Toate femeile aflate la varsta fertila, care nu sunt insarcinate si nu alapteaza, au menstruatie in fiecare luna, cu foarte putine exceptii legate in cea mai mare parte de stari temporare de boala si ingrijire asociata sau alt tip de disconfort fizic. Toate femeile care au menstruatie, trebuie sa gaseasca in fiecare luna suportul igienic potrivit pentru a colecta sau absorbi sangele menstrual produs, care poate fi, in general, cuantificat in 35 ml in total.
Astazi suntem norocosi, pentru ca putem conta pe o gama larga de dispozitive igienice: servetele sanitare de diferite tipuri (de unica folosinta, lavabile si reutilizabile, tampoane interne), lianti (cupa menstruala si discul menstrual) si chiar lenjerie specifica.
Alegerea depinde de noi, de nevoile noastre, dar si de cele ale planetei. Da, sa ne amintim ca servetelele sanitare de unica folosinta, care reprezinta de departe sprijinul preferat pentru femeile din lume atunci cand se lupta cu menstruatia, sunt transformate in deseuri non-biodegradabile, intr-adevar extrem de poluante. Se estimeaza ca fiecare femeie care foloseste acest tip de igiena pentru menstruatie in anii fertili, produce doar 136 kg de gunoi… Din fericire, insa, absorbantii au si omologii lor ecologici cum ar fi tampoane bumbac organic Corman Organyc, realizate din materiale mai putin poluante, inclusiv tampoane interne.
Iata un mic ghid
Utilizati suporturi diferite atunci cand sunteti menstruatie, variind in functie de intensitatea fluxului (daca mai mult sau mai putin rare sau abundente) si faza ciclului. De exemplu, ai putea alege tampoane interioare din bumbac organic 100% biodegradabil, in timpul zilei si tampoane de unica folosinta de dimensiuni maxi pentru noapte.
Atentie maxima la igiena si sanatatea vaginala. In timpul menstruatiei este mai usor sa te infectezi sau sa te enervezi, asa ca alege ce este mai bun pentru tine, indiferent daca este vorba de absorbanti sau alt tip de sprijin. Primul criteriu de selectie va fi starea ta de bine.
Tampoane si burete menstrual
Acestea sunt realizate din bumbac si sunt echipate cu un snur care serveste pentru a putea extrage absorbantul odata ce si-a finalizat capacitatea absorbanta si urmeaza sa fie schimbat.
Nu va pastrati tamponul timp de prea multe ore, maxim patru pana la sase ore, deoarece absorbantul intern este, din pacate, un vehicul al infectiilor si este asociat (desi in cazuri rare) cu temutul SST (sindromul socului toxic), o infectie sistemica grava cauzata de bacteria Staphylococcus aureus care poate fi fatala.
Daca purtati un absorbant intern si aveti simptome cum ar fi: varsaturi, diaree, dureri musculo-scheletice, frisoane, eruptii cutanate si febra mare, indepartati imediat tamponul si sunati-va medicul. Pentru a evita orice risc, nu utilizati numai tampoane in timpul menstruatiei, nu le pastrati niciodata noaptea si schimbati-le des.
Atentie: chiar si absorbantii interni nu sunt biodegradabili, prin urmare, odata indepartati, nu le aruncati in toaleta, ci infasurati-le in hartie si aruncati-le in cos.
O buna alternativa ecologica la tampoane sunt buretii menstruali, ati auzit vreodata de ei? Aceasta este exact ceea ce credeti, bureti nesintetici, care sunt colectati in fundul oceanului si apoi albiti si dezinfectati intr-un mod natural cu peroxid de hidrogen.
Buretele va absorbi sangele menstrual timp de cateva ore, trei pana la cinci, apoi va trebui indepartat si clatit inainte de a fi reutilizat. Buretele menstrual natural dureaza in general aproximativ sase luni si este total ecologic, biodegradabil si, mai presus de toate, economic.
Prin urmare alternativele ecologice pot fi benefice atat pentru tine cat si pentru planeta, deoarece sunt biodegradabile si ajuta ecosistemul deja greu incercat din cauza produselor nedegradabile.