Cum functioneaza serverele?

Termenul server deriva din verbul englezesc to serve . In esenta, un server nu este altceva decat un server care pune la dispozitie o mare varietate de resurse . In functie de resursele sau functiile implicate, serverul are un nume specific. De exemplu, atunci cand este trimis un e-mail, acesta functioneaza numai datorita unui server de e-mail.

Serverul nu exista . „Server” insemna initial hardware-ul sub forma unui computer. Diferite programe software sunt acum folosite si ca servere. Serverele sunt gata de utilizare non-stop. Din acest motiv, se poate petrece timpul pe Facebook sau Instagram si se pot trimite e-mailuri chiar la 4 dimineata in noptile nedormite. Ca furnizor de servicii, serverul asteapta intotdeauna cererile de la asa-numitul client. De exemplu, daca se doreste imprimarea unui document de pe laptop, computerul este clientul. Se trimit datele necesare ca cerere catre serverul imprimantei, care apoi da comanda de imprimare. Faptul ca respectivele servere fac ceea ce ar trebui, se bazeaza pe principiul transmiterii datelor.

Un client este programul sau dispozitivul care instruieste serverul sa execute o comanda. Acest client poate fi browserul web ce este folosit pentru a naviga pe Internet. Desigur, software-ul server nu comunica numai cu un singur client, ci cu multi clienti in acelasi timp . Ca utilizator, de obicei nu se observa nimic (cu exceptia cazului in care serverul este supraincarcat etc.).

In cazul unei functii (trafic de e-mail, navigare, salvarea fisierelor, jocuri), comunicarea dintre client si server are loc conform unui anumit protocol . Cei doi trebuie sa vorbeasca aceeasi limba, metaforic vorbind. Dupa cum se stie deja, un server poate sa fie hardware sau software . Si apoi sunt serverele web.

Un server hardware este un computer puternic pe care se afla serverul sau serverele software. Acest computer se numeste computer gazda. Face parte dintr-o retea si isi poate furniza serviciile in aceasta retea. Reteaua mentionata poate fi fie privata (de exemplu, un intranet in companie), fie accesibila public prin intermediul internetului.

Concluzia este ca serverul nu este altceva decat un computer cu toate componentele obisnuite, cum ar fi procesorul, memoria etc. In teorie, propriul computer de acasa poate fi un server – cu conditia sa fie foarte puternic, sigur si protejat impotriva accesului extern!

Pentru a fi disponibile in permanenta, serverele hardware ruleaza adesea ani de zile fara o singura intrerupere. Pe primul server web din lume , inventat de cercetatorul CERN Tim Berners-Lee, a fost chiar o nota cu avertisment de a nu opri computerul in niciun caz.

Serverele sub forma de software nu sunt tangibile sub forma fizica, ci programe de comunicare pure. Serverele software furnizeaza serviciul dorit prin schimbul de date cu clientul utilizand protocolul respectiv.

Termenul de gazda web sau gazda web inseamna furnizori care opereaza un server virtual. De exemplu, se inchiriaza o parte din server (spatiu web) de la astfel de furnizori, pentru a configura propriul site acolo si apoi se creeaza un blog sau se poate deschide un magazin online etc.

Cei de la https://www.hostclub.ro/ ofera servicii de gazduire de tip data center – servere dedicate, servere virtuale, web hosting, colocare, protectie DDoS – utilizant infrastructura proprie.

In calcul , un server este o bucata de calculator hardware sau software ( program de calculator ) care ofera functionalitati pentru alte programe sau dispozitive, numite „ clienti “. Aceasta arhitectura se numeste modelul client-server .

Serverele pot oferi diverse functionalitati, adesea numite „servicii”, cum ar fi schimbul de date sau resurse intre mai multi clienti sau efectuarea de calcule pentru un client. Un singur server poate deservi mai multi clienti, iar un singur client poate utiliza mai multe servere. Un proces client poate rula pe acelasi dispozitiv sau se poate conecta printr-o retea la un server de pe un alt dispozitiv. Serverele tipice sunt servere de baze de date , servere de fisiere , servere de mail , servere de imprimare , servere web , servere de joc , si servere de aplicatii .

Sistemele client-server sunt astazi cel mai frecvent implementate de (si adesea identificate cu) modelul cerere-raspuns : un client trimite o cerere catre server, care efectueaza unele actiuni si trimite un raspuns inapoi clientului, de obicei cu un rezultat sau o confirmare .

Desemnarea unui computer ca „hardware de clasa server” implica faptul ca acesta este specializat pentru a rula servere pe acesta. Acest lucru implica adesea ca este mai puternic si mai fiabil decat computerele personale standard , dar alternativ, clusterele de calcul mari pot fi compuse din multe componente de server relativ simple, inlocuibile.

Utilizarea cuvantului server in calcul provine din teoria cozilor, unde dateaza la mijlocul secolului al XX-lea, fiind folosita in special in Kendall (1953) (impreuna cu „service”), lucrarea care a introdus notatia lui Kendall . In lucrarile anterioare, cum ar fi Erlang (1909) , sunt folositi termeni mai concreti, cum ar fi „operatorii [telefonici]”.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu