chirurgicala optimizata pentru Link va dura mai putin de o ora, “astfel incat sa poti merge dimineata la spital si sa poti pleca dupa amiaza. Si se poate face fara anestezie generala”.

Presedintele Neuralink, Max Hodak, anuntase anterior ca Neuralink va incepe experimentele cu subiecti umani in 2020, exprimandu-si speranta ca sistemul experimental ICM (interfata creier-masina) ar putea fi utilizat pentru a trata pacienti cu boli cerebrale sau leziuni ale maduvei spinarii. In timpul demonstratiei, Musk nu a oferit niciun termen pentru momentul in care Neuralink ar putea fi testat pe subiecti umani. Cu toate acestea, in timpul sesiunii de intrebari si raspunsuri, neurochirurgul sef Neuralink, Matthew MacDougall, a declarat ca „primul studiu clinic se adreseaza persoanelor cu tetraplegie, deci leziuni ale coloanei vertebrale cervicale. “Vom inscrie un numar mic de pacienti, pentru a ne asigura ca dispozitivul este sigur si ca functioneaza” a spus MacDougall.

Neuralink a fost desemnat de catre FDA (Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente) “dispozitiv inovator”, in cadrul unui program pentru dispozitive medicale specifice si produse combinate conduse de dispozitive, care ofera sansa unui „tratament sau unui diagnostic mai eficient al bolilor sau afectiunilor care pun in pericol viata sau care sunt invalidante ireversibil”. Aceasta denumire permite Neuralink sa lucreze indeaproape cu FDA la dezvoltarea dispozitivului pentru un mediu clinic.

Speculatii privind colaborarea Neuralink – Huami

Compania Neuralink a alimentat imaginatia entuziastilor de tehnologie inca de la prima prezentare publica, in 2019. Cu toate acestea, cei care sperau pentru viitor la un dispozitiv smart care sa poata vorbi cu niste implanturi din creier vor trebui sa isi caute speranta in alta parte. Potrivit lui Musk, dispozitivele portabile si cele care se tin in mana vor fi uitate in curand, in favoarea dispozitivelor montate chirurgical. “In mod cert nu! Ceasurile smart si telefoanele sunt tehnologia de ieri. Viitorul este Neuralink”, a spus CEO-ul pe Twitter, ca raspuns la un articol al Clean Tehnica, in care se arata ca Tesla este in discutii pentru dezvoltarea unor astfel de dispozitive pentru consumatori. Articolul anunta, astfel, ca urmeaza un parteneriat cu compania chineza Huami Technology, in vederea lansarii unui ceas smart.

Tehnologia din spatele demonstratiilor

Desi interfata creier-masina a Neuralink nu va avea tehnologie portabila externa, functionalitatea sa are cu siguranta multe caracteristici analoge. De pilda, incarcarea dispozitivului se face inductiv, aproximativ ca incarcarea wireless a smartphone-urilor de astazi. Cipul va avea, de asemenea, functiile de tip aplicatie, pe care telefoanele si dispozitivele portabile le ofera utilizatorilor lor, printre care si monitorizarea starii de sanatate si chiar capacitatea de a naviga pe Internet. In mod clar, atu-ul pe care pariaza Musk este grafica prezentata direct creierului uman pentru procesare, in loc sa ceara ochilor sa interpreteze primii informatiile primite.

In plus, procesele automate care au eticheta „smart” sunt si ele implicate in tehnologia Neuralink. Un robot „smart”ar urma sa instaleze dispozitivul – lucru care se va realiza in decurs de o ora. Automatizarea este esentiala pentru a indeplini obiectivele companiei ce tin de montarea electrozilor necesari in cadrul unei proceduri ambulatorii, fara anestezie generala, sangerare sau daune vizibile. Robotul este „in continuare departe de LASIK”, dar „s-ar putea apropia destul de mult in cativa ani”, a detaliat Musk.

Ce stim pana acum despre Neuralink?

CEO-ul Tesla, Elon Musk a infiintat compania de tehnologie neuronala Neuralink in 2016.
Compania, insa, a ramas sub radar pana in 2017, cand Wall Street Journal a publicat stirea referitoare la infiintarea companiei pentru „fuzionarea computerelor cu creierul uman”.

In 2019, Neuralink a prezentat tehnologia pe care o dezvolta – un cip conectat prin fire, intins in interiorul creierului uman, capabil atat sa inregistreze activitatea creierului, cat si sa o stimuleze.
Dezvoltarea cipurilor cerebrale este un “job secundar” destul de ciudat pentru cineva care conduce in acelasi timp Tesla, compania de explorare spatiala SpaceX si The Boring Company, despre care Musk spera ca va sapa sisteme de tranzit subteran pentru orase.

