Stilul de viata din carantina asociat in Scotia cu o sanatate mentala precara

O crestere in ceea ce priveste comportamentele daunatoare sanatatii – printre care lipsa somnului, lipsa activitatii fizice si o dieta nesanatoasa – a fost asociata cu o sanatate mentala mai slaba, in perioada celor mai dure restrictii din perioada de carantina cauzata de pandemia COVID-19 in Scotia. Acesta este rezultatul ingrijorator al unui studiu recent efectuat in tara britanica.

Cercetarea realizata in 20 mai 2020 si derulata de Universitatea West of Scotland (UWS), in parteneriat cu Glasgow Caledonian University (GCU), a concluzionat ca aceste modificari au contribuit la o stare de spirit negativa mai pronuntata si ca mentinerea sau chiar imbunatatirea comportamentelor sanatoase intr-o situatie de izolare este esentiala pentru mentinerea unei mai bune sanatati mentale.
Studiul, finantat de Chief Scientist Office (CSO), a gasit, de asemenea, o legatura intre consumul crescut de alcool atunci cand subiectii au locuit cu copiii si o dieta mai deficitara in cazul in care statutul profesional al acestora a fost afectat de COVID-19.
Cand guvernul scotian a indemnat la izolarea sociala initiala, ca raspuns la pandemia COVID-19, multe persoane au experimentat ulterior modificari semnificative in ceea ce priveste stilul de viata, alaturi de stresul si de teama ca ar putea lua virusul sau ca ar putea suferi pierderi in familie. Stim ca situatiile stresante si comportamentele mai nesanatoase, cum ar fi un consum mai mare de alcool, o dieta nesanatoasa, o calitate mai slaba a somnului si inactivitatea fizica sunt adesea in stransa legatura cu o sanatate mentala precara; totusi, obiectivul nostru a fost acela de a examina schimbarile legate de comportamentele sanatoase, precum si relatia acestora cu o stare de spirit negativa, in timpul carantinei cauzate de COVID-19”, a spus dr. Joanne Ingram, lector la Facultatea de Educatie si Stiinte Sociale de la UWS.

Iata care au fost constatarile studiului:
  •  Consumul crescut de alcool a fost legat de traiul alaturi de copiii, dar nu de o stare de spirit negativa.
  •  Dieta mai deficitara a fost asociata cu o stare de spirit mai proasta si cu modificarile statutului profesional. Cei care si-au schimbat statutul profesional din cauza pandemiei COVID-19 au spus ca dieta lor a devenit mai nesanatoasa.
  •  Calitatea mai slaba a somnului a fost asociata cu o stare de spirit negativa si cu „protectia” impotriva virusului. Protectia a fost singurul factor legat de COVID-19 care a fost asociat cu modificari ale calitatii somnului.
  •  O activitate fizica mai redusa a fost asociata cu o stare de spirit mai proasta, precum si cu statutul scolar, cei care invata cu norma intreaga resimtind o reducere mai importanta a activitatii lor fizice.
  •  O activitate fizica mai pronuntata a fost asociata cu a avea sau a suspecta infectia COVID-19 in gospodarie. Gospodariile in care au fost experimentate sau suspectate cazuri de COVID-19 au fost asociate cu cresterea activitatii fizice a membrilor acestora.

Acest studiu vine sa completeze informatiile privitoare la starea de sanatate mentala precara in timpul izolarii si identifica restrictiile referitoare la stilul de viata, precum si modificarile ce tin de comportamentele sanatoase care pot fi responsabile pentru o stare de spirit negativa mai accentuata. Datele noastre sugereaza ca este recomandabil sa mentinem sau sa imbunatatim comportamentele sanatoase in timpul izolarii asociate pandemiei, ceea ce este important de evidentiat pe fondul mentinerii in vigoare a acestor restrictii” a spus dr. Joanne Ingram.
Desi am gasit o corelatie intre schimbarea negativa a comportamentelor sanatoase si starea de spirit negativa mai accentuata, rezultatele noastre nu au fost chiar atat de pesimiste. Am constatat, de asemenea, si ca un numar mare de oameni au reusit sa faca schimbari sanatoase in timpul izolarii, iar aceste schimbari pozitive au fost asociate cu rezultate mai bune pentru sanatatea mentala” a declarat, la randul sau, Dr. Christopher Hand de la Departamentul de Psihologie al Caledonian University din Glasgow.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2020-11-lockdown-lifestyle-link-poor-mental.html

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu