Mananci o cantitate suficienta de proteine curate si faci sport in mod regulat… asa ca de ce ai mai avea nevoie sa faci schimbari legate de stilul de viata?! Raspunsul la aceasta intrebare este ca o stare buna de sanatate este incredibil de complexa, iar micile modificari pe care le poti poti face in obiceiurile tale zilnice te vor ajuta sa traiesti mai mult si cu mai multa energie, concentrare si fericire.
Cele 12 schimbari de mai jos in stilul tau de viata, de pilda, pot parea mici, dar ele pot duce la imbunatatiri importante pentru sanatate. Incearca-le acum si fa toate eforturile pentru a le mentine pe termen lung, fara sa te simti descurajat. Pentru a obtine schimbarile dorite vei trece prin multi pasi inainte dar si prin pasi inapoi, te vei opri si o vei lua de la capat, dar important este sa nu renunti niciodata!
1. Stabileste-ti obiective realiste si concrete
Este important sa iti stabilesti obiective foarte realiste, specifice, mici, concrete si masurabile, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. In acest fel vei avea sanse mai mari sa-ti duci eforturile la bun sfarsit. Pasii mai mici si obiectivele intermediare atinse te fac sa te simti mai motivat si sa crezi in victoria finala.
Pe de alta parte, cu cat lasi mai putin lucrurile la voia intamplarii, cu atat esti mai predispus sa reusesti! Cu alte cuvinte, fii proactiv si gandeste in avans.
2. Fa-ti planuri clare pentru a evita obstacolele
Odata ce ti-ai stabilit obiectivele, vino cu planuri clare pentru a gestiona esecurile sau obstacolele. Incearca sa iti imaginezi inca de la inceput potentialele obstacole si gaseste o cale de a evita mentalitatile negative, la fel ca si gandurile si comportamentele auto-distructive, inainte sa apara.
Vei fi capabil astfel sa exersezi raspunsurile la mentalitati negative intrebandu-te in avans ce iti vei spune atunci cand vei intampina un obstacol, cum iti va afecta comportamentul si cum poti schimba mesajul catre tine pentru a avea un rezultat mai bun?
3. Dormi intre 7 si 9 ore in fiecare noapte. Fara abatere!
Dezavantajele saritului peste somnul de noapte nu sunt deloc de neglijat! Daca pierzi doar o ora de somn si dormi 6 ore pe noapte, maresti cu 23% riscul de obezitate. Ai nevoie de sapte pana la noua ore de somn pe noapte, chiar daca asta inseamna sa sari din cand in cand peste antrenamentul de la 6 dimineata. Daca nu reusesti sa adormi, apeleaza la uleiuri esentiale relaxante, consuma alimente care favorizeaza somnul sau incearca sa inveti din obisnuintele tale de somn, purtand un ceas de tracking. De asemenea, poti sa incerci sa creezi un mediu care sa favorizeze somnul.
4. Introdu grasimile in dieta
Acest pont nu inseamna ca vei avea liber la introducerea fara oprelisti a alimentelor prajite in dieta ta obisnuita. Si chiar e indicat sa nu faci asta! Insa grasimile bune din alimente precum avocado, ulei de masline, peste gras si nuci sunt esentiale pentru functionarea sistemului imunitar, pentru arderea grasimilor (oricat de paradoxal suna!), pentru satietate si pentru o piele stralucind de frumusete. Frica de grasime isi are punctul de plecare intr-o perioada mult prea lunga in care carbohidratii si zaharul au primat in dietele noastre, un aspect despre care stim acum ca are tot felul de efecte negative asupra sanatatii.
5. Bea suficienta apa
Este imposibil sa exagerezi importanta apei si a hidratarii. Un consum adecvat de apa, (in mod ideal 2 litri de apa sau 8 pahare pe zi) va insemna mai multa energie, o piele mai frumoasa si poate chiar o scadere in greutate.
6. Atentie la etichetele produselor de beauty
Multe femei fac o obsesie din ingredientele organice din biscuiti, dar folosesc creme pline de substante chimice asociate cu un risc mare de cancer. Cauta intotdeauna branduri naturale si organice, care folosesc ingrediente simple care suna a alimente (ulei de nuca de cocos, lavanda, etc) si ai grija la ingrediente periculoase precum ftalati , parfum, parabeni, formaldehida si gudron de carbune.
7. Fa miscare
Este foarte adevarat ca miscarea energica este esentiala, dar ridicarea de greutati mari timp de o ora nu poate anula efectele negative ale statului jos pentru tot restul zilei. Mai mult, un studiu recent a constatat ca unele dintre beneficiile exercitiului fizic au fost anulate de perioadele prelungite de stat pe scaun. Investeste intr-un device care iti monitorizeaza pasii si care te va stimula sa te misti suficient pe parcursul zilei. Incearca sa urci pe scari, sau sa faci scurte plimbari in jurul biroului, o data pe ora in mod ideal.
8. Ia un probiotic
Poate fi extrem de derutant sa intelegi care sunt suplimentele de care ai nevoie si care iti sunt inutile, insa stiinta subliniaza din ce in ce mai mult beneficiile pentru sanatate ale unui intestin sanatos, pornind de la o stare de spirit mai buna si ajungand pana la un sistem imunitar puternic. Un mod usor de a incepe sa lucrezi la microbiomul tau este sa iei zilnic un probiotic de calitate.
9. Fa-ti timp sa faci dragoste
Chiar nu ai nevoie sa cauti motive pentru a fi de acord cu asta! Din cate se pare orgasmele sunt foarte benefice pentru creier, pentru sistemul imunitar, pentru somn si pentru multe altele. Desigur, este excelent sa ai un partener, insa e important sa stii ca nu ai nevoie neaparat de unul, pentru a te bucura de beneficiile pe care satisfactia sexuala le are pentru sanatate.
10. Scapa de obiceiurile inutile
Comportamentele adictive precum fumatul, consumul de alcool, sau mancatul in exces pot fi combatute cu ajutorul meditatiei si constientizarii. In acest fel, vei deveni mai interesat de comportamente si de efectele lor, iti vei analiza experientele in mod constient, vei observa moment cu moment senzatiile corpului tau si vei descoperi in mod natural informatii care te vor ghida catre alegeri mai sanatoase si mai satisfacatoare.
Atunci cand inveti sa acorzi atentie obiceiurilor nesanatoase, si sa le constientizezi, iesi de pe pilot automat si dai creierului informatii exacte si actualizate despre ce este si ce nu este benefic, ceea ce te va ajuta sa iesi din bucla de obiceiuri vechi si gresite!
11. Hraneste-te cu ganduri bune
In general oamenii sunt foarte exigenti cu ei insisi daca nu isi ating obiectivele. Mai mult decat atat, multi dintre noi avem impresia ca auto-critica ne motiveaza si ne duce mai aproape de obiectivele stabilite. Cand, de fapt, este exact invers! Auto-critica atrage o motivatie mai scazuta, mai putin auto-control, si accentueaza senzatia ca nu poti face nimic bun! Hraneste-te cu ganduri pozitive si pline de compasiune. Acestea sunt vocea grijii, bunatatii, intelegerii si incurajarii, pe care le folosesti in general cu prietenii, dar pe care va trebui sa inveti sale folosesti si cu tine!
Recunoaste-ti meritele de pana acum si mergi mai departe catre obiectivele finale, fiind mandru de ceea ce ai realizat sau de curajul pe care l-ai avut pentru a face unele lucruri. Noteaza calitatile care te-au facut sa ajungi pana aici, constientizeaza-le si bucura-te ca le ai!
12. Cauta sprijin si relatii
Daca ai probleme in a face alegeri sanatoase legate de stilul de viata, nu renunta la speranta, ci cauta mai degraba sprijin si conexiune. Putem lua unii de la altii incurajarea si sentimentul de omenie impartasita. Mai mult, un studiu efectuat in 2010 a relevat ca sprijinul social si conexiunile sociale sunt un factor major impotriva decesului, imbunatatind rata de supravietuire cu pana la 50%! Potrivit acestui studiu, beneficiile unor relatii sociale sanatoase sunt la fel de importante ca renuntarea la 15 tigari fumate pe zi si au un impact mai important asupra sanatatii fizice decat sportul sau evitarea obezitatii.
Cultivarea conexiunilor sociale confera nu doar beneficii emotionale, ci si beneficii fizice exceptionale.
Surse:
https://nutritiouslife.com/live-consciously/lifestyle-changes-health-benefits/
https://psychcentral.com/blog/how-to-make-healthy-lifestyle-changes-that-last/