Dar Neuralink se concentreaza pe una dintre temerile principale ale lui Musk – inteligenta artificiala. Antreprenorul si-a exprimat frecvent ingrijorarea cu privire la faptul ca inteligenta artificiala ar putea pune intr-o zi in umbra rasa umana. El a fondat o organizatie de cercetare cu scop general, numita OpenAI, dar Neuralink are un obiectiv mult mai tangibil si futurist – acela de a crea dispozitive compatibile cu inteligenta artificiala si capabile sa interactioneze cu creierul uman.

In iulie 2019, directorii Neuralink si Musk au prezentat pentru prima data tehnologia dezvoltata de companie pana la acel moment.
Marea dezvaluire a fost un microcip care, teoretic, putea fi implantat in spatele urechii unei persoane cu ajutorul unor fire mici care contin electrozi care se extind in creier.

Cat de nou este conceptul care sta la baza Neuralink?

Conceptul de tehnologie a interfetei neuronale nu este nou. Oamenii de stiinta au creat deja dispozitive capabile atat sa interpreteze activitatea creierului, cat si sa stimuleze neuronii din creier. O demonstratie memorabila a acestei tehnologii a avut loc in 2012, atunci cand pacientii paralizati au reusit sa controleze un brat robotizat.
Insa Elon Musk nu accepta sa ramana la ceea ce este deja posibil. El a spus, in stilul sau clasic, ca, in afara de tratarea afectiunilor neuronale, cum ar fi Parkinson, spera ca Neuralink va putea intr-o buna zi sa faciliteze o „simbioza” intre oameni si inteligenta artificiala. De asemenea, el a anuntat entuziasmat in 2019 ca

Neuralink a reusit sa faca o maimuta sa „controleze un computer cu creierul sau”, pentru ca acum sa vina cu un nou demo, de data aceasta pe un porc.
Site-ul Business Insider a stat de vorba in 2019 cu doi neurologi cu ajutorul carora a reusit sa separe stiinta de discutii in van. Cei doi neurologi au subliniat trei elemente extrem de interesante ale designului Neuralink.

1. Firele flexibile se pot misca odata cu creierul, fara sa il afecteze

Firele dispozitivului propus de Neuralink ar putea reprezenta o evolutie in domeniu datorita flexibilitatii lor deosebite, sustine Andrew Hires, profesor asistent de Neurobiologie la Universitatea din California. „Faptul ca utilizeaza aceste fire flexibile este o inovatie semnificativa, mai ales daca incearca sa-l implanteze consumatorilor„, a spus Hires. Fiecare fir este putin mai subtire decat un fir de par uman si are electrozi capabili sa detecteze activitatea creierului si, teoretic, sa-l stimuleze.„Firele rigide din creier provoaca multe daune, deoarece creierul se poate deplasa”, a subliniat Hires, explicand ca un creier viu este foarte moale, mult mai moale decat exemplarele care pot fi vazute in borcane si care au fost rigidizate cu formaldehida. „Creierul este mult mai moale decat o gelatina„, a spus el. Astfel, sarmele flexibile precum cele descrise de

Neuralink ar putea fi o solutie mai buna pentru orice dispozitiv care va petrece o perioada lunga de timp implantat in creierul cuiva, pentru ca probabilitatea lor de a inflama si de a deteriora tesutul este mult mai mica.
Este adevarat ca tehnologia nu este noua, dar este destul de recenta incat sa nu stim daca aceste fire ar putea dura mai mult de cativa ani. „Tehnologia este disponibila doar de un an sau doi. S-ar putea ca aceste fire flexibile sa fie mai putin fiabile, mai putin robuste, poate ca se vor rupe„, a spus Hires.
Dr. Rylie Green de la Imperial College din Londra a remarcat, de asemenea, ca materialul utilizat pentru realizarea firelor este un polimer destul de utilizat in domeniu. Ea a observat, de asemenea, ca electrozii sunt realizati din aur, ceea ce ea numeste „tehnologie la nivel de cercetare”, mai degraba decat gata de a fi introdusa in creierul uman.

2. O masina de cusut in loc de chirurg

O mare problema legata de firele flexibile este ca ele pot fi dificil de implantat in creier, motiv pentru care Neuralink a inventat ceva cu totul nou. Sondele ar fi introduse in creier printr-un dispozitiv asemanator cu o masina de cusut, care ar folosi un ac rigid pentru a introduce firele la aproximativ 1 milimetru in invelisul exterior al creierului sau in cortex.

