Ce trebuie sa stim despre sobele pe lemne?

Ce trebuie sa stim despre sobele pe lemne?

Nu este nimic asemanator cu stralucirea calda a unui foc intr-o noapte rece. Un semineu pe gaz sau un sistem de incalzire centrala a locuintei poate incalzi fiecare incapere a casei dvs., dar un foc cu lemne incalzeste spiritul.

In plus, sobele pe lemne pe care le veti gasi la diferite magazine, dar si accesoriile pentru sobe si cosuri de fum de la columna com au preturi foarte atractive, asa ca merita sa luati in considerare aceasta idee de incalzire a locuintei.

In plus, trebuie sa recunoastem faptul ca o soba pe lemne are de oferit o serie de beneficii importante, iar in randurile care urmeaza veti putea sa descoperiti care sunt unele dintre acestea.

Durabile

Proprietarii de case din intreaga lume sunt ganditori pentru ca nu stiu daca sa aleaga o soba pe lemne ca o alternativa ecologica la seminee si incalzire centrala, dat fiind faptul ca soba de acasa este (la fel ca si semineul) dependenta de combustibili fosili. Deoarece lemnul este considerat o resursa regenerabila, sobele cu lemne ofera o alternativa de incalzire extrem de durabila.

Economisitoarer de bani

Costul de incalzire a casei este mai mare decat oricand, mai ales in aceasta perioada. Resursele neregenerabile, cum ar fi propanul, petrolul si carbunele, cresc in ceea ce priveste pretul, din cauza cererii crescute si a resurselor in scadere.

Incalzind zona principala a zonei de locuit a casei dvs. cu o soba cu lemne, veti economisi bani reducand facturile mari la gaz in lunile profunde si intunecate de iarna. Puteti fi sigur in special de economiile dvs. de costuri achizitionand o soba certificata EPA, deoarece acestea ard mai eficient si folosesc cu 1/3 mai putin lemn de foc decat modelele traditionale.

Acest lucru face ca o soba cu lemne sa fie o optiune excelenta pentru aceia dintre noi care incercam sa reducem costurile in timp ce traim un stil de viata ecologic.

De mentionat este faptul ca in ceea ce priveste sobele pe lemne au aparut o multime de curiozitati ale proprietarilor de case, iar in continuare vom vedea despre ce este vorba.

Sobe cu lemne pot ajuta cu adevarat la conservarea energiei?

Absolut! Nu este surprinzator faptul ca incalzirea cu lemn este semnificativ mai putin costisitoare decat sa te bazezi pe electricitate, petrol sau gaz natural.

Dar cum ar arata cu adevarat economiile de energie si costuri? Puteti reduce costurile pentru a va plati factura la energie cu 20 pana la 40% doar incalzind zona locuintei cu o soba cu lemne.

Cat de eficiente sunt sobele pe lemne?

Daca credeti ca toate sobele cu lemne de astazi functioneaza la fel ca cele folosite de bunicii dvs. cu zeci de ani in urma, ganditi-va din nou.

Noile sobe cu lemne certificate EPA au niveluri de emisii impresionant de mici si sunt, de asemenea extrem de eficiente din punct de vedere energetic (aproape de doua ori mai eficiente decat un semineu traditional!).

Modelele certificate EPA au o eficienta de cel putin 60%, unele modele dispunand de o rata de eficienta de 80%, o imbunatatire remarcabila fata de modelele cu tehnologie redusa, necertificate din ultimele decenii, de obicei cu rate de eficienta de 50% sau mai mici. Alegeti o soba certificata EPA pentru a sti fara indoiala ca aceasta este atat ecologica, cat si eficienta din punct de vedere energetic.

Arderea lemnului nu provoaca emisii de CO2?

Nu toate sobele cu lemne sunt construite la fel. Pur si simplu nu exista nicio comparatie intre sobele pe lemne vechi de decenii si sobe mai noi fabricate conform standardelor de performanta EPA. Soble pe lemne mai vechi necesita o aprovizionare constanta cu busteni proaspeti pentru a incalzi o camera si a genera cu pana la 70% mai multa poluare a aerului.

Datorita noilor standarde de emisii ale EPA, zilele de utilizare a unor sobe cu lemne ineficiente si cu fum sunt mult in urma noastra. De la sfarsitul anilor 1980, atat sobele cu lemne catalitice, cat si necatalitice au fost fabricate sub limitele obligatorii ale EPA de emisii de fum de 4,1 si respectiv 7,5 grame de fum pe ora.

Standardele de emisii stabilesc un plafon atat de necesar pentru emisiile nocive de CO2 si de particule mici ale sobelor cu lemne, provocand producatorii de sobe sa creeze tehnologii mai avansate de ardere a lemnului pentru a indeplini cerintele standardelor.

Este lemnul o resursa durabila de combustibil?

Lemnul are o alta contributie la combustibilii fosili – este o resursa complet regenerabila. Combustibilii fosili precum gazul natural si carbunele vin intr-o aprovizionare definitiv limitata, iar daca continuam sa consumam combustibili fosili la ritmul actual, s-ar putea sa ne epuizam mult mai repede decat am crezut toate resursele.

Lemnul este o resursa regenerabila, ceea ce inseamna ca nu se va epuiza niciodata, atat timp cat exista practici forestiere durabile.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu