Tehnologia care face posibil ca varstnicii sa imbatraneasca la ei acasa

Mel Washburn este un fost pompier, profesor si avocat de litigii. Dupa ce a luptat impotriva flacarilor, a predat in sali de clasa pline, sau a pledat in instanta, el a inteles, dupa pensionare, ca 90% din viata sa sociala graviteaza in jurul muncii.
Washburn, in varsta de 77 de ani, stia ca trebuie sa gaseasca o modalitate de a construi o retea de socializare la pensie. De asemenea, Washburn stia ca el si sotia sa, Pam, in varsta de 75 de ani, isi doresc sa traiasca independent in continuare in casa lor.
A invatat rapid ca tehnologia poate juca un rol vital in atingerea ambelor obiective.
Primii membri ai The Village Chicago, o organizatie al carei scop este sa conecteze persoanele cu varste de peste 50 de ani din Chicago si sa le imbunatateasca acestora calitatea vietii, sotii Washburn socializeaza acum atat prin evenimente fata in fata, cat si prin intermediul Zoom. In plus, ei se bazeaza pe tehnologie pentru a mentine un mediu sigur acasa.

Familia Washburn face parte dintr-un grup demografic in crestere. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pana in 2050 peste 2 miliarde de oameni vor avea varste incepand de la 60 de ani.
Populatia Europei imbatraneste, iar potrivit Eurostat, in 2020 populatia europena cu varste incepand de la 65 de ani avea o pondere de 21% (comparativ cu 16% in 2011). De asemenea, grupul de varste peste 81 de ani avea o pondere de aproape 6% in 2020.
Statele Unite isi schimba si ele demografia. „In 2034, vom avea pentru prima data mai multi oameni de peste 50 de ani decat cei cu varste sub 18 ani”, spune Rodney Harrell, vicepresedinte pentru Familie, Casa si Comunitate in cadrul AARP (Asociatia Americana a Pensionarilor). Iar Illinois, statul in care traiesc sotii Washburn, nu face nici el exceptie de la acest trend, cu 16,6% dintre locuitori cu varste peste 65 de ani.
„O majoritate ampla a oamenilor isi doresc sa ramana in casele lor atunci cand imbatranesc”, a spus Harrell. Iar tehnologia face posibil, din ce in ce mai mult, acest deziderat, incepand de la robinete care nu necesita atingere si ajungand pana la lumini controlate prin voce.
Insa, asa cum subliniaza Harrell, doar 1% dintre case dispun de caracteristicile de care oamenii au nevoie pentru a putea imbatrani linistiti la ei acasa…

Felice Eckhouse, fondatorul Elderspaces, o afacere din Chicago care ii ajuta pe clienti sa proiecteze si sa modifice case, astfel incat sa poata imbatrani in locul in care au trait o viata, atribuie acest decalaj design-urilor care nu s-au adaptat prea mult din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. „Este un ying si yang dezechilibrat. Avem nevoie de un spatiu pe care sa nu-l modernizam, inainte de a ajunge la gadgeturi”, a spus Eckhouse.
Insa Harrell crede ca exista potential ca tehnologia sa reduca o parte din acest decalaj. „Ne concentram pe schimbarile care pot fi facute acasa, indiferent de afectiunile medicale. Tehnologia nu poate face totul, dar joaca un rol uimitor”, a spus el.
„Smartphone-ul este motorul din spatele multor resurse digitale, de la aparate auditive la sisteme de securitate, sisteme de iluminat, usa de la intrare, pana la electrocasnicele din bucatarie”, spune si Eckhouse.

Smartphone-urile ofera, de asemenea, ajutor de baza pentru sarcinile de zi cu zi si pentru comunicare. „Inca mai folosesc tehnologia in toate modurile normale. Daca trebuie sa caut ceva, caut online. As avea o problema grava cu plictiseala daca n-as avea telefonul: stiri, carti, sunat…” spune Mel Washburn. La randul sau, sotia lui Mel – Pam, diagnosticata cu scleroza multipla – se bazeaza foarte mult pe smartphone ca instrument de comunicare zilnica.

De unde incepe tehnologizarea locuintei?

Identificarea de solutii tehnologice pentru cei care locuiesc intr-o casa necorespunzatoare poate fi o problema de tipul “oul sau gaina”, mai ales ca foarte multa tehnologie necesita internet de mare viteza, care nu este universal, noteaza Laurie Orlov, analist principal pentru Aging and Health Technology Watch, o firma de cercetare in industrie.
Insa tot Orlov spune ca dupa instalarea serviciilor de internet, poate fi folosita o gama larga de optiuni, cum ar fi tehnologiile bazate pe voce, camerele de detectare a miscarii si senzorii, „pentru analize predictive menite sa identifice o problema potentiala si sa faca lumea cat mai sigura posibil”.

Nu toata lumea se pricepe la tehnologie

Mel Washburn isi aminteste de dictafoane si de secretariat, insa a trait pe pielea lui si evolutia tehnologiei, de-a lungul a 28 de ani ca partener intr-o firma importanta de avocatura. Insa nu toata lumea se simte la fel de confortabil sa accepte device-uri noi.
Orlov se opune ideii preconcepute potrivit careia membrii generatiei Baby-boomers sunt mai in largul lor cand vine vorba sa utilizeze tehnologia, decat generatia anterioara.

Desi au un oarecare confort, baby-boomerii doresc sa pastreze ceea ce au, chiar si daca industria tehologica ii obliga cumva la schimbare. Telefoanele sunt un exemplu foarte bun in acest sens. „Majoritatea oamenilor nu isi schimba telefoanele in acelasi ritm cu noutatile care sunt disponibile pe piata”, spune Orlov, care precizeaza ca, in timp, acest refuz duce la dispozitive mai vechi, mai slabe, asa cum sunt telefoanele care functionau in retelele 3G dar nu mai functioneaza si pe 5G. Drept urmare, „un baby boomer va fi la fel de frustrat (ca generatia anterioara)”, a spus ea.

Nu exista o solutie universala

Si totusi, fie ca este vorba despre tablete gratuite disponibile prin programe ale statului, fie ca este vorba despre sesiuni de socializare pe Zoom, tehnologia poate sprijini persoanele in varsta care isi doresc sa isi traiasca linistiti la ei acasa anii de pensie, in cateva moduri diferite.
Harrell crede ca tehnologia are potentialul de a imbunatati functiile din case si poate acoperi unele dintre goluri. Insa tehnologia nu se limiteaza la robinete fara atingere, la monitoare de activitate si lumini controlate vocal pentru a rezolva problemele de vedere si pentru a preveni caderile. „Exista o tehnologie in plina dezvoltare, bazata pe senzori care inteleg comportamentele, de pilda ridicarea din pat a unui locatar”, a spus Harrell.

Chiar si Alexa poate fi folosita pentru mai mult decat aprinderea si stingerea luminilor, asa cum noteaza Jim Rosenthal, CEO al Caring.com, o resursa de informatii gratuita pentru varstnici si familiile acestora. „Poate fi dus mult mai departe, la camere, microfoane si capacitatea de a vedea tot ce se intampla, pentru a sti daca parintele tau este bine.”
Insa un aspect important este ca tehnologia nu trebuie sa fie complicata. Patricia Greenberg, proprietarul The Fitness Gourmet si autoarea cartii „Mananca bine, traieste bine, imbatraneste bine”, spune ca ii plac aplicatiile precum Noom si MyFitnessPal, care ii ajuta pe seniori sa-si monitorizeze rutinele personale de nutritie si exercitii fizice. Astfel de aplicatii pot fi un alt mod in care tehnologia ajuta persoanele in varsta sa aiba in continuare o viata sanatoasa si independenta.

Gasirea raspunsurilor

Desigur, poate fi derutant sa cauti printre numeroasele aplicatii si tehnologii disponibile, insa organizatii precum Village Chicago pot fi de ajutor, indiferent unde te-ai afla. La fel si resursele online sau fizice care ofera informatii gratuite si ajutor cu tehnologia.
Autoritatile locale pot fi si ele de folos pentru varstnicii din comunitate, prin programe de furnizare de tablete gratuite, puncte de acces Wi-Fi, programe si demonstratii de tehnologie asistata si chiar help-line-uri pentru varstnici in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei.
Ceea ce functioneaza pentru o persoana poate sa nu functioneze pentru alta, iar in unele cazuri tehnologia nu este neaparat cea mai buna solutie. Problema naturala cu care se confrunta acum societatea este ca seniorii trebuie sa fie educati cu privire la ceea ce pot face cu tehnologia, iar asta cat mai curand posibil, inainte de a deveni o urgenta!

Sursa: https://pantagraph.com/news/state-and-regional/technology-making-it-possible-for-seniors-to-age-in-place/article_27e7a3aa-3781-11ed-9ac6-e7a50a9c2a43.html

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu