Dermatologul este medicul specializat in piele. Domeniul sau de activitate include, de asemenea, unghiile, scalpul si membranele mucoase ale gurii si organelor genitale.
Dermatologia este o specialitate medicala foarte larga, datorita numarului mare de boli care pot fi exprimate prin probleme ale pielii. Este, de asemenea, o specialitate chirurgicala care poate da nastere la interventii curative sau preventive.
Cancerele de piele, precum si bolile eruptive si anumite boli cu transmitere sexuala (BTS) sunt, de asemenea, tratate de dermatolog, precum si toate problemele estetice, in special imperfectiunile cauzate de varsta si de soare.
Cand sa va consultati?
Cele mai frecvente probleme ale pielii care duc la un consult la o clinica de dermatologie Mures sunt acneea, eczema, psoriazisul, rozaceea, urticaria si herpesul. Alte probleme apar odata cu varsta, cum ar fi keratozele (pete rosii care apar pe zonele expuse la soare), venele varicoase si ulcerele de la picioare.
Dermatologul este, de asemenea, persoana de contact pentru tratarea alergiilor cutanate si in special a tumorilor cutanate benigne sau maligne. Orice alunita care isi schimba aspectul, marimea sau forma trebuie sa duca la un consult dermatologic!
De asemenea, este necesar sa il consultati in cazul unor afectiuni ale unghiilor (micoze) sau ale scalpului (plasturi, matreata). De asemenea, va puteti consulta pentru sfaturi sau pentru o interventie in domeniul esteticii pielii (umplere, peeling, crioterapie, toxina botulinica, lasere).
Simptomele
Anomaliile care ar trebui sa ridice un semnal de alarma pot include: mancarimi neobisnuite, o eruptie cutanata brusca, un cos care nu se vindeca, o leziune care sangereaza spontan, o pata intunecata care se mareste. De fapt, orice anomalie a pielii care nu a mai fost observata pana acum.
Examinarea atenta a pielii este cel mai bun mod de a detecta cancerul de piele in stadii incipiente. In doua din trei cazuri, cancerele de piele sunt descoperite de catre pacient. In mod traditional, este recomandabil sa va examinati pielea incepand cu varsta de 40 de ani. Daca aveti un numar mare de alunite pe corp, va fi mai dificil de detectat o schimbare.
In acest caz, poate fi util sa faceti fotografii ale pielii de 3 sau 4 ori pe an si sa comparati fotografiile facute anterior pentru a identifica orice modificari care au devenit mai usor de detectat. Aceasta procedura il poate ajuta pe dermatolog in supravegherea sa si poate evita indepartarea inutila.
Nu uitati sa va supravegheati si unghiile si parul. Unghiile deteriorate, usor galbene sau patate pot fi un semn al unei infectii fungice care trebuie tratata rapid.
Patologiile care pot fi tratate de catre dermatolog sunt
Boli inflamatorii ale pielii: eczeme de contact si dermatita atopica, urticarie, acnee, dermatita seboreica, rozacee, cuperoza si eritroza, psoriazis.
- Alunite, cancere de piele (carcinom bazal sau cu celule scuamoase, melanom), angioame (tumoare vasculara benigna). Tulburari ale culorii pielii: vitiligo, nevus, pigmentatie legata de soare.
- Boli infectioase datorate bacteriilor (impetigo, limfangita, furuncule, abcese, antrax…) sau virusurilor (herpes oral sau genital, veruci, zona zoster, varicela).
- Bolile eruptive la copii: varicela, mononucleoza infectioasa, sindromul mana-picior-gura, scarlatina, rujeola, rozaceola, rubeola.
- Boli provocate de paraziti (scabie, tegumente, paduchi si pediculoza pubiana, boli tropicale), ciuperci (candidoza sau dermatofiti).
- Afectiuni ale scalpului si parului: eczeme, psoriazis, lichen, alopecie.
- Anumite infectii cu transmitere sexuala (ITS): condilom, herpes, sifilis.