Tabloul electric este acea parte a instalatiei electrice care alimenteaza prizele, aparatele si luminile dintr-o casa, birou sau magazine, se poate gasi pe electriceconstructii.ro. Se mai numeste si tablou de distributie tocmai pentru ca de aici pornesc bransamentele care transporta curentul catre cutiile de jonctiune si toate celelalte dispozitive electrice. Cablurile merg la cutia principala de jonctiune si apoi de acolo in toata casa.
Asadar, sa vorbim despre inima sistemului electric. Cutia electrica este situata in aval de contor (instalata de catre compania de furnizare a energiei electrice). Exista doua tipuri diferite de tablouri de distributie: de interior si de exterior. Tablourile de distributie pot fi, de asemenea, montate incastrate, montate pe perete sau pe podea. Pe langa tablourile de distributie casnice, exista si tablouri de distributie industriale.
Tabloul de distributie este alcatuit din dulap, intrerupatorul principal (un intrerupator sau un intrerupator de circuit), unul sau mai multe intrerupatoare de circuit si cel putin doua intrerupatoare de circuit de dispersie la pamant („intrerupatoare de circuit”), astfel incat circuitul de iluminat sa fie separat de circuitul prizelor si sa favorizeze continuitatea serviciului. CEI 64-8, in varianta sa V3, prevede ca tablourile de distributie trebuie sa fie cu 15 % mai mari decat este necesar pentru a permite instalarea modulelor de rezerva (de exemplu, pentru un descarcator).
De asemenea, prevede ca circuitele de priza trebuie sa fie protejate impotriva suprasarcinii cu un curent nominal care sa nu fie mai mare decat curentul nominal al celor mai mici prize. Instalarea tabloului de distributie, precum si a intregului sistem electric, trebuie sa fie incredintata unei companii sau unui profesionist calificat.
La ce serveste tabloul electric
Tabloul electric are mai multe functii: alimentarea cu energie a prizelor, luminilor si circuitelor de apel, protejarea circuitelor si „deconectarea”, adica intreruperea alimentarii cu energie a circuitelor in caz de pericol, suprasarcina sau scurtcircuit. Intretinerea unui tablou electric este esentiala: nu numai ca aceasta parte a instalatiei electrice asigura distributia si alimentarea cu energie electrica, dar protejeaza si persoanele si aparatele de daune grave prin intreruperea curentului in caz de scurgeri electrice, suprasarcini, supratensiuni si contact accidental cu parti expuse sau sub tensiune.
O data pe luna, este o idee buna sa verificati functionarea tabloului de distributie si a sistemului electric prin apasarea butonului T: daca exista curent imediat, sistemul functioneaza, altfel este ceva in neregula.
Ce spun reglementarile legale?
La 1 noiembrie 2014, standardele CEI EN 61439-1 si 61439-2 au intrat in vigoare, inlocuind precedentul CEI EN 60439-1. CEI EN 61439-1 defineste caracteristicile tehnice si cerintele de constructie pentru tablourile de distributie de joasa tensiune.
Prezentul standard modifica, de asemenea, metodele de verificare si introduce anexe („O” si „P”) privind supratemperatura si scurtcircuitul. Standardul EN 61439-2 se refera la tablourile de distributie a energiei electrice cu o tensiune care nu depaseste 1000 de volti in curent alternativ sau 1500 V in curent continuu.
Aceasta serie de standarde identifica partile unui tablou electric: partile mecanice, adica acele parti care alcatuiesc carcasa, care are functii de sustinere si de protectie; echipamentele electrice, adica dispozitivele de comanda, protectie si control cu conexiuni; separarile, adica diviziunile interne care separa partile tabloului si care permit scoaterea tensiunii electrice dintr-o singura parte a tabloului, pastrandu-le pe celelalte sub tensiune.
Impactul energiei electrice asupra mediului
Cea mai mare parte a energiei electrice astazi este generata prin arderea combustibililor fosili si prin producerea de abur care este apoi folosit pentru a antrena o turbina cu abur care, la randul sau, antreneaza un generator electric .
Mai serioase sunt preocuparile legate de emisiile care rezulta din arderea combustibililor fosili . Combustibilii fosili constituie un depozit semnificativ de carbon ingropat adanc in subteran. Arderea lor duce la conversia acestui carbon in dioxid de carbon , care este apoi eliberat in atmosfera.
Emisia estimata de CO 2 din industria energiei electrice din lume este de 10 miliarde de tone anual. Acest lucru are ca rezultat o crestere a nivelurilor Pamantului de dioxid de carbon atmosferic, care sporeste efectul de sera si contribuie la incalzirea globala.
In functie de combustibilul fosil si de metoda de ardere, pot fi produse si alte emisii. Se elibereaza adesea ozon, dioxid de sulf, NO 2 si alte gaze, precum si particule in suspensie. Oxizii de sulf si azot contribuie la smog si ploi acide . In trecut, proprietarii de centrale au abordat aceasta problema construind cosuri de gaze de ardere foarte inalte , astfel incat poluantii sa fie diluati in atmosfera. Desi acest lucru ajuta la reducerea contaminarii locale, nu ajuta deloc in problemele globale.
Combustibilii fosili, in special carbunele , contin, de asemenea, material radioactiv diluat , iar arderea lor in cantitati foarte mari elibereaza acest material in mediu, ceea ce duce la niveluri scazute de contaminare radioactiva locala si globala , ale caror niveluri sunt, in mod ironic, mai mari decat cele ale unei puteri nucleare. statie , deoarece contaminantii lor radioactivi sunt controlati si stocati.