Cum sa construiesti rutine zilnice si saptamanale in izolare

Stabilirea unor rutine zilnice si saptamanale coerente este o modalitate prin care oamenii pot simti ca exista, totusi, o anumita siguranta in perioada de izolare cauzata de COVID-19.
Printre sfaturile pe care expertii le dau cu privire la rutinele zilnice se regaseste si acela de a crea un spatiu de lucru separat de cel al dormitorului si de a te pregati pentru o zi de munca acasa, ca si cum ai merge la birou.
Legat de rutina saptamanala, specialistii recomanda programe zilnice cat mai diverse, cu zile stabilite anume pentru sport, sau pentru gatit, dar mentinand in acelasi timp si elemente de constanta.

Orice sentiment de normalitate este binevenit in aceasta perioada in care instructiunile legate de izolarea la domiciliu sunt din ce in ce mai ferme. Dar zilele acestea au tendinta de a se amesteca, daca le permitem. Expertii spun ca respectarea unei rutine – fie ca este una noua sau cea dinainte de COVID-19 – este o parte importanta in mentinerea sanatatii mentale si fizice, daca rutina stabilita este una sanatoasa.
Unii oameni pot percepe carantina si izolarea ca fiind un fel de vacanta sabatica, sau poate chiar un fel de refugiu. Altii o pot vedea ca pe o oportunitate de a invata ceva nou, de a se organiza sau de a-si face treaba mai bine.

Este extrem de important pentru fiecare dintre noi sa fim implicati proactiv in alegerea unui mod de a petrece timpul in aceasta situatie temporara. Astfel, cu totii ar trebui sa ne intrebam ce vrem sa fi realizat atunci cand ne vom intoarce la noua normalitate? Sau ce vrem sa fi trait? Iar apoi sa ne construim rutina in jurul acestor raspunsuri.O rutina nu inseamna neaparat sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi si sa faci totul exact in aceeasi ordine. Desi pe unii dintre noi ii ajuta si o astfel de strictete, altii se vor descurca mai bine daca au liste cu task-urile pe care vor sa le duca la indeplinire, iar includerea pe aceste liste a timpului liber este o idee foarte buna.

Ritualurile zilnice ne pot oferi ceva ce nu este usor de gasit in aceasta perioada: siguranta!
Rutinele si obiceiurile sunt importante in vremuri de criza, pentru ca ne ajuta sa ne simtim mai stapani pe situatie si mai concentrati, oferindu-ne in acelasi timp sansa de a recastiga un simt al proprietatii in ceea ce priveste timpul nostru. In plus, putem privi obiceiurile ca pe actiuni cu un scop anume sau cu o emotie atasata. Ritualurile fac ca ziua sa treaca, dar sunt pline de bucurie, de placere sau de emotie pozitiva.

Crearea unei rutine zilnice

Una dintre primele probleme legate de lucrul de acasa este punerea bazelor unui birou de acasa. Expertii spun ca, acolo unde este posibil, biroul ar trebui sa fie amplasat in alta incapere decat cea destinata dormitului.
Daca spatiul nu iti permite sa faci asta, strangerea “mini-statiei de lucru”, pe care o creezi pentru a lucra in timpul zilei – ca si cum ti-ai impacheta lucrurile la finalul unei zile de munca la birou – ajuta creierul sa faca distinctia intre timpul alocat muncii si timpul tau liber.
Expertii in productivitate recomanda crearea unui loc de munca destinat anume acestui scop, chiar si daca este doar un colt al mesei de bucatarie.

O idee foarte buna poate fi si aplicarea Tehnicii Pomodoro: concentreaza-te si lucreaza aproximativ 25 de minute, apoi ia o pauza de 5 minute pentru a bea apa, pentru a te intinde sau pentru a face o plimbare pe langa casa.
Poti reusi sa lucrezi mai productiv daca iti propui sa incepi fiecare zi de lucru cu alcatuirea unui to do list, care sa contina toate proiectele sau sarcinile legate de serviciu pe care trebuie sa le duci la indeplinire, iar apoi sa prioritizezi sarcinile de pe lista. Cu cat iti planifici ziua mai mult si mai eficient – si chiar saptamana – cu atat vei fi mai productiv.
Acelasi lucru este valabil si pentru copii.
Parintii ar trebui sa isi ajute copiii sa creeze un program, care cel mai probabil va include si scoala de acasa. Crearea unui spatiu dedicat in mod special copiilor, in care sa isi poata face temele si sa lucreze ii poate ajuta sa isi imparta ziua mai eficient.
Consilierii si chiar psihoterapeutii clinici sunt de parere ca imbracarea si pregatirea pentru serviciu atunci cand lucrezi de acasa, te poate ajuta sa simti in mod real ca mergi la birou. Putin parfum sau alegerea unei perechi de cercei actioneaza ca niste semnale pentru creier ca e momentul sa te concentrezi si sa te apuci de treaba.

Rutina in perioade de haos

Rutina este cu atat mai importanta cu cat traversam momente de dificultate sau de haos.
Pentru ca mintile noastre sa functioneze cu eficienta maxima, trebuie sa cream o stare de ordine si de stabilitate, iar in situatii dificile este mai greu ca niciodata sa avem parte de o astfel de stare. Obiceiurile simple pe care probabil ca le aveam inainte – facutul patului, uscatul parului – sunt activitati simple pe care le putem face in continuare, pentru a reaminti creierului ca viata merge inainte, in ciuda perturbarilor cu care ne confruntam in acest moment si care impiedica acel curs firesc al vietii, asa cum il stiam pana acum.

Construirea unei rutine saptamanale

Chiar si pentru cei care lucreaza de mult timp de acasa si care sunt obisnuiti cu acest sistem, exista probleme serioase de infruntat in aceasta perioada, iar una dintre ele este dificultatea pe care o reprezinta lucrul de acasa in situatia in care avem de luptat si cu singuratatea si izolarea.
Aceasta situatie include mentinerea unor aspecte coerente ale programului zilnic si saptamanal, astfel incat zilele sa nu se amestece.
Poti stabili, de pilda, zilele de luni, miercuri si vineri ca zile de atrenament, iar martea si joia ca zile de gatit cina.

In acest fel, fiecare zi va parea diferita si vei reusi sa mentii, in acelasi timp, o coerenta care te poate ajuta sa ramai productiv fara sa te plictisesti. Meditatia si yoga pot deveni si ele parti importante ale unei zile, iar lucrul de la distanta te poate ajuta sa incluzi cat mai bine grija de sine in rutina zilnica.
Alte obiceiuri saptamanale pot fi orele virtuale de socializare cu colegii si partenerii, ca si apelurile telefonice regulate cu membrii familiei, mai ales in zilele in care in alte situatii ati fi impreuna, asa cum sunt zilele de nastere, sarbatorile sau vacantele.

Pentru cei care sunt obisnuiti sa lucreze la sala si care nu se descurca sa exerseze singuri acasa, e bine de stiut ca multe sali de fitness ofera cursuri online si conferinte video de grup pentru membrii lor si, de asemenea, in unele situatii chiar petreceri.
Psihoterapeutii sunt de parere ca partenerii de cuplu ar trebui sa aiba in continuare intalniri, chiar daca asta inseamna sa ramana acasa si sa respecte izolarea. Comandati mancare, stati la lumina lumanarilor, deschideti o sticla de vin si ascultati muzica! Dar nu uitati sa separati intotdeauna ziua de noapte, astfel incat rutina unei zile sa ramana stricta. Dormiti bine noaptea si incarcati-va bateriile pentru a doua zi!

Respectarea obiceiurilor sanatoase

Varianta ideala este ca dimineata sa iti petreci dormind intervalul de timp pe care in mod normal il petreci pe drum catre birou, castigand astfel cel putin o ora de somn in plus. Dar nu este obligatoriu, mai ales daca seara nu adormi tarziu si reusesti sa te odihnesti suficient pe parcursul noptii. Nu exageram daca spunem ca foarte multi oameni isi petrec o mare parte din timp in aceasta perioada pe telefon, pe retele de socializare sau urmarind seriale non stop si pierzand astfel notiunea timpului. Acest lucru tulbura orarul de somn si pune in pericol starea generala de sanatate.

In aceste perioade dificile, este mai important ca oamenii sa respecte obiceiuri sanatoase de somn si sa mentina un interval adecvat de odihna, in asa fel incat organismul lor sa se poata recupera, iar sistemul imunitar sa fie sanatos. Aceasta rutina nu te ajuta doar sa te relaxezi, ci si sa lupti impotriva virusului.
Cu alte cuvinte, pune jos telefonul, inchide televizorul si odihneste-te. Maine va fi o noua zi!

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu