Daca ai un copil cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani care merge la cresa sau gradinita, specialistii sugereaza sa cititi acest articol:
- Copiii ar trebui sa-si petreaca cea mai mare parte a timpului jucandu-se cu materiale si alti copii. Ei nu ar trebui sa stea degeaba mult timp.
- Copiii ar trebui sa faca diverse activitati in timpul zilei. Este important ca acestia sa aiba blocuri de constructii, jucarii, carti, picturi, costume pentru a juca unele roluri, si jocuri de societate.
- Profesorii ar trebui sa isi faca timp pentru a lucra cu intregul grup de copii. Dar, de asemenea, sa petreaca timp cu copiii individual si in grupuri mici in timpul anumitor activitati.
- Sala de clasa ar trebui sa fie decorata cu arta si munca pentru copii.
- Copiii sa invete numerele si alfabetul in timpul zilei, in fiecare zi si in contexte diferite. Activitatile semnificative, cum ar fi gatitul sau cunoasterea plantelor si a animalelor, ii ajuta pe copii sa pastreze informatii.
- Copiii trebuie sa faca proiecte care necesita timp (cel putin o ora) pentru a explora si a se juca.
- Copiii ar trebui sa aiba posibilitatea de a se juca afara in fiecare zi cand vremea le permite.
- Profesorii sa le citeasca copiilor in grupuri mici dar si copiilor individual.
- Profesorii trebuie sa recunoasca ca, copiii nu sunt la acelasi nivel si necesita metode diferite de invatare. Programa scolara sa fie adaptata pentru copiii care invata mai rapid, dar si pentru cei care au nevoie de mai mult ajutor.
- Copiii sa fie fericiti la gradinita si sa isi doreasca sa revina in clasa. Iar parintii sa se simta fericiti si increzatori ca copiii lor frecventeaza o gradinita buna. Pe https://www.teddybar.ro/vei gasi toate serviciile de care copilul tau are nevoie.
Copiii si gradinita
In zilele noastre, copiii intre 2 si 5 ani au mai putine optiuni de a interactiona cu copii de varste apropiate, deoarece multi nu au frati si, in plus, familiile sunt mai mici decat in urma cu ani de zile.
Prin urmare, intrarea in gradinita este esentiala pentru socializare, iar socializarea este esentiala pentru dezvoltarea integrala.
Aura Sofia Rico, expert medical in dezvoltarea copilului, spune ca la gradinita exista doua procese fundamentale: socializarea si dezvoltarea limbajului. Prima, explica ea, este esentiala pentru cresterea copilului, deoarece il invata asteptarea colectivului, toleranta la frustrare si bunele maniere, procese care, in cea mai mare parte, nu apar atunci cand copiii nu impartasesc cu altii”.
In gradinita, copiii se integreaza, relationeaza si accepta, cu mai multa constientizare, ca sunt diferiti de ceilalti. In plus, faptul ca trebuie sa imparta jucarii, sa aiba o rutina de odihna, joaca si mancare, ii face sa-si imbogateasca procesul de socializare”, „explica Rico.
In ceea ce priveste dezvoltarea limbajului, este cel mai probabil ca o mama sa inteleaga totul copilului ei, chiar daca vorbeste o jumatate de limba.. Atunci cand interactioneaza cu colegii, copilul va trebui sa se faca inteles. Potrivit expertilor consultati de ABC del Bebé, alte beneficii ale socializarii sunt: – Invata sa rezolve conflictele. Este posibil ca acasa sa nu aiba cu cine sa se lupte pentru o jucarie, cu cine sa imparta mama, etc. Dar in gradinita da. In gradinita copiii vor deveni mai receptivi. Ei vor lua jucaria, vor face acelasi lucru cu un alt copil, va trebui sa imparta unele elemente si cu profesorul. Aceste prime probleme sunt fundamentale pentru a invata sa le infrunte si sa stie ce sa faca.
Jocul are o evolutie, de la solitaire la distractie cu reguli clare, castigatori si invinsi. Pentru ca acest proces sa aiba loc in mod natural la copil, este esential sa se joace cu ceilalti, pentru ca va invata sa impartaseasca, sa respecte regulile jocului, sa inteleaga ce fac altii si ce poate face el. Nu este acelasi lucru sa te joci cu un adult decat cu copiii de varsta ta!
Copilul se va misca mai mult. Ceea ce fac alti copii poate fi un stimul. Poate copilul va dori sa alerge ca partenerul sau sa urce scarile ca prietenul lui.
Cum poate dobandi o imunitate buna atunci cand intra la gradinita
Potrivit medicului pediatru Gonzalo Franco, pe langa laptele matern in primele luni de viata si vaccinuri, o dieta buna ajuta, de asemenea, la intarirea apararii; Ar trebui sa fie un regim bogat in nutrienti pentru a mentine o greutate normala si care sa asigure cresterea copilului. Zincul este un element care ajuta la intarirea sistemului imunitar si, neaparat vitamina D.
Partea educationala a unei gradinite
Si partea educationala? Un alt punct fundamental in gradinite si scoli este programul academic, care, potrivit expertilor, trebuie sa asigure o abordare menita sa stimuleze dezvoltarea abilitatilor in domeniile limbajului, abilitatilor motorii, progresului cognitiv, social, artistic si sportiv, precum si activitatilor care promoveaza partea matematica si lectura-scrisul in curs de dezvoltare la un copil.