Ce este găzduirea web și de ce ai nevoie de ea

Găzduirea web este una dintre tehnologiile de bază ale internetului – fără găzduire web nu există site-uri web. Antreprenorii obișnuiau să-și folosească propriile servere pentru găzduire, dar, utilizatorii de afaceri se confruntă din ce în ce mai mult cu decizia de a utiliza și posibile modele alternative. 

Practic, trebuie atins cel mai bun echilibru cost-beneficiu. Nici măcar operatorii de site-uri private nu pot evita o găzduire web, dacă doresc să aleagă un furnizor potrivit și produsul potrivit. Pe scurt, găzduirea web se referă la furnizarea de spațiu de stocare (spațiu web) pentru publicarea site-urilor web.

Site-urile web sunt similare documentelor text în acest sens. Documentele pot fi stocate pe hard disk-ul computerului, astfel încât să le poți accesa din nou și din nou. Pentru ca conținutul site-ului web să poată fi accesat oricând și de oriunde în lume, acesta trebuie și salvat – dar nu pe un computer local, ci pe un server de înaltă performanță, care este conectat la internet non-stop. 

În acest fel, site-ul creat este disponibil online în orice moment, iar conținutul poate fi accesat de utilizatorii din întreaga lume. Astfel de servere sunt de obicei oferite de furnizori profesioniști de găzduire web.

De ce ai nevoie de găzduire web?

Dacă dorești să publici un site web pe internet, trebuie să utilizezi găzduire web – sub orice formă. Fie că este blog, site-ul companiei cu CMS, magazin online sau revistă online – web hosting face parte din baza tehnologică pentru publicarea conținutului pe internet.

Nu contează dacă este un proiect online privat sau profesional. Poate avea sens din punct de vedere economic ca toate companiile să își opereze propriul server prin care să își pună site-ul web pe internet. Pentru persoanele fizice, costurile de funcționare a propriului server sunt de obicei prea mari, așa că închiriază spațiu web de la un furnizor. În general, poate fi util pentru companii să folosească găzduire web externă.

Gazduire Profesionala pentru Servicii Web: Performanta si Fiabilitate Garantate

Cum funcționează găzduirea web?

Găzduirea web asigură că utilizatorii pot introduce un nume de domeniu în browser-ul lor și că este afișat conținutul corespunzător al site-ului. Pentru a face acest lucru, creatorul site-ului trebuie mai întâi să înregistreze un domeniu și apoi să stocheze conținut pe serverul unui furnizor de găzduire web. Numele de domeniu și serverul sunt conectate prin sistemul de nume de domeniu (DNS). 

Dacă un utilizator apelează o adresă URL, numele domeniului este rezolvat într-o adresă IP și se face o căutare pentru adresa corespunzătoare pe internet. Dacă are succes, site-ul web este afișat utilizatorului.

Deoarece pot apărea defecțiuni hardware, mulți furnizori de hosting web folosesc mai multe servere pentru un domeniu (disponibilitate ridicată). În acest fel, cererea poate fi rezolvată cu succes chiar dacă un server este offline. 

Cu o rețea de livrare de conținut (CDN) poți obține performanțe suplimentare: conținutul este duplicat în mai multe centre de date și astfel distribuit în întreaga lume. În acest fel, chiar și utilizatorii care sunt departe de furnizorul real de găzduire web, pot obține timpi de încărcare rapid.

O ofertă tipică de găzduire web include, de asemenea, o bază de date, o instalare PHP și un certificat SSL. În zilele noastre aproape nicio prezență online nu poate face față, fără aceste tehnologii de bază. Acesta este motivul pentru care sunt incluse în pachetele de găzduire web ale multor furnizori, desigur.

Ce servicii hosting include găzduirea web în afară de spațiul de stocare?

În funcție de tipul de găzduire pe care îl alegi, găzduirea web constă din diferite elemente. Scopul de bază al fiecărui furnizor este furnizarea de spațiu web și server web, de exemplu, legarea numelor de domenii cu spațiul web. În plus, utilizatorii pot rezerva servicii hosting suplimentare.

În special în zona găzduirii partajate și găzduirii gestionate, serviciile de e-mail și instalările cu 1 clic de CMS precum WordPress, TYPO3 sau Joomla sunt și ele oferite în diferite pachete sau contra cost cu spațiul web.

Serviciile comune pe care le include găzduirea web, sunt:

  • Transfer de domeniu;
  • Găzduire e-mail;
  • Sisteme de management al conținutului (CMS);
  • Serviciu de rezervă;
  • Backend-ul bazei de date;
  • Valabilitate ridicată;
  • Certificate SSL;
  • Evaluări statistice;
  • Suport tehnic;
  • Monitorizarea;
  • Selectarea locației serverului.

Ce tipuri de găzduire web se disting?

Dacă dorești să publici un site web, poți alege între diferite tipuri de găzduire web. Iată o prezentare generală a celor mai relevante opțiuni de găzduire în contextul corporativ:

Găzduire partajată

Această formă de găzduire este una dintre cele mai comune. Mai multe conturi de site-uri web sunt găzduite pe un server, împărțind resursele hardware și lățimea de bandă a sistemului. Cu toate acestea, operatorii unui cont nu au acces direct la datele altui cont. Atât utilizatorii privați, cât și cei profesioniști mai mici, aleg această formă de găzduire cu taxe relativ mici. 

Împotriva găzduirii partajate, vorbești despre aspecte de securitate deoarece, datele sunt stocate pe un server comun împreună cu datele companiei terțe. Performanța este, de asemenea, limitată, deoarece resursele sunt partajate. Dacă operezi un site cu trafic mare și dorești să-i asiguri timpi de încărcare rapid, mai precis trebuie să optezi pentru găzduire pe un singur server.

Servere virtuale dedicate

Serverele virtuale dedicate oferă mai multă securitate. Deși companiile împart hardware-ul unui server, conturile lor sunt create separat ca propriile sisteme virtuale. Utilizatorii au de obicei mai multe opțiuni de configurare aici, decât ofertele de găzduire partajată.

Găzduire în cloud

Cu această formă relativ nouă de găzduire, conținutul site-ului web este stocat pe servere interconectate (în cluster). Acest lucru distribuie mai bine sarcina, iar slăbiciunile de performanță ale găzduirii partajate pot fi compensate până la un anumit punct, dar în același timp, costurile rămân moderate. 

Găzduirea în cloud este uneori criticată în ceea ce privește protecția datelor. Dacă furnizorul de găzduire nu ia măsuri de securitate adecvate, este mai ușor ca datele sensibile să ajungă în mâini greșite.

Servere dedicate

Similar cu serverul virtual dedicat, datele unei companii sunt stocate aici clar separat de alți clienți ai furnizorului de găzduire, în acest caz pe propriul server fizic, un dispozitiv complet separat. 

Avantajul este că poți folosi întreaga lățime de bandă a sistemului pentru prezența ta online. Companiile au, de asemenea, acces complet de administrare și pot configura singure serverul.

Server de găzduire gestionat

Aici conținutul site-ului web al utilizatorului este stocat pe propriul server, dar utilizatorul nu are control deplin asupra hardware-ului ca în cazul unui server dedicat. Opțiunile de configurare sunt mai limitate. În schimb, gazda web preia administrarea și întreținerea și eliberează resursele IT ale companiei.

Găzduire web pentru servere/colocare

Cu această formă de găzduire, un furnizor de găzduire oferă companiilor spațiu pentru propriile servere. Configurarea, administrarea și întreținerea sunt în întregime în mâinile companiei. 

Acest format este destinat companiilor care folosesc propriul hardware, dar doresc să-și cunoască serverele într-un mediu profesional. Găzduirea web prin amplasare, este una dintre cele mai scumpe opțiuni de găzduire.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu