O vizita la un psihiatru nu este o rusine. Cand merita sa ii ceri ajutorul?

O vizita la un psihiatru nu este o rusine. Cand merita sa ii ceri ajutorul?„Vizita la un psihiatru? Pentru ce? Nu este atat de rau pentru mine ”- multi oameni inca simt frica irationala de a vizita un psihiatru, caci pentru multi este un subiect jenant.

Cautarea ajutorului unui specialist de la un cabinet de psihiatrie Targu-Mures 2021  nu este o rusine, nici un semn de slabiciune. Majoritatea problemelor de sanatate mintala pot fi rezolvate cu succes – datorita psihoterapiei, farmacoterapiei sau ambelor metode in acelasi timp, spun specialistii. Afla cine este un psihiatru, ce face  de ce ar trebui sa soliciti ajutorul sau.

Clarifica indoielile – ce este un psihiatru?

Un psihiatru este un medic care a efectuat un stagiu de specialitate in psihiatrie. Mai exact, calea catre profesia de psihiatru trece prin studii medicale de sase ani, stagiu postuniversitar de un an si specializare de cinci ani in domeniul psihiatriei completat cu examenul de specializare. In cazul sau, insa, educatia nu se termina niciodata. Pentru a ramane profesionist, trebuie sa se educe constant. In concluzie, un psihiatru este preocupat de sanatatea mintala, dar are o baza medicala solida.

Ce face un psihiatru?

Domeniul psihiatriei este legat de tulburarile in functionarea psihicului uman. Domeniul de aplicare este foarte larg: tulburari depresive, anxioase, psihotice, de personalitate, nutritie, neurodezvoltare, care rezulta si din batranete, cum ar fi dementa senila sau tulburarile de memorie.

Pe baza cunostintelor medicale actuale, psihiatrul decide ce interventie si cercetare necesita o afectiune. Este adesea necesara consultarea cu specialisti din alte domenii, inclusiv internisti, psihologi, neurologi. Un psihiatru este atent la testele de specialitate, deoarece acestea permit confirmarea diagnosticului sau exclud alte cauze ale starii precare a pacientului.

Exista o multime de mituri in jurul profesiei de psihiatru: de unde vin ele?

In trecut, se credea ca cineva devine psihiatru daca nu era apt pentru medicina adevarata. A existat o gandire persistenta si poate exista si astazi, ca tulburarile mentale nu sunt boli care necesita tratament. Prin urmare, este la doar un pas sa crezi ca, din moment ce psihiatrii nu trateaza bolile, nu sunt medici. Intre timp, adevarul despre profesia de psihiatru este: problemele medicale pot afecta – si deseori afecteaza – functionarea psihicului. Pentru a diagnostica bine un pacient, trebuie verificat mai intai daca problemele sale sunt somatice.

Un alt mit: este suficient ca un psihiatru sa priveasca o persoana si stie deja ce are in cap. Citeste mintea! O astfel de credinta in abilitatile aproape magice ale psihiatrilor poate provoca jena pacientului. Desigur, cunostintele si experienta unui psihiatru ii permite sa observe mai mult, dar sunt folosite doar metode stiintifice pentru a evalua sanatatea mintala.

Psihiatru, psiholog sau psihoterapeut: este acelasi lucru?

Acestea sunt domenii care se suprapun, fiecare dintre ele tratand sanatatea mintala. Principala diferenta se refera la puterile si sfera de activitate. Inca o data – un psihiatru este medic. Prin urmare, poate face diagnostice, poate efectua un tratament farmacologic, se poate referi la examene de specialitate, poate decide despre incapacitatea temporara a pacientului de a efectua munca, cu alte cuvinte – scrie concedii de boala. Mai multe puteri inseamna mai multa responsabilitate.

Pe de alta parte, un psiholog poate oferi ajutor psihologic, poate face un diagnostic psihologic, poate oferi consiliere si instruire, poate efectua teste psihologice si elibera certificate. Cu toate acestea, psihologul nu poate scrie retete si nu poate efectua tratament farmacologic.

Nici un psihoterapeut nu are astfel de puteri – o persoana care se ocupa in principal cu terapia pe termen scurt si lung, care vizeaza schimbarea functionarii persoanei care cauta ajutor. Psihoterapeutul nu trebuie, dar poate fi si psiholog sau psihiatru. La fel ca si psihologul, poate cere un consult psihiatric daca crede ca pacientul are nevoie de el.

Nu uita, tulburarile mentale devin un simbol al vremurilor de acum, chiar si o boala a civilizatiei. Iar aceste probleme vor creste. Exista, de asemenea, o constientizare tot mai mare ca merita sa iti ingrijesti sanatatea mintala in mod continuu pentru a preveni posibilele crize in viitor, de aceea, trebuie sa intelegi ca psihiatrul este cel care te poate ajuta sa depasesti toate aceste probleme!

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu