Traditii romanesti din timpul ceremoniei de inmormantare

Traditii romanesti din timpul ceremoniei de inmormantareTraditiile isi au radacinile in folclorul local, iar acestea sunt transmise mai departe de catre batrani. Asadar, in momentul in care o persoana draga decedeaza, toti membrii familiei stiu ce trebuie facut, astfel incat sufletul defunctului sa se poata odihni in pace. Totusi, anumite traditii s-au stins, odata cu trecerea generatiilor, in timp ce altele raman vii in constiinta locuitorilor din anumite zone.

De altfel, trebuie retinut faptul ca fiecare regiune are propriile traditii, insa, in acest articol le vom prezenta pe cele mai cunoscute.

Mai multe persoane acorda prea mare atentie detaliilor ce tin de organizarea ceremoniei de inmormantare, fapt pentru care ignora traditiile si folclorul local. Totodata, din cauza emotiilor mult prea puternice, multe dintre acestea neglijeaza toate pregatirile pentru inmormantare, fapt pentru care au nevoie de ajutor. Asadar, pentru a putea organiza o ceremonie care sa ramanta tiparita in memoria tuturor participantilor, poti apela la firme funerare Dolj.

De altfel, nu uita sa respecti traditiile zonei tale, iar printre acestea se numara:

  1. Rasaritul si usa casei

In momentul in care trupul neinsufletit este plasat in sicriu, acesta trebuie asezat intotdeauna cu fata spre rasarit, iar picioarele sa fie intotdeauna spre iesire. Acest lucru simbolizeaza plecarea sa dintre cei vii. Usa casei reprezinta granita dintre cele doua lumi si marcheaza despartirea dintre persoanele care au ramas in viata si defunctul.

Astfel, lumea din exteriorul casei reprezinta lumea celor care au decedat, in timp ce persoanele care raman in casa, raman si in lumea celor vii.

Totusi, in momentul in care acesta este pozitionat invers, poate fi un semn rau, care prevesteste necazuri.

  1. Oglinzi

Dupa ce persoana draga a decedat, asigura-te ca toate oglinzile sunt acoperite cu diferite materiale sau sunt intoarse cu partea lucioasa catre perete. In folclor, acest lucru marcheaza doua aspecte. In primul rand, defunctul nu trebuie sa se oglindeasca, din cauza faptului ca vor exista doua persoane decedate (cel real si reflexia sa), fapt pentru care va atrage ghinionul in casa si va aduce moartea cuiva. In al doilea rand, oglinzile trebuie acoperite din cauza faptului ca persoanele din locuinta nu trebuie sa vada spiritul acestuia plimbandu-se prin casa.

  1. Obiecte care se pun in sicriu

In momentul in care o persoana a decedat, familia acestuia considera ca sufletul sau calatoreste, fapt pentru care va avea nevoie de diferite obiecte, pe care trebuie sa le aiba mereu la indemana. Asadar, se vor pune in sicriu diferite obiecte care il reprezinta pe cel care a decedat, precum cele utilizate zilnic de catre acesata.

De altfel, in anumite zone, familia pune in sicriu si monede sau bancnote, astfel incat persoana decedata sa poata plati vamesii de pe lumea celalta, pentru a putea ajunge intr-un loc mai bun.

  1. Pisicile

In astfel de momente, familia si participantii la inmormantare sunt speriati de pisici. Multi dintre acestia considera ca pisicile au posibilitatea de a transforma sufletul pur al defunctului intr-un spirit malefic, care va continua sa bantuiasca locuinta. Asadar, de cele mai multe ori pisicile nu sunt primite in camera unde se afla  trupul neinsufletit al defunctului.

Traditii funerare mai putin comune

Iata unele dintre cele mai putin comune traditii funerare

  1. Procesiuni o data pe an – Mexic

Una dintre cele mai renumite obiceiuri la nivel mondial a avut si mai multa acoperire in ultima perioada datorita aparitiei sale in cel mai recent film James Bond. O traditie care dateaza din epoca azteca, se crede ca jelirea mortilor este lipsita de respect si o data pe an se intorc pe pamant. Pentru a sarbatori acest lucru, altarele sunt amenajate in casa sau in cimitir si incarcate cu ofrande de galbenele, mancare, bautura, fotografii si lumanari.

  1. Procesiuni pentru renastere – India

Gange este cel mai sacru rau al credintei hinduse si este chiar venerat ca zeita Ganga. Intr-un concept numit „Moksha”, ei cred ca, daca cenusa decedatului este imprastiata intr-un loc sfant (Varanasi fiind cel mai sfant), vor scapa de ciclul renasterii si vor merge direct in cer.

  1. Asteptati intr-un loc special – Suedia

Desi Suedia este in mare parte o tara laica, are propriul sau set de traditii funerare unice. Cel mai notabil este faptul ca cei decedati sunt lasati timp de 1-3 saptamani intr-un loc special inainte de a fi ingropati. Si, desi in alte culturi sunt preferati mai multi oaspeti la o inmormantare, in Suedia sunt afaceri foarte private, la care participa doar cei mai intimi membri ai familiei. La eveniment, florile locale sunt asezate pe sicriu, se canta cantece, iar cei mai apropiati membri ai familiei vor purta o cravata alba.

Deci, indiferent daca este vorba de o parada de jazz in New Orleans sau de o inmormantare ecologica, exista multe modalitati prin care puteti avea o inmormantare perfecta. Daca ti se pare greu sa vorbesti despre planurile de inmormantare cu cei dragi, atunci arunca o privire la sfaturile psihologilor.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu