Tot ceea ce trebuie sa stiti despre incarcarea wireless

telefoanele din gama midrange de la SamsungSmartphone-ul este cel mai important gadget pe care avem posibilitatea de a-l folosi in viata de zi cu zi, insa trebuie mentionat faptul ca acesta se descarca foarte repede, astfel ca fara a fi incarcat, nu poate fi utilizat.

In ceea ce priveste incarcarea telefoanelor mobile inteligente, utilizatorii au posibilitatea de a folosi incarcatoarele originale care vin la pachet cu smartphone-ul, sau pot folosi incarcatoare auto wireless sau incarcatoare wireless pe care sa le conecteze la priza din casa, pentru a putea transfera energie spre telefon.

Cele mai noi smartphone-uri vin acum cu aceasta tehnologie de incarcare fara fir, iar in randurile care urmeaza veti afla cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste incarcarea fara fir.

Chiar si in cazul in care in momentul de fata nu detineti un smartphone care se incarca fara fir este important sa cititi acest articol pana la final, pentru ca toate smartphone-urile care vor aparea in viitor pe piata, vor beneficia de aceasta tehnologie de incarcare.

Acesta este modul in care functioneaza incarcarea fara fir

Baza incarcarii fara fir a smartphone-urilor este principiul inductiei. Periutele de dinti electrice sunt un exemplu viu al acestei tehnologii. Acestea se incarca conectandu-le la statia de incarcare, nu este necesar un cablu suplimentar.

Incarcarea fara fir functioneaza cu bobine care sunt incorporate in ambele parti, adica in periuta de dinti sau smartphone-ul dvs. si statia de incarcare prin care curge electricitatea. Daca emitatorul si receptorul sunt direct unul deasupra celuilalt si sunt compatibile, procesul de incarcare este inceput prin inductie.

Incarcare wireless conform standardului Qi

Qi, cuvantul chinezesc pentru energie vitala, este in prezent cel mai raspandit standard pentru transmiterea energiei fara fir. In spatele principiului transmisiei se afla diversi furnizori care s-au unit sub denumirea Wireless Power Consortium, inclusiv Samsung, Sony sau Nokia, iar Apple s-a alaturat recent. Conform propriilor noastre informatii, exista acum aproximativ 850 de produse care utilizeaza si accepta standardul Qi.

Incepand cu iPhone 8 si iPhone X care au fost primele dispozitive Apple care au acceptat incarcarea fara fir pentru prima data, compania a scos pe piata si alte telefoane mai noi, care beneficiaza toate de aceasta tehnologie. La Samsung, functia de incarcare a fost posibila de la Galaxy S6 sau Galaxy Note 5, iar cele mai noi smartphone-uri din aceste game de varf dispun de aceasta tehnologie. Conform estimarilor, nu va mai dura mult timp pana cand si telefoanele din gama midrange de la Samsung vor beneficia de aceasta tehnologie de incarcare wireless.

Ce alte standarde de transmisie exista?

In plus fata de standardul Qi pentru incarcare wireless, exista si alte doua standarde. La fel ca si Qi, tehnologia Powermat a celor de la Power Matters Alliance se bazeaza si pe cuplarea inductiva.

Tehnologia Rezence a Alliance for Wireless Power, pe de alta parte, utilizeaza un cuplaj magnetic rezonant. Acesta din urma este acceptat si de unele smartphone-uri Samsung. Cei doi concurenti ai proceselor Powermat si Rezence si-au unit fortele in 2014 cu scopul de a le face compatibile standardele.

Avantajele si dezavantajele transmiterii fara fir a energiei

Un mare avantaj al incarcarii fara fir este simplitatea sa pentru utilizator. Nu trebuie sa cautati cablul pentru o lunga perioada de timp si sa il conectati la smartphone, pur si simplu asezati telefonul mobil pe punctul de incarcare corespunzator si bateria este incarcata. Acest lucru inseamna ca nu exista uzura pe conectorul smartphone-ului sau pe incarcator.

Tot mai multe suporturi de incarcare ofera spatiu pentru mai multe dispozitive. De exemplu, doua sau trei smartphone-uri pot fi incarcate la o singura priza care alimenteaza punctul de incarcare cu energie electrica.

Standardul tehnologiei Qi inseamna ca utilizatorul este independent de producator. Telefoanele mobile de la diferiti producatori pot fi incarcate cu acelasi accesoriu.

Beneficii:

  • Usor de utilizat fara cablu de incarcare.
  • Fara uzura la cabluri si telefoane mobile.
  • Acelasi standard pentru diferiti producatori.
  • Produsele terta parte sunt compatibile pentru majoritatea telefoanelor.
  • Patul de incarcare poate fi integrat in mobilier, masini etc.

Standardele sunt disponibile numai cu telefoanele mobile actuale Incarcatoarele fara fir trebuie de asemenea sa fie achizitionate, deoarece nu fac parte din pachetul normal care insoteste telefonul.

Dezavantaje:

  • Multe dispozitive necesita adaptare.
  • Statia de incarcare nu face parte din livrarea standard, in unele cazuri este costisitoare.
  • Contactul direct cu suportul de incarcare este necesar, ingreuneaza utilizarea.
  • In functie de grosimea capacului de protectie, acesta trebuie indepartat.
  • Eficienta mai mica decat conexiunea prin cablu, timpi de incarcare mai mari.

Acestea sunt asadar avantajele si dezavantajele incarcatoarelor wireless, pe care cu siguranta toata lumea trebuie sa le cunoasca, inainte de a se gandi sa aleaga un astfel de accesoriu pentru propriul smartphone.

Daca alegeti sa folositi un astfel de accesoriu, este important sa stiti ca telefonul trebuie asezat  direct pe suportul de incarcare in timpul incarcarii. Prin urmare, este dificil sa-l utilizati in timpul procesului de incarcare.

Chiar si husele de protectie mai groase pot fi problematice pentru procesul de incarcare. In ciuda progreselor majore, timpul de incarcare al dispozitivelor cu aceste incarcatoare fara fir este in general mai lent decat cel al versiunii prin cablu. Eficienta transferului de energie inductiva este de asemenea, mai mica.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu