Aproape toata lumea sufera din cand in cand din pricina tulburarilor stomacale si desi in general nu este o problema care sa te ingrijoreze, poate fi destul de neplacut si dureros. Din fericire, exista o serie de remedii naturale pentru tulburari stomacale, care te pot ajuta.
Tine cont ca termenul „tulburare stomacala” poate insemna lucruri diferite pentru diferite persoane si exista o serie intreaga de cauze care pot duce la senzatii de tulburari gastrice, printre acestea numarandu-se si refluxul gastro-esofagian, infectia, supraalimentarea sau gazele si balonarea.
In plus, corpul fiecaruia dintre noi este diferit. De aceea, probabil ca va fi cazul sa incerci mai multe remedii diferite, pentru a vedea care dintre ele functioneaza cel mai bine in cazul tau.
Ai mai jos 12 remedii casnice care te vor ajuta cu tulburarile stomacale, recomandate si de medici si inca patru mai putin recomandate!
1. Miroase cateva frunze de menta
Menta relaxeaza muschiul neted care se gaseste in tractul gastro-intestinal, putand fi astfel utilizata cu maxima eficienta in tratamentul crampelor abdominale.
Un avertisment, insa, cu privire la faptul ca acest efect relaxant ar putea agrava simptomele refluxului gastro-esofagian, deci evita sa folosesti menta daca ai simptome precum arsuri stomacale, dureri in piept sau dificultati la inghitire.
Cel mai simplu mod de a consuma menta este sub forma de ceai, insa poti folosi si ulei esential de menta pentru aromaterapie.
Menta este deosebit de eficienta in tratarea durerilor de burta si iti vor spune asta si medicii. Adauga o picatura de ulei esential de menta intr-un castron cu apa fierbinte si inspira aburul sau adauga cateva picaturi intr-o bucata de material pe care sa o mirosi tot timpul.
Cercetarile sustin si ele utilizarea mentei pentru indigestie si sindrom de colon iritabil, dar bomboanele mentolate si mentosanele pe care le cumperi din magazine sau de la farmacie contin doar urme de menta sau chiar deloc, asa ca incearca mai degraba ceai de menta, ulei de menta sau capsule de menta.
2. Incearca o varianta a dietei BRAT
Dieta BRAT consta in banane, orez, piure de mere si paine prajita. De ce ajuta aceste alimente la calmarea tulburarilor stomacale? Ele sunt in general usor de digerat si sunt bine tolerate atunci cand ai diaree sau un virus digestiv. Retine ca pentru acest regim ai nevoie de orez alb. Desi orezul brun este de obicei o alegere mai sanatoasa, el are un continut ridicat de fibre si poate fi greu de digerat, astfel ca e bine sa il eviti cand esti deranjat la stomac.
Respecta aceasta dieta timp de trei pana la sapte zile pentru a avea din nou scaun normal si pentru a da tractului gastro-intestinal sansa de a se vindeca de problemele digestive.
Pentru ca toate aceste alimente sunt sarace in proteine si grasimi, va trebui sa adaugi si unele proteine slabe, precum carne de pui sau de curcan, peste si oua. Alimentele cu continut ridicat de grasimi pot agrava problemele de stomac si diareea, asa ca evita sa le prajesti in ulei sau unt si incearca in schimb sa le mananci coapte sau fierte.
3. Bea ceai de ghimbir
Unul dintre cele mai eficiente si mai naturale remedii pentru durerile de stomac este ghimbirul. El calmeaza sistemul nervos si muschii stomacului, reduce greata si promoveaza secretia salivei, care contine enzime ce contribuie la digestive.
Un studiu din 2019 publicat in Food Science&Nutrition a conchis ca 1 gram de ghimbir pe zi amelioreaza simptomele de greata la femeile insarcinate. Un alt studiu, din iulie 2012, a constatat ca 0.5-1 gram de ghimbir a redus semnificativ simptomele de greata la persoanele care fac chimioterapie.
Poti incerca sa iei capsule sau bomboane cu ghimbir, insa cel mai benefic este consumul sub forma de ceai. Iti poti pregati ceai proaspat de ghimbir, punand intr-o ceasca de apa fierbinte ghimbir dat pe razatoare si miere si lasandu-l la infuzat timp de 10 minute. Bea cate o inghititura sau doua la fiecare cateva minute.
Nu te grabi sa folosesti produse ginger ale inainte sa verifici pe eticheta ce cantitate de planta contin, pentru ca nu toate produsele sunt la fel. Rezuma-te la consumul ghimbirului sub forma de ceai.
4. Incearca lemn dulce
Radacina de lemn dulce este folosita de secole ca remediu casnic impotriva tulburarilor gastrice, datorita proprietatilor sale antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene. Desi multi considera ca e doar un mit, un studiu de dimensiuni mici din anul 2011 a constatat ca o capsula de lemn dulce de 75 mg, administrata de doua ori pe zi, timp de 30 de zile, a avut ca rezultat reducerea semnificativa a durerilor de stomac la 50 de adulti.
Poti incerca un supliment sau un ceai din radacina de lemn dulce, pe care le vei gasi in multe magazine alimentare sau de produse naturiste. Poti incerca, de asemenea, si sa-ti pregatesti un ceai de lemn dulce, combinand doua linguri de pudra de radacina de lemn dulce cu o cana de apa fiarta.
5. Consuma alimente cu probiotice
Potrivit studiilor, consumul de alimente bogate in probiotice poate fi benefic pentru tratarea mai multor probleme gastro-intestinale, inclusiv ameliorarea constipatiei si prevenirea diareei.
Printre alimentele probiotice obisnuite se numara:
- Iaurtul;
- Chefirul;
- Varza murata;
- Kimchi;
- Kombucha;
- Tempeh;
- Miso.
Probioticele contribuie la echilibrarea florei intestinale, sustinand in mod natural un sistem digestiv mai puternic si mai sanatos. De asemenea, ele amelioreaza diareea, gazele, balonarea si indigestia.
6. Fa yoga
Unele cercetari au aratat ca practicarea yoga poate contribui la o digestie mai usoara.
Un studiu din decembrie 2016 a constatat ca yoga a redus in mod semnificativ simptomele intestinale si anxietatea in cazul a 273 de persoane cu sindrom de colon iritabil.
Un alt studiu din 2016 a constatat, la randul sau, ca yoga a redus crampele abdominale si balonarea in cazul femeilor care sufereau de simptome premenstruale.
Mai mult decat atat, o lucrare din 2013 publicata in International Journal of Yoga sugereaza ca yoga poate influenta, de asemenea, durerile de stomac, ajutandu-te sa te destresezi si facilitand astfel digestia.
Iata doua pozitii de yoga benefice pentru durerile de stomac:
- Rasucirea spatelui din sezand. Porneste din sezand pe covor, cu genunchii indoiti in fata. Pune genunchiul stang pe pamant, astfel incat laba piciorului stang sa fie aproape de fesierul drept. Indoaie genunchiul drept si aseaza laba piciorului drept peste coapsa stanga, astfel incat talpa sa stea intinsa pe sol. Fa o rasucire mare catre dreapta, asezand cotul stang pe genunchiul drept pentru sprijin. Repeta pe partea opusa.
- Pozitia genunchi la piept. Porneste din stand intins pe spate. Trage de genunchi la piept si strange-ti bratele in jurul tibiilor. Inspira in abdomen si trage picioarele mai aproape. Mentine pozitia cat poti.
7. Bea multa apa
Un pahar mare de apa este in mod cert o solutie simpla pentru multe dintre bolile corpului, insa acest lucru este valabil mai ales pentru indigestie, deoarece varsaturile sau diareea te pot deshidrata.
Specialistii recomanda intre 11 si 15 pahare de apa pentru un adult mediu.
O modalitate buna de a-ti da seama daca esti bine hidratat este sa fii atent la culoarea urinei: aceasta ar trebui sa fie galben pal spre transparent.
8. Evita alcoolul
Alcoolul reduce presiunea sfincterului esofagian inferior si intarzie golirea gastrica, ambele putand creste refluxul acid. Tocmai de aceea, dar si pentru ca poate accentua deshidratarea, medicii recomanda evitarea cu orice pret a alcoolului pana cand te vei simti mai bine.
9. Limiteaza bauturile carbogazoase
La fel ca si alcoolul, bauturile carbogazoase pot reduce presiunea sfincterului esofagian, ceea ce va permite acidului sa treaca inapoi din stomac catre gat si va accentua balonarea si gazele.
Un studiu din iunie 2012, publicat in BMC Gastroenterology, a constatat ca persoanele cu sindrom de colon iritabil care au baut in mod regulat bauturi carbogazoase au raportat simptome mai severe ale acestei afectiuni.
10. Renunta la fumat
Fumatul relaxeaza presiunea sfincterului esofagian inferior si poate creste continutul de acid din esofag, ceea ce poate declansa dureri de gat si ar putea agrava durerile de somac.
Din aceste motive, cel mai bine este sa eviti fumatul pana la ameliorarea simptomelor.
11. Redu consumul de lactate
Potrivit Institutului National de Sanatate din SUA, 65% dintre adulti au o forma de intoleranta la lactoza si e posibil ca multi dintre noi sa nu stim ca avem o problema cu digestia lactatelor. Pentru a usura cat mai mult digestia cand suferi de o tulburare gastrica e bine sa nu risti sa consumi lactate.
Specialistii gastroenterologi recomanda eliminarea produselor care contin lactoza (lapte de vaca, iaurt, inghetata) timp de 7 pana la 14 zile, pentru mai multa siguranta.
12. Evita sa stai intins
Cand ai o problema cu stomacul in timpul noptii, e indicat sa eviti sa te intinzi sau sa mergi la culcare macar trei ore dupa masa de seara. Pozitia culcat mareste sansele ca acidul gastric sa se deplaseze in sus si sa provoace arsuri.
Pentru a evita asta, stai sprijinit de perne, astfel incat capul, gatul si partea superioara a pieptului sa fie ridicate de pe pat.
Adevarul despre otetul de mere
Otetul de mere este unul dintre cele mai vechi si mai utilizate remedii casnice pentru tulburarile stomacale. Desi informatiile anecdotice sugereaza ca o lingura de otet de mere poate contribui la ameliorarea gazelor si a balonarii, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina acest lucru.
Atentie: nu incerca niciodata otetul de mere pentru reflux gastroesofagian, pentru ca este un aliment acid care poate agrava starea. Acelasi lucru este valabil si pentru otetul alb – nu-l utiliza ca remediu pentru stomac!
Adevarul despre sucul de Aloe Vera
Desi exista voci care sustin ca sucul de aloe vera este un remediu pentru durerea de stomac, aceste afirmatii nu au fost dovedite de cercetari.
Sucul de aloe poate aduce beneficii unor persoane care sufera de constipatie cronica, dar poate produce diaree si crampe ca efect secundar.
Daca vrei totusi sa il incerci, incepi prin a bea o cantitate mica pentru a vedea cum reactionezi, inainte de a trece la o cantitate mai mare. De obicei, il poti gasi in supermarketuri.
Adevarul despre curcuma
Curcuma este utilizata de mii de ani pentru a trata problemele stomacale, deoarece se crede ca ar contine compusi antiinflamatori si antioxidanti ce contribuie la ameliorarea digestiei. Dar nu exista prea multe dovezi stiintifice in acest sens.
Medicii recomanda curcuma ca ajutor digestiv, dar avertizeaza ca beneficiile pot fi adesea dependente de doza, deoarece nu toata lumea poate tolera acesti compusi, asa ca incearca sa amesteci putin in mancare, pentru a vedea cum te simti inainte de a trece la o cantitate mai mare.
Adevarul despre carbunele activat
Potrivit medicilor, carbunele activat este un remediu casnic pentru ameliorarea gazelor si a balonarii, deoarece „absoarbe toxinele si gazele si le ia cu el cand este excretat din corp.
Insa conform lucrarilor de specialitate, nu exista suficiente dovezi care sa demonstreze eficienta carbunelui activat ca remediu pentru gaze si nici care sa demonstreze ca ar sustine digestia.
Daca vrei totusi sa il incerci, ia cantitati mici si fii constient ca poate avea ca efecte secundare constipatie si scaune negre. Stai de vorba cu medicul daca esti insarcinata sau alaptezi.
Sursa: https://www.livestrong.com/article/13765302-natural-remedies-for-upset-stomach/