Uleiurile esențiale sunt esența mirosului sau a aromei extrase dintr-o anumită plantă. Inhalarea sau amestecarea uleiurilor esențiale cu un ulei purtător și aplicarea topică a amestecului poate oferi anumite beneficii pentru sănătate. Unele uleiuri esențiale pot induce o stare de calm sau relaxare, iar acest lucru poate ajuta la obţinerea unui somn mai bun.
Folosirea uleiurilor esențiale pentru somn
Multe uleiuri esențiale au proprietăți relaxante sau sedative care ne pot ajuta să dormim mai bine.
Există cercetări limitate asupra modului în care funcționează uleiurile esențiale. Cu toate acestea, experții cred că atunci când inhalăm uleiuri esențiale, moleculele se atașează la bulbul olfactiv din nas. De aici, moleculele transmit semnale către părți ale creierului implicate în răspunsurile emoționale și comportamentale. Aceste zone eliberează apoi neurotransmițători care induc un efect emoțional sau comportamental.
Trei neurotransmițători diferiți și efectele lor asociate
Serotonina: Promovează o senzație de calm. Este, de asemenea, implicată în producerea de melatonină, care favorizează somnul.
Endorfine: Induc o senzație de euforie și au, de asemenea, un efect sedativ.
Noradrenalina: Acţionează ca un stimulent.
Uleiurile esențiale se inhalează de obicei cu ajutorul unui difuzor. Alternativ, se poate combina uleiul cu un ulei purtător și se poate aplica amestecul direct pe piele.
4 uleiuri esențiale pentru somn
Lavanda este unul dintre cele mai cunoscute uleiuri esențiale datorită beneficiilor sale versatile pentru sănătate. O recenzie din 2019 afirmă că lavanda are efecte sedative și calmante care pot îmbunătăți atât calitatea, cât și durata somnului. Alte beneficii potențiale pentru sănătate includ: reducerea anxietății și a stresului, îmbunătățirea funcției creierului, reducerea durerilor de cap, atenuarea durerii și vindecarea rănilor.
Un studiu din 2021 a constatat că inhalarea uleiului de lavandă a îmbunătățit semnificativ calitatea somnului la persoanele cu depresie majoră.
Mușețelul este util pentru a promova calmul și pentru a ajuta la relaxare. Poate fi util și pentru: atenuarea anxietății, atenuarea durerilor de cap, promovarea sănătății digestive, vindecarea ranilor. Un studiu la scară mică din 2021 a constatat că uleiul esențial de mușețel a îmbunătățit semnificativ calitatea somnului în rândul a 20 de studenți care au avut o calitate slabă a somnului. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare la scară largă pentru a confirma efectul.
Experții cred că bergamota poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, rezultând un efect calmant. Un studiu din 2019 a constatat că un amestec de uleiuri esențiale de bergamotă, lavandă și ylang-ylang a îmbunătățit calitatea somnului la persoanele cu probleme cardiace. Cu toate acestea, nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește durata somnului între grupul care a primit tratamentul cu ulei esențial și grupul care a primit un placebo.
Menta poate avea proprietăți antiinflamatorii. Oamenii folosesc de obicei uleiul pentru a ajuta la atenuarea durerii. Uleiul de mentă poate fi, de asemenea, util pentru a reduce anxietatea și stresul. Un studiu din 2020 a comparat efectul uleiului esențial de mentă, al uleiului esențial de lavandă și al apei aromatice distilate asupra calității somnului la 105 persoane cu probleme cardiace. Studiul a constatat că ambele uleiuri esențiale au îmbunătățit calitatea somnului.
Intraţi pe dianagubas.com pentru a afla mai multe despre uleiurile esenţiale şi despre cum pot fi acestea folosite pentru a vă îmbunătăţi somnul, dar şi starea generală de sănătate şi calitatrea vieţii.