10 pasi simpli pentru mentinerea sigurantei laptopului

Fie ca vorbim despre laptopul de serviciu, fie de cel pe care il folosesti acasa, sau pe care cei mici il folosesc pentru teme si proiecte diverse, fisierele stocate in laptopuri sunt din ce in ce mai vulnerabile si in mod cert cu totii ne dorim ca datele stocate sa fie cat mai in siguranta. Vei gasi in cele ce urmeaza 10 pasi simpli si rapizi pe care ii poti incerca pentru a creste gradul de siguranta al laptopului tau.
Pentru a face lucrurile cat mai usoare, am sumarizat acesti pasi intr-un infografic.
De asemenea, am impartit acest articol in trei sectiuni principale, pe care le vei regasi mai jos si care te vor ajuta sa te focusezi pe ceea ce conteza cel mai mult pentru tine:

1. Pasii esentiali. Aceasta sectiune reuneste cei patru pasi pe care oricine ar trebui sa ii faca pentru a se asigura ca laptopul folosit ii mentine datele in siguranta.
2. Protejarea confidentialitatii. Aceasta sectiune listeaza pasii pe care ii poti face pentru a imbunatati nivelul de protectie a confidentialitatii.
3. Cresterea gradului de siguranta. Sectiunea finala cuprinde trei pasi aditionali care te vor ajuta sa iti protejezi laptopul de furt si de alte evenimente de natura fizica.

Pasii esentiali

Iata care sunt cei patru pasi pe care ar trebui sa ii faci pentru a te asigura ca laptopul pe care il folosesti iti stocheaza datele in siguranta.

Seteaza Solicitarea unei parole la logare

Cel mai important pas pentru securizarea laptopului si pentru a impiedica alte persoane sa iti acceseze fara permisiune fisierele este sa il setezi in asa fel incat sa solicite o parola la logare. Asigura-te ca iti creezi o parola dificil de ghicit, asa ca nu folosi zile de nastere, numele pisicii sau numele iubitului sau partenerului de viata.

Foloseste un screensaver protejat cu parola

Pentru a te asigura ca nimeni nu poate veni si trage cu ochiul atunci cand lasi laptopul nesupravegheat timp de cateva minute, seteaza pornirea automata pentru screensaver si o parola care sa iti permita sa revii la ecranul de lucru.

Cripteaza-ti drive-ul

Protejarea laptopului cu o parola nu este suficienta pentru a preveni accesarea fieserelor de catre un eventual atacator. Daca laptopul iti este furat sau daca atacatorul are destul timp la dispozitie, el poate scoate hardul si apoi poate citi direct fisierele stocate. Pentru a impiedica aceasta situatie, cripteaza si hardul laptopului pe care il utilizezi, astfel incat sa iti poti proteja datele de atacuri fizice.
Daca vrei sa mergi si mai departe, ia in calcul adaugarea unui al doilea factor si criptarea discului.

Creaza o copie de backup pentru datele tale

De la ransomware-uri si pana la furarea laptopului, asigurarea unui back-up pentru datele tale este esentiala pentru a te asigura ca nu vei pierde datele pe care le consideri importante. Poti face fie un back-up local, fie unul in cloud.
Pe macOS, Apple ofera Time Machine, care poate fi utilizat pentru back-up local (nu uita sa criptezi back-up-ul pe care il faci). Pentru Windows, poti utiliza serviciul de backup oferit de Microsoft sau o aplicatie mai accesibila utilizatorilor, asa cum este popularul EaseUs Todo Backup.
Pentru back-up-uri la distanta, fiecare serviciu major de cloud, Dropbox, Google Drive, Amazon Drive sau Backblaze ofera propriul sau instrument in acest sens. Daca vrei un software de backup care sa cripteze back-up-urile inainte de a le trimite catre serviciul tau favorit de cloud, atunci o varianta recomandabila este Arq.

Mentine-ti sistemul si softul updatat

Cel mai bun mod de a-ti tine laptopul la adapost de malware-uri este sa nu descarci lucruri la intamplare (de pilda un update Flash dubios) si sa iti mentii softul updatat. Browserele moderne, asa cum sunt Chrome sau Firefox, au activat by default update-ul automat, dar tot trebuie sa le mai dai un restart din cand in cand. Ai grija sa activezi update-ul automat pentru sistemul tau de operare si pentru aplicatii, pentru a beneficia de cele mai bune pachete de securitate.

Protejeaza-ti confidentialitatea

Iata mai jos trei pasi suplimentari pe care ii poti face pentru a-ti mari gradul de confidentialitate.

Adauga un ecran de confidentialitate

Atacurile de tip surfing “peste umar” sunt mai comune decat crezi. Oamenii sunt curiosi prin natura lor si vor trage cu ochiul la ecranul tau cat esti la cafea, la magazin, la bibilioteca sau in avion. Pentru a impiedica aceste atacuri si pentru a-ti creste gradul de confidentialitate, poti adauga un ecran de confidentialitate care limiteaza unghiul de vizibilitate.
Alege un model care sa restrictioneze cat mai mult unghiul de vizibilitate, dar care sa si pastreze luminozitatea necesara pentru a putea privi ecranul in mod adecvat.

Adauga un capac pentru webcam

Nimic nu este mai rau pentru confidentialitatea cuiva decat un RAT (Remote Administration Tool – un Instrument de Administrare de la Distanta), asa cum este celebrul DarkComet, care iti porneste camera pentru a te spiona. Desi in teorie LED-ul de langa camera ar trebui sa fie mereu aprins atunci cand camera functioneaza, in practica hackerii au descoperit un mod de a dezactiva acest LED, atat in Windows cat si in MacOS.
Singura optiune infailibila de a mentine voyeurii la distanta este sa adaugi efectiv un capac pentru camera web, pe care il poti scoate atunci cand este necesar.

Foloseste un VPN (Virtual Private Network)

Pentru a-ti proteja intimitatea atunci cand folosesti o retea publica wi-fi si pentru a impiedica providerul tau de net sa iti urmareasca istoricul de cautari, foloseste un serviciu VPN. VPN-ul cripteaza traficul dintre tine si serverul VPN, facand imposibil ca persoane din aceeasi retea sa poata urmari ceea ce faci tu. Pentru ca providerul VPN, in schimb, poate urmari ceea ce faci, este important sa alegi unul cu o politica de confidentialitate buna.

Mareste-ti si mai mult gradul de siguranta

Iata mai jos inca trei pasi suplimentari, care te pot ajuta sa iti protejezi laptopul de furt si de alte evenimente fizice.

Asigura-ti laptopul cu un cablu Kensington

Daca folosesti un birou in comun sau daca iti lasi laptopul nesupravegheat in locuri publice sau semipublice, poti reduce foarte mult sansele ca acesta sa fie furat, fixandu-l de masa pe care lucrezi cu ajutorul unui cablu Kensington. Daca folosesti laptopul numai in locuri de incredere sau daca il ai mereu in fata ochilor, atunci aceste cabluri nu iti vor fi necesare.

Seteaza gasirea locatiei

Activarea unui serviciu de gasire a locatiei iti poate fi de un real folos daca iti pierzi vreodata laptopul, fie pentru ca esti neatent, fie pentru ca este furat.
Gasirea laptopului de la distanta te expune totusi unui risc legat de confidentialitate, pentru ca aceste servicii te pot urmari. De aceea, este o decizie personala, care tine cont de cat de mult iti pretuiesti laptopul si cat de confortabil te simti sa iti share-uiesti mereu locatia.

Evita zgarieturile si lovirile prin utilizarea unei huse

Ultimul, dar nu cel din urma pas este adaugarea unei huse pentru a reduce riscul ca laptopul tau sa fie afectat daca se intampla sa cada sau sa fie izbit de ceva. De asemenea, astfel de huse te pot salva si de zgarieturi si te pot ajuta sa personalizezi modul in care arata laptopul.
Daca nu ai o geanta sau un rucsac cu spatiu special, capitonat, pentru laptop, poti alege si un hard case, care sa iti protejeze device-ul de lovituri in timpul deplasarii.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu