Remediile naturiste sunt substante care provin din plante. Ele sunt disponibile in forme variate, precum capsule, ceaiuri, picaturi lichide sau creme de piele. Le poti lua din magazine cu alimente sanatoase, din supermarketuri, din farmacii si de la specialisti in medicina naturista.
Unele pot fi denumite “suplimente”, in timp ce altele pot fi numite “medicamente”, ceea ce inseamna ca au ca scop sa trateze, sa vindece si sa previna o problema diagnosticata de sanatate. Adesea remediile naturiste fac parte din abordarile alternative la ingrijirea medicala, asa cum este medicina ayurvedica si medicina traditionala chinezeasca.
Pentru ce sunt folosite si cat de bine functioneaza?
Exista o multime de remedii diferite din plante, care au ca scop sa te ajute in diverse afectiuni de sanatate sau sa te ajute sa te simti mai bine. Unele dintre cele mai comune sunt remediile pe baza de musetel, lavanda sau valeriana pentru somn si relaxare, remediile cu sunatoare pentru depresie si melarea pentru tulburarea disforica premenstruala (PMDD) si sindrom premenstrual.
Nu toate remediile pe baza de plante au fost cercetate in mod egal si tocmai de aceea pentru unele dintre ele exista mai multe dovezi ca ar functiona, decat pentru altele. Insa chiar si asa exista multe persoane care considera ca anumite remedii pe baza de plante le sunt de ajutor ca parte a autoingrijirii sau a gestionarii simptomelor.
Cu ce difera remediile pe baza de plante de medicamentele psihiatrice
Spre deosebire de medicamentele psihiatrice, majoritatea remediilor pe baza de plante sunt:
- bazate pe utilizarea traditionala indelungata (nu au la baza studii de cercetare stiintifica cu trialuri clinice);
- accesibile fara reteta medicala;
- nu sunt recomandate in general de specialistii in medicina alopata (pentru ca nu exista suficiente dovezi sigure ca acestea sunt eficiente in tratarea problemelor de sanatate mentala);
- supuse unei scheme diferite de licentiere;
- preparate uneori „pe comanda” (in functie de nevoile pacientului) de catre un practician de medicina traditionala.
Sunt mai sigure decat medicatia pishiatrica?
Exista voci care sustin ca remediile pe baza de plante trebuie sa fie mai sigure decat medicamentele psihiatrice sau ca e mai putin probabil ca ele sa provoace efecte secundare. Insa nu este neaparat asa.
Remediile pe baza de plante pot provoca reactii adverse si pot interactiona cu alte medicamente, la fel ca si medicamentele eliberate pe baza de reteta. In plus, daca nu sunt preparate corect, unele dintre ele pot fi chiar toxice. Asadar, foloseste orice fel de supliment sau medicament cu aceeasi precautie (fie el cu reteta sau nu) si asigura-te ca ai toate informatiile necesare pentru a avea incredere in decizia luata.
Cand pot fi nepotrivite pentru mine?
Desi remediile pe baza de plante sunt usor accesibile fara reteta, e posibil ca unele dintre ele sa nu fie potrivite pentru tine sau sa fie chiar daunatoare. Iata cateva astfel de situatii:
- Daca ai o alta problema de sanatate fizica sau mentala ce ar putea fi agravata de administrarea unui remediu pe baza de plante, mai ales o afectiune de sanatate care iti afecteaza rinichii sau ficatul.
- Daca esti insarcinata sau alaptezi.
- Daca iei orice alt medicament, inclusiv pentru afectiuni psihiatrice, deoarece acestea pot interactiona intr-un mod negativ.
- Daca esti alergic la oricare dintre ingrediente.
- Daca iei aceste remedii in cantitate prea mare sau nu le iei conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Daca urmeaza sa fii supus unei interventii chirurgicale (unele remedii naturiste pot interfera cu anestezia).
- Daca achizitionezi medicamentele online (in multe tari exista reguli diferite privind reglementarea produselor pe baza de plante si exista riscuri ca produsul sa fie fals, fara licenta sau contaminat).
- Daca iei un remediu care nu este autorizat (de exemplu, unele medicamente pe baza de plante, traditionale chinezesti si ayurvedice fara licenta contin niveluri toxice de mercur si plumb).
Ce este un specialist in medicina naturista
Specialistii in medicina naturista sau practicienii profesionisti de medicina complementara si alternativa joaca un rol clar in medicina pe baza de plante, in medicina traditionala chineza (TCM) si in medicina ayurvedica. Insa, in prezent, nu exista reguli cu privire la cei care se pot autointitula specialisti in medicina naturista. Astfel, se poate practica fara experienta sau calificari conexe.
In Romania, UPMCA – Uniunea Practicienilor Profesionisti de Medicina Complementara si Alternativa – este organizatia care reuneste toti practicienii de medicina complementara din tara noastra, indiferent de specialitate si modul de actiune. UPMCA detine organizarea si controlul, avizarea si formarea terapeutilor de medicina alternativa din Romania.
Astfel, daca vrei sa gasesti un medic specialist in plante medicinale, o idee buna ar fi sa il cauti in cadrul acestei Uniuni.
Preparatele naturiste pe comanda
Dupa consultatie, un practician de medicina naturista iti poate pregati un preparat unic din plante, specific nevoilor tale. De obicei, acestea sunt obtinute din diferite parti ale plantelor, minerale si uneori metale. Insa pentru ca preparatele in cauza nu sunt autorizate, exista riscul sa nu stii sigur ce contin si ce in doza.
Discuta orice nelamurire cu medicul, farmacistul sau specialistul in medicina naturista si pune intotdeauna urmatoarele intrebari:
- Ce contine preparatul?
- Cum te-ai putea simti in urma administrarii sale?
- La ce efecte secundare te poti astepta?
- Ce sa faci daca apar reactii adverse despre care nu ai fost informat?
Sursa: https://www.mind.org.uk/information-support/drugs-and-treatments/complementary-and-alternative-therapies/herbal-remedies/