Aceasta este o întrebare pe care sunt sigur că ne-am pus-o cu toţii la un moment dat. Indiferent dacă eşti înstărit sau ai un buget limitat, maşina s-a dovedit a fi, nu doar o singură dată, un mare consumator de bani. Şi aici nu mă refer la preţul ei iniţial, ci la tot ceea ce vine după achiziţie.
În primu rând, combustibilul (în special motorina şi benzina) NU este chiar cel mai ieftin. La acesta adăugăm Rovinieta. În al doilea rând, intră alte tipuri de consumabile, precum elemente decorative,antigel şamd.
Astfel, ultimul lucru pe care vrei să îl vezi este o investiţie ale căror rezultate nu sunt imediat vizibile (cei mai mulţi suntem şoferi prudenţi). Totuşi,după cum urmează să vă arăt în următorul articol, o poliţă auto se poate dovedi esenţială chiar şi pentru cei mai experimentaţi şoferi dintre noi.
Factori care afectează rata asigurărilor auto
Companiile de asigurări auto utilizează multe criterii diferite atunci când evaluează o cerere de asigurare în timpul unui proces numit subscriere. Fiecare companie de asigurări auto are îndrumări cu privire la grupurile de șoferi pe care doresc să le accepte și cât de mult vor percepe acele grupuri pe care le consideră un risc mai mare.
Liniile directoare sunt diferite pentru fiecare companie, ceea ce înseamnă că două companii care compară același şofer pot ajunge la concluzii foarte diferite.
În timpul procesului de subscriere, solicitanții de asigurări auto sunt plasați într-un grup pe baza câților bani și a numărului de daune pe care compania de asigurări le consideră că ar trebui să plătească. Subscrierea se face automat de software-ul din culise.
În acest moment, compania de asigurări se va uita la evidența autovehiculelor pentru a vedea câte accidente sau bilete a primit un șofer. Multe companii de asigurări folosesc, de asemenea, un raport al istoricului asigurărilor pentru a vedea dacă șoferul a făcut vreo reclamație de asigurare auto și câți bani au fost plătiți.
Deși accidentele și încălcările pot afecta doar tarifele pe care le primiți timp de trei ani, multe companii vor privi în urmă cu cinci sau mai mulți ani atunci când vor decide dacă vor să vă ofere asigurare.
În plus, multe companii de asigurări auto se uită la istoricul creditului solicitantului. De obicei, șoferii cu istoric de credit slab sau fără istoric de credit plătesc mai mult. Dar asta înseamnă că puteți economisi bani (destul de puțin) prin cumpărături, pe măsură ce creditul dvs. se îmbunătățește.
Numărul ridicat de accidente
România este, din păcate, printre primele ţări din Uniunea Europeană ca număr de accidente rutiere.
De reţinut că numărul accidentelor rutiere a cunoscut o diminuare în ultimii 10 ani: 10 214 de accidente rutiere grave în 2009, comparat cu 8642 în 2019 (conform datelor Poliţiei Române), cât şi numărul deceselor: 2797 în 2009, respectiv, 1864 în 2019. În ciuda acestui fapt, numărul de accidente rămâne destul de ridicat, o consecinţă a neglijenţei şoferilor, cât şi a infrastructurii slab dezvoltate.
Concluzie
Prin urmare, pentru a răspunde la întrebarea de la început: Da, merită! Printr-o simplă poliţă casco, puteţi scăpa de MULTE probleme.