Colagenul este o proteina a carei functie este de a mentine diferitele structuri ale corpului impreuna. „Este o proteina produsa de celule numite fibroblaste si este prezenta la toate animalele si, de asemenea, in corpul uman”, spune Rocío Escalante, farmacist si expert in Dermopharmacy. Este cea mai abundenta molecula de proteine la vertebrate si se estimeaza ca una din patru proteine din organism este colagenul (aproximativ 7 la suta din masa corporala a unui om).
Pentru ce este colagenul?
Colagenul este responsabil pentru unirea tesuturilor conjunctive (muschi, tendoane, ligamente, piele, oase, cartilaje, tesut si organe hematologice si adipoase). In acest fel, ar actiona ca un element de sprijin care permite mentinerea intregului corp impreuna. Functia sa consta in formarea fibrelor din care sunt create structurile organismului; prin urmare, este responsabil pentru gradul de fermitate si elasticitate a acestor structuri si are un rol esential in hidratarea lor.
Fibrele de colagen au capacitatea de a se amesteca cu multe tipuri de substante si minerale: in cazul oaselor, combinatia de colagen cu cristale de calciu permite formarea unei structuri dure si rigide; pe piele, se amesteca cu elastina, iar structura rezultata are forma unei plase; in cazul cartilajului, se combina, de asemenea, cu elastina si alte tipuri de substante si formeaza un gel care absoarbe impactul produs de miscarile articulatiilor. Acest lucru se intampla cu toate structurile si tesuturile corpului.
Pe masura ce anii trec si corpul imbatraneste, productia de colagen este redusa treptat. Se estimeaza ca la varsta de 40 de ani organismul produce jumatate din cantitatea de colagen ca in adolescenta.
Ce dauneaza colagenului
Asa cum anumite alimente sunt necesare pentru a-l genera, altele (de asemenea, activitati) sunt cel mai mare dusman al sau:
- Zahar si carbohidrati rafinati. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Dartmouth Medical School din Statele Unite, zaharul interfereaza cu capacitatea organismului nostru de a repara colagenul deteriorat.
- Prea mult soare. Va fi minunat (daca avem protectia necesara pentru a evita arsurile solare) sa generam vitamina D, dar nu si pentru colagenul nostru, deoarece, asa cum apare in acest studiu, radiatiile ultraviolete pot reduce productia de colagen.
- Fumatul. Nu putem spune ca este bun pentru absolut orice, dar, este capabil sa reduca productia acestei proteine. Potrivit acestei publicatii stiintifice, este unul dintre principalele motive pentru care fumatul produce riduripe piele. Poti alege Colagen lichid hidrolizat cu acid hialuronic, biotina, cupru, siliciu si vitamina C, B5, B6, B12.
Suplimente
Avand in vedere relevanta incredibila pe care colagenul o are in biologia noastra, nu este surprinzator faptul ca consumul sau sub forma de suplimente a devenit popular. Exista doua tipuri: colagen hidrolizat si gelatina (care, de fapt, este colagen). Beneficiile dovedite (sau, cel putin, aparate cu date stiintifice) sunt:
Cresterea masei musculare. Un studiu din 2019 a demonstrat ca combinarea suplimentelor de colagen si a antrenamentului de forta a crescut masa musculara si forta mai mult decat grupul controlat cu placebo (care nu a luat colagen, dar a crezut ca au facut-o).