Ce sunt incalcarile drepturilor omului?

Ce sunt incalcarile drepturilor omului?Declaratia Universala a Drepturilor Omului (DUDO) a fost infiintat ca raspuns la atrocitatile din timpul al doilea razboi mondial, inclusiv Holocaustul. Documentul prezinta drepturile omului la care au dreptul toti oamenii, cum ar fi libertatea de tortura, libertatea de exprimare si dreptul de a solicita azil.

Atunci cand aceste drepturi nu sunt protejate sau desconsiderate in mod flagrant, ele sunt incalcate. Care sunt tipurile de incalcari ale drepturilor omului? Cine este responsabil pentru prevenirea si abordarea acestora?

Cu siguranta, cei care isi doresc sa cunoasca drepturile omului si cei care considera ca le-au fost incalcate anumite drepturi ale omului, pot lua legatura cu un avocat Cedo, pentru a beneficia de serviciul de consultanta juridica. Un asemenea avocat le va putea spune cu exactitate daca anumite drepturi le-au fost incalcate, si care sunt pasii pentru a-si gasi dreptatea la CEDO.

Definitie si tipuri de incalcari ale drepturilor omului

Un stat comite incalcari ale drepturilor omului, fie direct, fie indirect. Incalcarile pot fi savarsite in mod intentionat de catre stat sau pot sa apara ca urmare a faptului ca statul nu reuseste sa previna incalcarea.

Atunci cand un stat se implica in incalcari ale drepturilor omului, pot fi implicati diversi functionari, cum ar fi politia, judecatorii, procurorii, oficialii guvernamentali si multe altele.

Incalcarea poate fi de natura violentei fizice, cum ar fi brutalitatea politiei, in timp ce drepturi precum dreptul la un proces echitabil pot fi incalcate si in cazul in care nu este implicata nicio violenta fizica.

Al doilea tip de incalcare este reprezentat de esecul statului de a proteja drepturile omului, si apare atunci cand exista un conflict intre indivizi sau grupuri in cadrul unei societati. Daca statul nu face nimic pentru a interveni si a proteja persoanele si grupurile vulnerabile, participa la incalcari.

Un exemplu cat se poate de concret a avut loc in Statele Unite, acolo unde statul nu a reusit sa-i protejeze pe cetatenii americani de culoare atunci cand au fost frecvent linsati in toata tara. Intrucat multi dintre cei responsabili de linsamente au fost si persoane care faceau parte din cadrul unor institutii de stat (cum ar fi politia), acesta este un exemplu al ambelor tipuri de incalcari care au loc in acelasi timp.

Exemple de incalcari ale drepturilor omului

Am mentionat cateva exemple de incalcari ale drepturilor omului, dar exista multe altele. Drepturile civile, politice, economice, culturale si sociale pot fi incalcate prin diferite mijloace.

Desi toate drepturile consacrate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului si in Pacturile Internationale cu Drepturile Omului (ICCPR, CESCR) sunt considerate esentiale, exista anumite tipuri de incalcari pe care tindem sa le consideram mai grave.

Drepturile civile, care includ dreptul la viata, siguranta si egalitate in fata legii, sunt considerate de multi drepturi de „prima generatie”. Drepturile politice, care includ dreptul la un proces echitabil si dreptul la vot, intra de asemenea in aceasta categorie.

Drepturi civile si politice

Drepturile civile si politice sunt incalcate prin genocid, tortura si arestare arbitrara. Aceste incalcari se intampla adesea in perioade de razboi si, atunci cand o incalcare a drepturilor omului se intersecteaza cu incalcarea legilor cu privire la conflictele armate, este cunoscuta ca o crima de razboi.

Conflictul poate declansa de asemenea, incalcari ale dreptului la libertatea de exprimare si al dreptului la intrunire pasnica.

Statele sunt de obicei responsabile pentru incalcari, deoarece incearca sa mentina controlul si sa impinga in jos fortele sociale rebele. Suprimarea drepturilor politice este o tactica comuna pentru multe guverne in perioadele de tulburari civile.

Incalcarile drepturilor omului civile si politice nu sunt intotdeauna legate de conflicte specifice si pot aparea in orice moment. Traficul de persoane este in prezent una dintre cele mai mari probleme la scara globala, intrucat milioane de barbati, femei si copii sunt fortati sa munceasca si sunt exploatati sexual.

Discriminarea religioasa este de asemenea, foarte frecventa in multe locuri din lume. Aceste incalcari apar adesea deoarece statul nu reuseste sa protejeze grupurile vulnerabile.

Drepturi economice, sociale si culturale

Drepturile economice, sociale si culturale includ dreptul la munca, dreptul la educatie si dreptul la sanatate fizica si mentala. La fel ca in cazul tuturor drepturilor omului, drepturile economice, sociale si culturale pot fi incalcate de catre state si institutii ale statului.

Oficiul Natiunilor Unite al Inaltului Comisar pentru Drepturile Omului ofera exemple despre modul in care aceste drepturi pot fi incalcate:

  • Contaminarea apei de exemplu, cu deseuri provenite de la facilitati de stat (dreptul la sanatate).
  • Evacuarea fortata a oamenilor din casele lor (dreptul la o locuinta adecvata).
  • Refuzarea serviciilor si a informatiilor despre sanatate (dreptul la sanatate).
  • Discriminarea la locul de munca pe baza unor trasaturi precum rasa, sexul si orientarea sexuala (Dreptul la munca).
  • Neacordarea concediului de maternitate (protectia si asistenta familiei).
  • Neplata unui salariu minim suficient (drepturi la locul de munca).
  • Separarea studentilor pe baza dizabilitatilor (dreptul la educatie).
  • Interzicerea utilizarii limbilor minoritare / indigene (dreptul de a participa la viata culturala).

In viata de zi cu zi, multor oameni le sunt incalcate anumite drepturi. Unii aleg sa treaca mai departe fara a lua masuri, in timp ce altii cauta cele mai bune servicii de consultanta juridica, si isi angajeaza in final un avocat care sa le caute dreptatea la CEDO.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu