Vopsirea electrostatica este un proces care leaga electric si chimic straturi speciale de vopsea de suprafetele metalice.
Un artefact de pulverizare a vopselei electrostatice incarca pozitiv particulele de vopsea in timp ce parasesc pistolul aplicator.
Suprafata metalica care primeste vopseaua este incarcata negativ. Vopseaua este imediat atrasa de suprafata datorita atragerii sarcinilor electrice ale semnului opus. Vopsirea electrostatica este un proces eficient pentru unele aplicatii.
Performanta crescuta
Performanta si durabilitatea vopselei aplicate electrostatic depasesc orice alt tip de strat de vopsea.
Fiecare particula de vopsea este atasata electric la suprafata metalului. Rezultatul este un finisaj impecabil, care se usuca rapid si este extrem de durabil. In timpul procesului de fabricatie a electrocasnicelor, mobilierului de birou si automobilelor, straturile finale de finisare sunt de obicei aplicate cu vopsea electrostatica.
Vopsele foarte toxice
Vopselele electrostatice sunt pe baza de solventi si contin emailuri lucioase, cu un procent extrem de ridicat de compusi organici volatili. In timpul procesului de aplicare, vopseaua electrostatica elibereaza o cantitate mare de vapori toxici, prin urmare, locul de aplicare trebuie verificat riguros si trebuie sa aiba o rata ridicata de ventilatie.
Intr-un mediu inchis, vaporii se pot acumula, creand un pericol de explozie si un risc pentru sanatatea operatorului.
Costuri initiale ridicate
In plus fata de costul ridicat al vopselei si acoperirilor, echipamentul necesar pentru aplicarea vopselei electrostatice este mult mai scump decat vopseaua prin pulverizare cu volum mare, echipamente fara aer de joasa presiune (HVLP).
Un antreprenor de vopsea poate achizitiona cu capacitate comerciala aspersor airless pentru mai putin de 250 dolari (preturi din 2011). Echipamente similare HVLP utilizate pentru vopsire si lacuire poate costa 100 dolari sau mai mult. Aparatele de vopsea electrostatica costa de 10 ori aceste cifre. Comercial-grad portabil electrostatic vopsea echipamente de vanzare cu amanuntul pentru 3.000 dolari la 4.000 dolari.
Piata tinta- ingusta
Piata tinta pentru vopsea electrostatica este foarte ingusta. Vopseaua electrostatica este utilizata pe scara larga pentru fabricarea mobilierului de birou, a aparatelor si a automobilelor, cu toate acestea, extinderea acestei piete necesita lucrari de marketing costisitoare si dezvoltarea unei retele extinse de contacte.
Un antreprenor cu domeniul in vopsea cu o afacere existenta poate adauga vopsea electrostatica la serviciile oferite, si absorbi costul initial in timpul desfasurarii activitatii. Mai multe detalii poti vedea pe Electrostatica.ro.
Unde poate fi folosit acest tip de vopsire?
- Vopseaua electrostaticaeste potrivita pentru o varietate de materiale, care pot fi utilizate atat in interior, cat si in exterior.
- Masini
- Unelte si echipamente electrice
- Aparate
- Utilaje agricole
- Utilaje de constructii
- Tevi
- Locuri
- Mobila
- Garduri
- Porti si balustrade
- Modele pentru industrie
Beneficiile picturii electrostatice
Printre beneficiile utilizarii acestei vopsele electrostatice se numara gradul ridicat de eficacitate si deseurile mici sau inexistente, precum si o amprenta ecologica mai mica cauzata de utilizarea acesteia si un risc mai mic pentru sanatatea celor care lucreaza cu ea.
Principalele beneficii ale picturii electrostatice sunt:
- Mai putine deseuri
- Nu este riscant pentru sanatate, deoarece nu contine solventi sau substante chimice
- Acesta functioneaza cu o sarcina negativa mult mai intensa
Ce este sarcina electrica?
Sarcina electrica este proprietatea fizica a materiei care face ca materia incarcata sa experimenteze o forta atunci cand este plasata intr-un camp electromagnetic. Sarcina electrica poate fi pozitiva sau negativa (de obicei transportata de protoni si respectiv electroni). Incarcaturile asemanatoare se resping reciproc si incarcaturile asemanatoare se atrag reciproc. Un obiect cu o absenta a sarcinii nete este denumit neutru. Cunoasterea timpurie a modului in care substantele incarcate interactioneaza este acum numita electrodinamica clasica si este inca exacta pentru problemele care nu necesita luarea in considerare a efectelor cuantice.
Sarcina electrica este o proprietate conservata; sarcina neta a unui sistem izolat, cantitatea de sarcina pozitiva minus cantitatea de sarcina negativa, nu se poate modifica. Sarcina electrica este transportata de particule subatomice. In materia obisnuita, sarcina negativa este purtata de electroni, iar sarcina pozitiva este purtata de protoni din nucleele atomilor.
Daca exista mai multi electroni decat protoni intr-o bucata de materie, aceasta va avea o sarcina negativa, daca sunt mai putini va avea o sarcina pozitiva, iar daca sunt numere egale va fi neutra.
Incarcarea este cuantificata; vine in multipli intregi de unitati mici individuale numite sarcina elementara, de ex, despre1,602 × 10 −19 C care este cea mai mica sarcina care poate exista liber (particulele numite quarci au sarcini mai mici, dar se gasesc numai in combinatie si se combina intotdeauna pentru a forma particule care au o sarcina care este un multiplu intreg al lui e). Protonul are o sarcina de + e, iar electronul are o sarcina de – e.
Sarcinile electrice produc campuri electrice. O sarcina in miscare produce si un camp magnetic. Interactiunea sarcinilor electrice cu un camp electromagnetic (combinatie de campuri electrice si magnetice) este sursa fortei electromagnetice (sau Lorentz), care este una dintre cele patru forte fundamentale din fizica. Studiul interactiunilor mediate de fotoni intre particulele incarcate se numeste electrodinamica cuantica.
Unitatea de sarcina electrica derivata din SI este coulombul (C) numit dupa fizicianul francez Charles-Augustin de Coulomb. In inginerie electrica este, de asemenea, obisnuit sa se foloseasca amperi-ora (A⋅h). In fizica si chimie este obisnuit sa se foloseasca sarcina elementara (e) ca unitate. Chimia foloseste si constanta Faraday, care este sarcina pe un mol de sarcini elementare. Simbolul minuscule q indica adesea sarcina.