Unii dintre proprietarii de maşini preferă să nu dea banii pe tot felul de asigurări, în speranţa că nu se va întâmpla nimic serios cu autoturismul lor sau că aceasta este prea scumpă.
Însă o poliţă RCA trebuie privită mai mult ca o investiţie bună pentru siguranţa şi liniştea proprietarului automobilului, decât ca o taxă pe care o plătim anual. Pentru cei care abia şi-au luat carnetul şi, implicit, prima lor maşină, şi poate nu sunt familiarizaţi cu ce presupune sau ce este RCA-ul, lucrurile sunt de fapt mai simple decât cred.
Asigurarea de răspundere auto, numită pe scurt RCA, este în prezent, la noi în ţară, una dintre tipurile de asigurări obligatorii, aşa cum este şi cea pentru locuinţe.
Prin intermediul acestei asigurări, cei care suferă pierderi în urma unui accident auto, sunt despăgubiţi, fie că vorbim despre daune materiale produse maşinilor implicate sau costuri medicale, acolo unde este necesară spitalizarea. Câtă vreme aveţi un automobil înmatriculat în România, vă puteţi face fără probleme o astfel de asigurare. Aşa veţi fi cu siguranţă mai liniştiţi pentru că, la nevoie, aveţi pe ce să vă bazaţi.
Economii puse bine deoparte sau propria asigurare RCA nu vă protejează însă cu adevărat autovehiculul şi nici nu dă dreptul la despăgubiri, indiferent care dintre părţi a fost responsabilă pentru incident.
În ciuda avantajelor, încă sunt multe persoane care nu cunosc toate aspectele despre acest produs. Ca să dăm doar un exemplu, în funcţie de tipul maşinii şi firmă, este posibil ca în urma unui accident, proprietarul să poate prima o maşină la schimb, nu doar să o dea la reparat în baza asigurării. Însă de când a fost anunţat acest beneficiu, nu foarte mulţi au solicitat acest lucru, tocmai pentru că nu cunoştiau toate detaliile.
În tot mai multe ţări din Europa, procedura este mult mai răspândită, şi este de asemenea inclusă în toate asigurările obligatorii. Alte state acordă o sumă de bani celui asigurat pentru cheltuielile cu transportul cât timp maşina este în reparaţie.
Dar nu doar evenimentele nefericite sunt acoperite de o poliţă RCA, ci şi furtul sau daunele provocate din diverse alte motive. Chiar şi dintr-un scurt moment de neatenţie, un şofer poate provoca neplăceri pe şosea, inclusiv rănirea altora sau a sa. În acest context, costurile pentru acoperirea pagubelor atât materiale, cât şi spitaliceşti, vor trebui suportate fie din propriul buzunar, fie prin intermediul asigurării RCA.
Acesta este încă un motiv pentru care o poliţă RCA nu înseamnă doar nişte bani daţi anual, dar şi o investiţie sau o asigurare, după cum spune şi numele, pentru ca să fim mai liniştiţi în cazul unor situaţi neprevăzute.
Începând cu anul 2013, au fost stabilite o serie de limite pentru despăgubiri, pentru pagube de ordin material, dar şi din punct de vedere al sănătăţii. Acoperirea de răspundere auto necesară poliței RCA vă ajută să plătiți pierderile acoperite, daunele aduse vehiculului sau altor bunuri implicate într-un accident.
La fel ca şi în cazul asigurării de locuinţă sau bunuri, procesul pentru încheierea unei poliţe RCA începe cu evaluarea automobilului care se doreşte a fi asigurat de către proprietar. Se ştie că unele mărci auto sau modele de maşini sunt mai populare, mai căutate şi valorează mai mult decât produsele de serie.
Aici ne referim la maşinile de lux, cele sport sau produse ediţie limitată. Chiar şi în acest caz este cerută o poliţă RCA, deşi, aparent cei care le achiziţionează îşi pot permite oricând să le schimbe. În aceste situaţii, şi poliţa de asigurare va fi mai mare faţă de o maşină obişnuită.
Asigurarea RCA este obligatorie, dar nu trebuie privită ca o povară, ci ca o posibilitate de a rezolva problemele ce pot surveni în trafic, fără prea multe bătăi de cap. În general, o persoană fizică suportă cu greu cheltuieli majore provocate de diferite incidente care se petrec pe şosea, de aceea un RCA nu este doar o cerinţă, ci şi o necesitate pentru a depăşi eventualele probleme.
Din păcate, chiar şi cei care respectă cu stricteţe regulile de circulaţie, din cauza altor şoferi neatenţi, pot fi implicaţi în diverse situaţii neplăcute.
Purtăm mereu centura de siguranţă, menţinem limitele de viteză, conducem atent, acordăm prioritate altor şoferi şi pietonilor, dar dacă alţii nu respectă aceste reguli cunoscute, normale şi accesibile tuturor încă de la primele ore de condus, atunci pot apărea probleme. Cu un RCA putem circula pe drumurile publice cu un plus de siguranţă, pentru că scăpăm din start de o altă grijă.
Banii puşi deoparte pentru diferite situaţii pot să nu fie suficienţi şi să acopere cheltuieli, uneori foarte costisitoare cu reparaţiile. Chiar şi o piatră aruncată în parbriz ne va scoate bani mulţi din buzunar. Însă indiferent de situaţie, în baza poliţei RCA vom rezolva de la cele mai mici scăpări până la accidente mai serioase.