Un sondaj efectuat in 10 tari, printre care SUA, Marea Britanie, Franta si Germania, a constatat ca oamenii prioritizeaza masuri care sunt deja obiceiuri
Cetatenii sunt alarmati de criza climatica, dar majoritatea cred ca fac deja mai mult decat oricine altcineva pentru a conserva planeta, inclusiv decat guvernele tarilor lor, iar numarul celor dispusi sa faca schimbari importante legate de stilul de viata este redus. Aceasta este concluzia unui sondaj international recent cu privire la modul in care oamenii isi percep eforturile vis-a-vis de criza climatica.
„Constientizarea la scara larga a importantei crizei climatice, ilustrata in acest studiu, trebuie sa fie dublata si de o dorinta proportionala de a actiona”, observa sondajul derulat in 10 tari, printre care si SUA, Marea Britanie, Franta si Germania.
Emmanuel Riviere, director de sondaje internationale la Kantar Public, spune ca sondajul – realizat la sfarsitul lunii septembrie si publicat recent, pentru a coincide cu summitul pe teme climatice COP26 desfasurat la Glasgow – vine cu „o lectie dubla pentru guverne”.
In primul rand, acestea trebuie „sa se ridice la nivelul asteptarilor oamenilor”, iar pe de alta parte „ trebuie sa-si convinga cetatenii nu de realitatea crizei climatice – pentru ca asta s-a facut deja – ci de solutii si de modul in care putem imparti in mod echitabil responsabilitatea acestora” a atras atentia Riviere.
Sondajul a constatat ca 62% dintre persoanele chestionate considera criza climatica principala provocare de mediu cu care se confrunta acum lumea, inaintea poluarii aerului (39%), a impactului deseurilor (38%) si a noilor boli (36%).
Dar cand li s-a cerut sa isi evalueze actiunea individuala raportata la actiunile altor factori, asa cum sunt guvernele, companiile si media, oamenii s-au perceput in general ca fiind mult mai implicati fata de mediu decat cei din comunitatea locala sau decat orice institutie.
Aproximativ 36% dintre repondenti s-au autoevaluat drept “extrem de implicati” in conservarea planetei, in timp ce numai 21% au simtit ca acelasi lucru se poate spune si despre mass-media si doar 19% despre autoritatile locale. Un procent de numai 19% a fost de parere ca si comunitatea locala este implicata in egala masura cu autoritatile nationale (17%) si corporatiile mari (13%), percepute ca fiind si mai putin implicate.
Pe de alta parte, repondentii au fost lipsiti de entuziasm la gandul de a face mai multe ei insisi, invocand o serie larga de motive. Majoritatea (76%) dintre cei intervievati in 10 tari au spus ca ar accepta reguli si reglementari de mediu mai stricte, dar aproape jumatate (46%) au simtit ca nu exista o nevoie reala ca ei sa isi schimbe obiceiurile personale.
Numai 51% au spus ca ar actiona in mod cert pentru a proteja planeta, 14% spunand in mod clar ca nu ar face-o, iar 35% fiind indecisi. Participantii la sondaj din Polonia si Singapore (56%) au fost cel mai dispusi sa actioneze, iar cei din Germania (44%) si din Olanda (37%) cel mai putin dispusi.
Cele mai frecvente motive invocate pentru faptul ca nu sunt dispusi sa faca mai mult pentru planeta au fost “Ma simt mandru de ceea ce fac in prezent” (74%), “Nu exista un acord intre experti cu privire la cele mai bune solutii” (72%), si “Am nevoie de mai multe resurse si echipamente din partea autoritatilor publice” (69%).
Printre celelalte motive ale faptului ca nu vor sa faca mai mult s-au numarat si urmatoarele: “Nu imi permit sa fac acele eforturi” (60%), “Nu am informatii si indrumari cu privire la ce pot sa fac” (55%), “Nu cred ca eforturile individuale pot avea cu adevarat efect” (39%), “Cred ca amenintarile de mediu sunt supraevaluate” (35%) si “Nu imi sta mintea la asta” (33%).
Mai mult decat atat, intrebati ce actiuni de conservare a planetei ar trebui sa fie prioritizate, oamenii au acordat mai multa importanta masurilor care sunt deja obiceiuri bine impamantenite, care necesita un efort individual redus sau pentru care ar avea o responsabilitate directa redusa.
Astfel, aproximativ 57% au spus ca reducerea deseurilor si intensificarea reciclarii sunt „foarte importante”. Alte masuri considerate prioritare au fost reimpadurirea (54%), protejarea speciilor de animale pe cale de disparitie (52%), construirea de cladiri eficiente energetic (47%) si inlocuirea combustibililor fosili cu energie regenerabila (45%).
Cat despre masurile care ar putea sa le afecteze propriul stil de viata, repondentii le-au considerat mult mai putin importante: doar 32% au vazut reducerea consumului de energie ca o prioritate, in timp ce masuri precum inlocuirea masinilor personale cu transportul public (25%) si transformarea radicala a modelului de agricultura (24% ) au fost la fel de putin populare.
Doar 23% dintre repondenti au considerat ca reducerea calatoriilor cu avionul si taxarea suplimentara pentru produse care nu respecta normele de mediu sunt importante pentru conservarea planetei, in timp ce interzicerea vehiculelor cu combustibili fosili (22%) si reducerea consumului de carne (18%) si a comertului international (17%) au fost considerate drept prioritati si mai mici.
„Fara doar si poate oamenii sunt ingrijorati de starea planetei, dar aceste constatari ridica semne de intrebare cu privire la nivelul lor de implicare in conservarea acesteia”, se mai arata in studiu. „In loc sa se traduca intr-o dorinta mai mare de a-si schimba obiceiurile, problemele cetatenilor tin in primul rand de evaluarea negativa a eforturilor guvernelor.”
Pentru acest sondaj au fost chestionate esantioane reprezentative de peste 1.000 de persoane din SUA, Marea Britanie, Spania, Franta, Olanda, Germania , Suedia, Polonia, Singapore si Noua Zeelanda.
In toate tarile, cu exceptia Sudiei, repondentii si-au acordat lor insisi cel mai mare scor in ceea ce priveste implicarea, in timp ce in Singapore si Noua Zeelanda guvernele nationale au fost percepute ca avand o implicare majora.
Decalajul dintre evaluarea de catre cetateni a propriilor eforturi si a eforturilor guvernelor a fost cel mai accentuat in UK, cu cifre de 44%, respectiv 16%.
Sursa: https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/07/few-willing-to-change-lifestyle-climate-survey