Hires este de parere ca ideea acestei masini de cusut este o inovatie semnificativa. Profesorul, care a avut la randul sau de facut implantari manuale ale unor dispozitive similare in creierul soarecilor spune ca „atunci cand faci manual aceste lucruri de o finete foarte mare, e foarte greu sa ai o mana suficient de stabila”.
Hires a fost impresionat in mod deosebit de o caracteristica a masinii, conceputa pentru a rezolva problema legata de tendinta catre miscare a creierului uman. „Avem respiratia, bataile inimii… doi factori care pot misca putin creierul„, a spus Hires.

Functia care l-a impresionat pe Hires se numeste corectie de miscare online si functioneaza prin filmarea la microscop a vaselor de sange din creier, urmata de folosirea unui robot pentru a regla acul, astfel incat sa se deplaseze odata cu acele vase de sange.
Musk a confirmat pe Twitter ca exista deja o versiune actualizata a masinii de inserare. Anterior, CEO-ul spusese ca aceasta masina ar putea face implantarea electrozilor la fel de usoara ca o masina de chirurgie oculara LASIK, dar in ultimele sale tweet-uri a revenit spunand ca este inca departe de LASIK.

3. Un super chip care traduce activitatea cerebrala

Arma finala din arsenalul Neuralink este cipul care va interpreta activitatea creierului preluata de electrozi.
Exista o problema cu preluarea semnalelor electrice din creier, iar aceasta tine de faptul ca sunt foarte slabe. Si cu cat vor avea de parcurs un drum mai lung printr-un fir subtire, cu atat vor fi mai distorsionate de zgomot, pentru ca intotdeauna exista unele zgomote electrice in lumea din jurul nostru. Ar trebui sa fim capabili de a amplifica si digitiza semnalul cat mai aproape de sursa„, a spus Hires.
Din ceea ce au dezvaluit in detaliile despre produs, acel cip pare a fi dincolo de stadiul actual al tehnicii… Acest lucru va permite inregistrarea din mai multe locuri cu o precizie mai mare”, a spus el. „Este ca si cum ai face upgrade la televizor pentru a trece de la o imagine standard la high definition”.
Pentru dr. Rylie Green, cel mai interesant lucru legat de Neuralink nu a fost caracterul revolutionar al fiecareia dintre aceste trei tehnologii, ci mai degraba faptul ca ele au fost reunite. „Toate aceste aspecte diferite sunt in curs de dezvoltare de ceva timp si e bine sa le vedem toate reunite intr-un singur dispozitiv”, a spus ea.

Upgrade semnificativ pentru protezele robotice

In timp ce Elon Musk este axat mai degraba pe preamarirea viitoarei fuziuni dintre AI si creierul uman, Hires si Green sunt mai entuziasmati cu privire la beneficiile pe termen scurt pe care le-ar putea aduce tehnologia.
Prima aplicatie la care ne putem gandi este un control mental mai bun pentru protezele robotice in cazul persoanelor paralizate”, a spus Hires, adaugand ca poate adauga un control mai fin al protezelor.

Reactii negative

Dupa demo-ul Neuralink, reactiile negative cu privire la potentialul de viitor al Neuralink nu au intarziat sa apara. Ben Poole de la Google Brain a venit cu un tweet in care spunea “Nu multumesc, Neuralink!”, in timp ce expertul in inginerie inversa si blogger-ul de tehnologie Jane Manchun Wong a scris pe Twitter ca “Musk spune ca memoria ar putea fi descarcata si refacuta in viitor prin intermediul Neuralink. Viitorul este ciudat!

Cred ca la un moment dat guvernele ar putea face apel la interfate creier-computer precum Neuralink pentru supravegherea in masa si ar putea retine oamenii doar pentru ca s-au gandit la ceva anume. Cred ca interfata creier-computer poate fi foarte benefica pentru scopuri medicale (daca se va dovedi utila clinic). Dar este si o tehnologie puternica si cred ca utilizarea non-medicala ar trebui reglementata inainte sa iasa prost”.

Surse: https://syncedreview.com/2020/08/31/elon-musks-neuralink-demos-brain-computer-link-in-live-pigs/#:~:text=Elon%20Musk’s%20secretive%20neurotech%20company,%E2%80%9C

https://www.teslarati.com/elon-musk-tesla-smartwatch-neuralink/

https://www.businessinsider.com/we-spoke-to-2-neuroscientists-about-how-exciting-elon-musks-neuralink-really-is-2019-9

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu