La nivel mondial exista o gramada de miliardari, dar discutand despre un top 10 cei mai bogati oameni din lume, s-a constatat ca doar dintre acestia sunt antreprenori care au obtinut marele succes prin fortele proprii, autorealizandu-se.
Exista o credinta omniprezenta ca oamenii bogati isi mostenesc de obicei banii de la un unchi bogat sau se nasc cu aurul sub perna, dar aceste supozitii nu sunt de fapt adevarate mereu.
Asta nu inseamna ca unii dintre acesti miliardari nu au avut anumite avantaje sau privilegii, insa ceea ce este de netagaduit este faptul ca acesti antreprenori autorealizati au devenit extrem de bogati asumandu-si riscul de a actiona conform viziunii, ceea ce a dus la inovatii care au imbunatatit lumea din jur.
Elon Musk, cap de lista in acest top realizat pentru anul 2020, este fondatorul Tesla care a urcat in fruntea clasamentului datorita alegerilor din SUA, multiplicandu-si averea cu 548% in ultimul an.
Elon Musk afirma că aproximativ jumatate din banii sai sunt destinati sa ajute problemele de pe Pamant, iar cealalta jumatate pentru stabilirea unui oras autosuficient pe Marte pentru a asigura continuarea vietii in cazul in care Pamantul ar fi distrus.
Jeff Bezos, al doilea cel mai bogat om din lume, fondator, CEO si presedinte al companiei multinationale de tehnologie Amazon, a fost cea mai bogata persoana din lume timp de trei ani.
Inainte de a participa la Princeton si mai tarziu de a lansa Amazon din garajul sau in 1994, Bezos a avut o dubla distinctie: aceea de a fi licean si, in acelasi timpm de a pregati micul dejun la McDonald s ca bucatar de linie scurta.
Bill Gates ar fi avut anul trecut un castig de aproximativ 123 miliarde de dolari, fiind al treilea in acest clasament, insa cofondatorul Microsoft a fost aproape in mod constant cel mai bogat om din lume din 1995 pana in 2017. La varsta de 13 ani, cand majoritatea copiilor fac sport sau se joaca jocuri video, Gates a scris primul sau program de software.
In 1973 se inscrie la Harvard, dar pleaca dupa doar doi ani pentru a se alatura prietenului sau Paul Allen din New Mexico unde isi comercializeaza limbajul de programare nou dezvoltat: Microsoft Basic. In 2020, organizatia de caritate pe care a infiintat-o a promis 300 de milioane de dolari pentru combaterea pandemiei globale de coronavirus, inclusiv finantarea tratamentului, detectarii si vaccinurilor.
Continuarea listei este data de nume precum Bernard Arnault (106 miliarde de dolari), Mark Zuckerberg (100 de miliarde de dolari), Zhong Shanshan (91,7 miliarde de dolari), Warren Buffett (89 de miliarde de dolari), Larry Page (67 de miliarde de dolari), Serghei Brin (65 de miliarde de dolari) si Larry Ellison (79 de miliarde de dolari).
Mark Zuckerberg lanseaza faimosul Facebook din camera sa de camin impreuna cu prietenii de facultate, Warren Buffet ajunge sa castige mii de dolari din vanzarea de ziare in adolescenta si vanzandu-si prima afacere cand avea 17 ani, Larry Page decide sa isi scrie lucrarea de doctorat pe structura legaturilor interweb-urilor si pe rolul citatelor autoritare si face echipa cu colegul sau Sergey Brin pentru a dezvolta algortimul Google PageRank care conduce cel mai bun motor de cautare din lume, iar Larry Ellison lanseaza o mica companie cu doi parteneri si obtine un contract pentru a construi un sistem de gestionare a bazelor de date pentru CIA, numit Oracle.
Primii pasi pentru a fi bogat
Bogatie: aproape toata lumea o doreste, dar putini oameni stiu de fapt ce trebuie sa faca pentru a o obtine. A deveni bogat necesita o combinatie de noroc, indemanare si rabdare.
Pentru a te imbogati, va trebui sa te orientezi pe o cale care sa duca la o cariera monetara imbogatitoare, apoi sa faci fata banilor castigati cu intelepciune investindu-i, economisindu-i si reducandu-ti cheltuielile de trai. A te imbogati nu este usor, dar cu un pic de perseverenta si luarea de decizii abile, este cu siguranta posibil.
Investiti bani in actiuni, obligatiuni sau alte mijloace de investitii care va vor oferi o rentabilitate anuala a investitiei (ROI) suficient de mare pentru a va sustine in retragere. De exemplu, daca ai investit un milion de dolari si obtii un ROI de 7% fiabil, asta inseamna 70.000 USD pe an.
Nu va lasati ademeniti de comerciantii care va spun ca este usor sa castigati rapid. Cumpararea si vanzarea a zeci de actiuni in fiecare zi reprezinta in esenta jocuri de noroc. Daca faci niste alegeri proaste – ceea ce este incredibil de usor de facut – poti pierde o multime de bani. Nu este o modalitate buna de a te imbogati.
In schimb, invata sa investesti pe termen lung. Alegeti actiuni bune, cu elemente fundamentale solide si un leadership excelent in industrii care sunt pregatite pentru cresterea viitoare. Apoi lasati-va stocul sa stea. Nu face nimic cu el. Lasa-l sa reziste la urcusuri si coborasuri Daca investiti cu intelepciune, ar trebui sa va descurcati foarte bine in timp.
Economisiti bani pentru pensionare. Continuati sa economisiti. Se pare ca mai putini oameni economisesc in mod adecvat pentru pensionare. Unii simt ca nu se vor putea retrage niciodata.