De ce sunt cartile vazute ca o calatorie?

Cartile sunt o calatorie: lectura ne permite sa exploram noi perioade istorice, noi locuri si noi orizonturi. Numai prin lectura putem dobandi experiente care, in viata de zi cu zi, ne-ar fi excluse.

Cartile ne sporesc increderea in sine: cartile ne stimuleaza creierul facandu-ne mai inteligenti si, ca urmare, ne fac mai constienti si mai increzatori in dinamica social-relationala.

Cartile imbunatatesc comunicarea: cititul ne ajuta sa ne imbunatatim vocabularul si stapanirea limbii. Pe librariadonaris.ro poti gasi mai multe carti pe care sa le citesti cu drag.

Cartile ne permit sa interpretam viata: cititul ne permite sa adoptam perspective si puncte de vedere diferite, schimband astfel modul in care vedem lumea.

Cititul te face mai inteligent: cei care citesc mult de la o varsta frageda au o serie de avantaje fata de ceilalti. De fapt, cartile le permit copiilor sa invete cu 50% mai multe cuvinte decat televizorul sau decat o conversatie medie intre adulti absolventi de liceu, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California, Berkeley. Copiii care invata si, de-a lungul vietii, folosesc mai mult vocabular nou decat ceilalti au rezultate mai bune la testele de inteligenta.

Cititul cartilor va poate face mai empatic: Cititul va poate ajuta sa empatizati cu ceilalti, mai ales atunci cand cititi romane. Descrierile a ceea ce simt si experimenteaza ceilalti ii pot ajuta pe cititori sa inteleaga ce simt oamenii in viata reala, potrivit unei cercetari publicate in Science de David Comer Kidd si Emanuele Castano.

Cititul te ajuta sa adormi: Potrivit clinicii americane Mayo Clinic, cititul inainte de culcare favorizeaza somnul, in special cititul cartilor pe hartie, care te ajuta sa adormi mult mai repede decat ecranele de calculator, televizorul sau cartile electronice. Aceasta regula este valabila mai ales pentru copii, al caror somn este afectat daca dorm in apropierea unui ecran, pana la 20 de minute pe noapte.

Iata de ce cititul este bun pentru sanatate

Datele din literatura stiintifica confirma faptul ca cititul este de o importanta fundamentala pentru o buna dezvoltare cerebrala, cognitiva, sociala, culturala, personala si emotionala/afectiva pe termen lung. In timp ce experimenteaza placerea de a citi”, a explicat echipa de neuropsihiatri si psihologi de la Bambino Gesù, „se dobandesc multe abilitati. De fapt, cartile stimuleaza regiunile creierului care proceseaza limbajul; ele stimuleaza constructia de sensuri si simboluri care stau la baza formarii conceptelor si a rationamentelor; ele sporesc atentia si memoria. Cititul zilnic a fost asociat, de asemenea, cu niveluri mai scazute de hiperactivitate/neatentie si, in special in randul adolescentilor, cu reducerea obiceiurilor riscante (de exemplu, consumul de alcool si de tigari).

Parinti, carti si copii

In copilaria timpurie, lectura cu voce tare este un canal important de intalnire intre parinti si copii: calmeaza, linisteste si, mai presus de toate, ii ofera copilului instrumentele necesare pentru a intelege si a comunica. Expertii din spitale explica cum sa le povestesti o carte copiilor mici. Pozitia: asezarea unul langa altul pentru a privi imaginile din aceeasi perspectiva incurajeaza schimbul de informatii. Privirea: privindu-va in ochi va permite sa transmiteti emotiile starnite de poveste si sa intelegeti ceea ce simte copilul. Gesturi: insotirea povestii cu gesturi care descriu actiunea ajuta la intelegere si la extinderea vocabularului. Mima: mimarea povestii si a personajelor stimuleaza traducerea in cuvinte a ceea ce se vede si identificarea cu protagonistii.

Cum au inceput oamenii sa citeasca?

Putin inainte de aceasta data, intr-o alta parte a lumii, pergamentul, cum ar fi pielea de vitel sau pielea de caprioara , a inceput sa fie folosit, deoarece era mai putin probabil sa se rupa si a existat o lipsa de papirus. Pergamentul ar fi tratat in alcalin, apoi scris peste cu cerneala.

In jurul anului 600 d.Hr., pe pergament au inceput sa apara ilustratii frumoase schitate manual. Aceste imagini colorate, desenate meticulos, erau numite „ manuscrise iluminate ” si erau minunate de privit. Ei au ajutat sa descrie povestea sau sa consolideze importanta mesajului pe pergament. Intr-adevar, acesta a fost inceputul cartilor ilustrate.

Grecii si romanii au inventat, de asemenea, tablite de ceara , care erau blocuri de lemn stratificate cu ceara, astfel incat sa puteti zgaria un mesaj in ele, apoi sa le stergeti si sa le refolositi din nou si din nou (un fel ca o schita gravata!).

Se spune ca prima carte reala scrisa pe hartie a fost facuta in China. A fost creat folosind dude, canepa, scoarta si chiar peste pentru a forma o pulpa mare, care putea fi presata si uscata pentru a forma hartie. Fiecare foaie de hartie avea aproximativ dimensiunea unui ziar si se numea „frunza”. De indata ce frunza a fost imprimata cu cerneala folosind blocuri de imprimare din lemn , a fost cunoscuta sub numele de „folio”, care este un alt cuvant pentru frunza.

Treptat, s-au format carti individuale, care erau foarte pretioase. Unele dintre aceste carti contineau informatii extrem de importante sau texte religioase, iar altele spuneau povesti glorioase, rele sau minunate. Prima carte scrisa vreodata despre care stim este Epopeea lui Ghilgames : o relatare mitica a unei figuri politice importante din istorie.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu