De ce s-a rupt firul de cusut? Firul este prea gros cand incepem in lumea coaserii si vedem atat de multe fire, nu stim exact pe care sa o alegem si cand avem indoieli, alegem intotdeauna firul generic, dar este cel potrivit pentru munca noastra?
Adesea, acest lucru nu il stim pe deplin si este mai bine sa recurgeti la bloguri sau specialisti pentru a ne ghida putin. Cumpara de aici ata de cusut 4091/ATA CERATA -0.8mm.
ORIGINEA FIRULUI DE CUSUT
Se spune ca firul a aparut in paleolitic sub forma unui cordon creat cu fibre vegetale sau pielea animalelor care au fost taiate in fasii subtiri si ca mai tarziu, in Europa Centrala, articolele de imbracaminte au inceput sa fie tesute cu ideea de a acoperi corpul.
In cele din urma, tehnica de filare s-a extins in Egipt, unde au reusit eficient sa foloseasca fibre vegetale sau lana animala pentru crearea de tesaturi de inalta calitate si ca si astazi unele modele sunt pastrate.
In China, matasea fost dezvoltata si in cele din urma s-a raspandit prin tari precum India, Persia sau Grecia, devenind un element de lux. Si deja in secolul al XVIII-lea filare a ajuns sa fie una dintre principalele fire folosite, in special in Anglia.
Odata cu trecerea timpului, Revolutia Industriala si crearea modei ca concept, au stimulat sectorul textil si, odata cu acesta, crearea de fire de calitate superioara.
RECOMANDARI PENTRU UTILIZAREA FIRULUI DE CUSUT
Odata cu utilizarea de noi tesaturi si masini, sunt necesare noi masuri cu privire la firele pe care sa le utilizati pentru a face imbracamintea finala rezistenta de-a lungul anilor.
Ce ar trebui sa luam in considerare atunci cand ne alegem firul de cusut?
In primul rand, daca provin din fibre vegetale, cum ar fi bumbacul, acestea nu vor avea o rezistenta foarte mare. Cu toate acestea, cele care provin din fibre animale sau sintetice contin o consistenta mai mare, fiind mai puternice si mai rezistente. Acest lucru nu inseamna ca un fir este mai bun decat altul, va depinde de nivelul de finisaj de care aveti nevoie pentru coaserea dvs.
- Ce fire de cusut sa alegetiin functie de tesaturi?
Daca tesatura este sintetica sau amestecata (poliester si bumbac), este recomandabil sa se utilizeze fire de poliester.
Daca tesatura este naturala, este important sa folositi fire de bumbac sau in.
- Uitati-va la grosimea firului, deoarece cu cat este mai gros, cu atat va fi mai rezistent, dar va avea si mai mult volum. Si daca firul este prea subtire,se poate rupe. Cel mai adesea, se recomanda utilizarea firului de grosime medie.
- Fir generic:de asemenea, cunoscut sub numele de tergal, ele sunt cele mai utilizate, deoarece acestea pot fi folosite pentru a coase tot felul de tesaturi, atat masina si mana. Ele sunt realizate din poliester, ceea ce le face puternice si, de asemenea, produc putin, ceea ce le face foarte usor de gestionat, accesibile si usor de gasit in orice culoare. Cu acest fir puteti coase perdele, articole de imbracaminte etc.
Cum au evoluat cusaturile in timp?
Din toate punctele de vedere, Betsy Ross era o croitoreasa experta. Pana in 1776, era vaduva, isi conducea propria afacere de tapiterie. Ea a lucrat anterior pentru generalul George Washington si a impresionat un comitet secret de la Primul Congres continental cu capacitatea ei de a crea o stea cu cinci colturi, cu faldurile potrivite si o taietura de foarfece. La sfarsitul mai sau inceputul lunii iunie 1776, ea a terminat de cusut primul steag american.
1790 – Thomas Saint breveteaza masina de cusut timpurie
Desi masina lui nu a fost niciodata construita, un ebenist din Londra a brevetat cu succes o masina de cusut bruta in 1790 . Thomas Saint a construit si planuri pentru masina sa, care nu au fost descoperite pana in anii 1800. Nu ar functiona fara modificare, dar a fost un pas important pe drumul catre masina de cusut.
Nici o masina utila nu a fost inventata de un singur om; si toate primele incercari de a lucra cu masini, anterior facute manual, au fost esecuri. Abia dupa ce mai multi inventatori capabili au esuat in incercare, cineva cu puterea mentala de a combina eforturile altora cu ale lui, in cele din urma, produce o masina care este practicabila. Masinile de cusut nu fac exceptie de la aceasta.
In 1812 , The Waterbury Button Company a inceput sa produca in masa nasturi de alama pentru uniformele militare americane. 1812 a marcat inceputul unui razboi reinnoit intre Anglia si Statele Unite, iar nasturii din alama au devenit populari pentru uniformele militare americane, precum si pentru uz intern si de import in randul civililor. Nasturii din alama au fost o marfa puternica de-a lungul anilor 1800 si sunt inca folositi la cusut pana in prezent.
In 1812, Anglia era blocata de navele de razboi ale lui Napoleon, ceea ce a dus la o lipsa de matase. Fiind o natiune obisnuita cu bunurile de lux, ei s-au trezit curand intr-o problema. Nevoile lor de lux nu erau satisfacute din cauza embargoului si le lipsea aproape in intregime ata de cusut.
In 1830, Barthelemy Thimonnier a primit un brevet de catre guvernul francez pentru masina sa de cusut. Desi initial si-a imaginat o masina de brodat, si-a gasit adevaratul scop ca masina de cusut. Era practica si eficienta, folosea un ac ghimpat si era construit aproape in intregime din lemn.
La un moment dat, avea o fabrica in functiune cu 80 de masini. Si-a vandut, de asemenea, masinile de cusut pentru uz comercial si a condus una dintre primele fabrici de confectii, de-a lungul vietii sale tumultoase.