ISO 22000 este singurul standard international voluntar care acopera managementul sigurantei alimentelor. Acesta demonstreaza abilitatea nu numai de a identifica si controla pericolele pentru siguranta alimentelor, ci si de a oferi produse finite si sigure in orice moment, iar despe iso 22000 veti afla mai multe detalii in continuare.
Cine a compilat ISO 22000?
ISO 22000 este un standard international care provine de la ISO, Organizatia Internationala pentru Standardizare. Este rezultatul muncii colaborative si colective a tuturor partilor interesate din intreaga lume. 35 de tari au participat la cea mai recenta actualizare, care a fost finalizata in iunie 2018.
Franta este foarte implicata in dezvoltarea ISO 22000, prin intermediul Comisiei de standardizare „trasabilitate si siguranta alimentara – management si igiena” a AFNOR, care reuneste profesionisti din domeniu din aproximativ treizeci de organizatii: reprezentanti ai statului, industriasi, consumatori, organisme de certificare, precum si universitati, scoli si institute.
Participarea este deschisa tuturor. Este esential pentru ISO 22000 si toate standardele internationale sa indeplineasca asteptarile profesionistilor din Franta. Standardizarea metodelor de management, a specificatiilor produselor si a metodelor de analiza a crescut de-a lungul anilor. Aproape 140 de tari participa la Comitetul tehnic ISO pentru industria agroalimentara, cu peste 840 de documente deja publicate si actualizate.
Cine poate folosi ISO 22000?
Standardul ISO 22000 poate fi utilizat de toate partile interesate directe si indirecte ale lantului alimentar, indiferent de marimea lor sau de locatia lor in lume.
Aceasta include nu numai producatorii de hrana pentru animale si agricole (productia de animale si / sau recolte), ci si producatorii si procesatorii, furnizorii de servicii, operatorii de transport si subcontractantii, depozitarea si distributia, magazinele cu amanuntul si serviciile alimentare, precum si organizatiile strans legate sectorul respectiv, cum ar fi producatorii de echipamente, ambalaje, produse de curatare, aditivi si ingrediente.
Conform studiului anual ISO, peste 32.000 de certificate ISO 22000 care atesta aplicarea corecta a standardului sunt prezentate in prezent de organizatii din intreaga lume, inclusiv 600 in Franta.
De ce sa folosim ISO 22000?
Instalarea unui sistem de management al calitatii sigurantei alimentare duce la utilizarea unor resurse pentru a asigura siguranta produselor si serviciilor. Acesta este un instrument aprobat de prevenire si imbunatatire continua. Ciclul PDCA (Plan, Do, Check, Act) se desfasoara la doua niveluri: primul dintre acestea se aplica sistemului de management, al doilea la principiile HACCP.
Ca orice standard international, ISO 22000 faciliteaza dialogul si economiseste timp: prin aplicarea acestuia, utilizati o metoda recunoscuta, partajata la nivel global.
ISO 22000 creeaza incredere in furnizorii, clientii si partile interesate din lantul alimentar. Promoveaza o comunicare eficienta cu acestia prin identificarea pericolelor potentiale si prin definirea masurilor care trebuie puse in aplicare pentru a controla aceste pericole atunci cand apar. Cu toate acestea, certificarea ISO 22000 nu atesta siguranta unui produs.
IFS, BRC, ISO 22000: care sunt diferentele?
Standardul ISO 22000 a fost compilat la scara globala de catre o organizatie neguvernamentala, in timp ce British Retail Consortium (BRC) provine din tarile vorbitoare de limba engleza, iar Standardele Internationale Prezentate (IFS) Food sunt de origine germana.
IFS si BRC sunt standarde private, care sunt concepute de si pentru sectorul de distributie in masa. ISO 22000 se aplica intregului lant alimentar, in timp ce IFS si BRC sunt standarde care sunt impartite in verigi in lantul alimentar.
O intreprindere specializata in logistica (transport sau depozitare, de exemplu) are un standard IFS dedicat. O alta diferenta este ca ISO 22000 stabileste doar cerinte de performanta, in timp ce BRC si IFS stabilesc de asemenea, obligatii de mijloace. IFS si BRC pot fi prin urmare, mai restrictive de aplicat decat ISO 22000.
In cele din urma, BRC si IFS includ prevederi pentru prevenirea actelor rau intentionate (apararea alimentelor) si pentru gestionarea autenticitatii materiilor prime (frauda alimentara). Nu este cazul ISO 22000. Cu toate acestea, versiunea din 2018 a standardului nu interzice aceste dispozitii sa fie incorporate in initiativa lansata.
Care sunt legaturile dintre FSSC 22000 si ISO 22000?
FSSC 22000, sau Certificarea sistemului de siguranta alimentara 22000, este un sistem de certificare privat, care incorporeaza ISO 22000, incorporand in acelasi timp si alte cerinte care nu sunt acoperite de acest standard (in special frauda alimentara si apararea alimentelor).
FSSC 22000 a fost recunoscut de Global Food Safety Initiative, o platforma care reuneste industrii si distribuitori agroalimentari din anul 2000. FSSC 22000 se aplica multor sectoare ale industriei agroalimentare (fabricarea si prelucrarea ambalajelor, ambalarea, alimentatia si alimentatia).
Fundatia FSSC 22000 trebuie sa ofere aranjamente tranzitorii organizatiilor certificate, astfel incat acestea sa poata incorpora noile elemente ale versiunii ISO 22000 2018.
Care este relatia dintre ISO 22000 si celelalte standarde ale sistemului de management?
Unele organizatii care utilizeaza ISO 22000 au implementat deja o initiativa de management al calitatii (ISO 9001) sau o abordare de management de mediu (ISO 14001). Pe langa faptul ca este voluntar, ISO 22000 are multe puncte comune cu aceste alte standarde ale sistemului de management.
Nu este o coincidenta: cei care dezvolta standarde voluntare sunt cei care le folosesc. Sunt preocupati de facilitarea implementarii abordarilor combinate si evitarea duplicarii. Primul punct comun: structura standardului. Utilizatorii ISO 9001, ISO 14001 si ISO 45001 (managementul securitatii si sanatatii in munca) vor intampina aceleasi consideratii si aceiasi pasi principali.
Analiza contextului, a partilor interesate relevante, a riscurilor si oportunitatilor, determinarea rolurilor, responsabilitatilor si autoritatilor: toate aceste cerinte sunt comune.
ISO 22000 necesita de asemenea, o initiativa de imbunatatire continua. Aceste sinergii permit partajarea problemelor si promovarea unei mai mari coerente in ceea ce priveste actiunile intreprinse si resursele mobilizate in timpul revizuirii managementului.
ISO 22000 si riscuri: ce este nou?
Versiunea ISO 22000 2018 abordeaza riscurile, precum si pericolele. Notiunea „pericol” este inca utilizata pentru controlul operational al securitatii sanatatii („h” pentru „Pericol” in HACCP), dar au aparut si riscuri si oportunitati. Acestea privesc nivelul organizational al initiativei. Organizatia trebuie sa ia in considerare incertitudinile care pot pune sub semnul intrebarii realizarea obiectivelor.
Intreprinderile trebuie sa ia in considerare riscurile si oportunitatile asociate obiectivelor si realizarea lor. Scopul este de a permite intreprinderii sa isi imbunatateasca performanta generala, adica capacitatea sa de a furniza produse sigure in mod consecvent si de a avea un sistem de management eficient.