Unele zile sunt mai importante decat altele, iar prima zi de gradinita este una dintre ele! Fie ca estedat la gradinita de mic, sau mai tarziu, este intotdeauna acelasi sentiment, intre emotie si teama. Cu atat mai mult daca este chiar prima zi de gradinita! Aceste sfaturi va pot ajuta sa treceti cu bine peste aceasta zi speciala.
Asta este! Probabil ca te temi de aceasta zi de cateva luni si, in sfarsit, a sosit: ziua in care copilul tau se intoarce la gradinita. Prima lui zi de gradinita! Si da, copilul tau nu mai este atat de mic! Prima parte a anului scolar este chiar dupa colt si este posibil sa nu stiti la ce sa va asteptati, cel mic se va simti foarte bine cu noi la Gradinita Equilibrum.
Pregatirea copilului vostru pentru gradinita
Copiii incep scoala de fapt la gradinita. Desi aceasta etapa devine uneori o amintire pretioasa in timp, inceputul acestei experiente scolare este adesea insotit de unele complicatii.
Decizia de a va trimite sau nu copilul la gradinita poate fi complicata. Atunci cand decizia este luata, trebuie sa va ocupati de separarea unui copil mic de mama sa in aceasta perioada scolara. Daca vreti sa stiti ce sa faceti si ce sa nu faceti in acest moment, urmatoarele sugestii pentru prima zi de gradinita va pot fi de ajutor.
La gradinita, cei mici vor descoperi culori, forme si obiecte
Daca acest proces de invatare a fost initiat acasa, el va lua avant la scoala. Pictand, micutul tau va cunoaste mai bine culorile. Prin desen sau jocuri de constructie, va intelege mai bine formele. In cele din urma, va invata cuvinte noi pentru a identifica parti ale corpului si obiecte.
Sfaturi pentru a pregati prima zi de gradinita a copilului tau
In primul rand, trebuie sa aveti incredere in voi si in copilul vostru in acest proces. Nimeni nu va cunoaste copilul mai bine decat voi, asa ca aplicati aceste sfaturi si adaptati-le cat mai mult posibil la personalitatea copilului vostru.
Nu dramatizati prea mult
Evitati sa ii amintiti copilului cat de mult va va lipsi sau ca veti fi departe unul de celalalt. Copilul vostru are nevoie de o conexiune emotionala care sa ii ofere un sentiment de siguranta.
Intrebati-va copilul cum se simte despre gradinita
Oferiti-i copilului vostru posibilitatea de a se exprima inainte, in timpul si dupa prima zi de gradinita. Ii veti ajuta sa isi exprime sentimentele, sa integreze toate aceste noi sentimente si sa evite sa se simta rau.
Nu dispera daca nu e asa de usor la inceput
A doua zi poate fi mai complicata decat prima. Aveti rabdare, va ajunge acolo. Este normal pentru copii sa aiba dificultati de adaptare la medii noi si la persoane pe care nu le cunosc.
Plecati discret de indata ce copilul pare sa se simta confortabil.
Cu cat veti pleca mai discret, cu atat mai buna va fi separarea. Acesta este un moment foarte delicat: daca ii cereti copilului un sarut sau o imbratisare in timp ce el sau ea isi insuseste locul, nu veti face decat sa puneti in centrul atentiei plecarea voastra si astfel sa o complicati!
Alte sfaturi pentru educatia copilului
A ajuta copilul sa se concentreze incepe cu punerea in aplicare a sistemelor si structurilor de ansamblu, astfel incat sa aiba mai multe oportunitati in viata lor de a se concentra cu mai putine distrageri. Ganditi-va la lucrurile din viata copilului dvs. care il indeparteaza. Este televizor? Tablete? Telefoane? Poate ca este altceva. Oricare ar fi, expunerea lor la acesta trebuie redusa si inlocuita cu puncte de vanzare mai sanatoase pentru dezvoltarea creierului, cum ar fi urmarirea intereselor lor. Cu cat se face mai devreme, cu atat mai bine. Rutinele puternice ajuta la dezvoltarea unor rezultate pozitive pentru copii. Cu toate acestea, daca incercati o activitate si nu vedeti imediat rezultatele dorite, nu ar trebui sa va faceti griji. Poate insemna pur si simplu ca nu le place aceasta activitate. Fa-ti timp pentru a incerca altceva si fa tot posibilul pentru a crea o legatura cu ei in acest proces.
Utilizarea lecturii ca instrument de promovare a concentrarii poate fi foarte eficienta, mai ales daca incepi devreme. Cand citesti cu copilul tau constant, incepi o rutina cu care se obisnuieste. Beneficiile lecturii tind sa se agraveze cu cat o faci mai mult. Gandeste-te cand citesti o carte de mai multe ori… De fiecare data cand o citesti, observi ceva nou, nu? La fel este si cu copiii, dar la scara mai mica. S-ar putea sa-si placa cartile preferate din cauza personajelor sau a peisajului, dar daca lucrati indeaproape cu ei, ii puteti ajuta sa gaseasca ceva nou de iubit. Cand te intorci la carte in noaptea urmatoare, ii poti cere copilului sa-ti arate ce isi aminteste. Dupa cateva repetare, isi vor aminti acele noi observatii si vor incepe sa le aminteasca exact asa cum isi amintesc alte parti ale povestii.