Tehnologia bazata pe clema moleculara – promitatoare pentru dezvoltarea viitoare a vaccinurilor

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Queensland au dat publicitatii datele trialului clinic care confirma ca tehnologia vaccinului stabilizat cu clema moleculara a fost sigura si potential eficienta.
Vaccinul candidat dezvoltat de catre echipa anul trecut nu a trecut in trialurile clinice de Faza 2/3, ca urmare a reactivitatii incrucisate cauzate de fragmentul de proteina folosit pentru a stabiliza designul clemei.

Datele initiale ale trialului clinic desfasurat la Brisbane au fost facute publice initial in decembrie si au fost publicate acum, dupa peer review, in prestigioasa publicatie Lancet Infectious Diseases.
Co-leaderul proiectului, profesorul asociat Keith Chappel a spus ca 99% dintre participantii vaccinati din studiu au produs un raspuns imun neutralizator.
“In cazul a 75% dintre cei care au primit vaccinul acest raspuns a fost peste media pacientilor recuperati, iar la 38% a fost mai mult decat dublu fata de media pacientilor recuperati” a spus el.
“Reactiile adverse au fost comparabile cu cele ale unei solutii saline placebo, singurele exceptii fiind durerea usoara si sensibilitatea la locul intepaturii”.

Directorul de proiect, prof. Trent Munro, a spus ca lucrarea a abordat si reactivitatea incrucisata la diagnosticele de HIV – motivul care a condus anterior la decizia de a nu continua catre stadiile mai avansate ale studiilor clinice.
“Designul clemei moleculare a exclus siturile cunoscute de legare a anticorpilor pentru a reduce potentialul, dar din pacate anticorpii au inregistrat un raspuns scazut la unele teste HIV foarte sensibile”.
Leaderul proiectului, profesorul Paul Young, a spus ca vaccinul candidat din 2020 nu a fost o optiune pentru lansarea vaccinului actual din Australia. “Echipa a inteles decizia din decembrie, pentru a-si muta atentia catre alte variante candidate care promiteau. Unele dintre aceste vaccinuri sunt acum pe piata si trebuie sa ramana o prioritate imediata. Studiul a validat intr-o proportie foarte mare tehnologia Clemei Moleculare ca strategie promitatoare de raspuns rapid pentru dezvoltarea vaccinului”.

Echipa continua sa lucreze la proiecte alternative pe baza de cleme moleculare, ce ar putea fi folosite pentru a raspunde in viitor la COVID-19 sau la alte boli virale.
Datele publicate se refera la trialul clinic ce a implicat 120 de participanti cu varste intre 18 si 55 de ani, dintre care 96 au primit vaccinul candidat.
Printre colaboratorii trialului s-au numarat CSL/Seqirus, Universitatea Nationala din Australia, Institutul Doherty, CSIRO, Patheon, Cytiva si Nucleus Network.
Pe langa sprijinul din partea Coalitiei pentru Inovatie in pregatirea pentru Epidemii (CEPI) Guvernul din Queensland a oferit 10 milioane de dolari ca finantare pentru proiectul vaccinului de anul trecut, Guvernul Federal a contribuit cu 5 milioane de dolari, iar peste 10 milioane de dolari au fost oferiti de fundatii si alti donatori.

Sursa: https://www.uq.edu.au/news/article/2021/04/study-shows-clamp-technology-promising-future-vaccine-development

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu