In ultimii ani, piata dezvoltarii personale a evoluat, multe generatii apreciind valoarea cartilor, podcast-urilor, cursurilor si seminariilor. Potrivit Grandview Research, industria globala de dezvoltare personala ar putea ajunge la 56,66 miliarde de dolari pana in 2027 (o valoare in crestere de la 38,28 miliarde de dolari in 2019).
Desi dezvoltarea personala si evolutia profesionala pot parea doua concepte separate, ele sunt mai interconectate decat crezi. Pentru un lider, este absolut esential sa invete cum poate dezvolta o mentalitate de dezvoltare personala nu numai in el insusi, ci si in intreaga companie.
Daca au un timp anume alocat dezvoltarii, angajatii devin in acelasi timp mai interesati de ei insisi, dar si de succesul companiei. Persoanele angajate in dezvoltarea personala sunt adesea mai productive, mai putin stresate si au sanse mai mari de a produce rezultate mai bune.
Experienta multor companii mari a demonstrat ca exista beneficii extrem de importante ale faptului ca liderii dedica timp pentru a-si ajuta angajatii sa dezvolte o mentalitate de dezvoltare personala, cu planul si eforturile adecvate.
Ce este o mentalitate de dezvoltare personala?
Mentalitatea de dezvoltare si evolutie personala implica ideea ca provocarile sunt menite sa fie depasite si fiecare oportunitate (pozitiva sau negativa) iti pune in fata o sansa de a creste.
Persoanele cu o mentalitate de dezvoltare au convingerea ca pentru a deveni mai buni si a se autodepasi trebuie sa se implice si sa aiba inititiva. Aceasta mentalitate este la polul opus fata de mentalitatea fixa, pe care psihologii o descriu ca fiind acea abordare in care oamenii isi vad abilitatile ca pe un dat fix, care nu se poate schimba.
De cele mai multe ori oamenii se asteapta ca aceasta evolutie sa se produca organic, dar nu se intampla mereu asta! Daca nu esti implicat si voluntar in schimbare si dezvoltare, nu te vei dezvolta la potentialul complet.
Pentru a creste si a-ti atinge obiectivele, trebuie sa te imbunatatesti constant. Poti realiza asta doar adoptand o mentalitate de dezvoltare personala si implicandu-te in transformarea ta. Pana la urma totul se reduce la recunoasterea valorii personale si la investitii in tine insuti.
Dezvoltarea personala se reflecta si in succesul companiei
Un ajutor real in calatoria de dezvoltare a oricarei persoane, dar mai ales a liderilor care pun accentul atat pe dezvoltarea personala cat si pe evolutia profesionala si pe succesul companiei, este cartea “15 legi nepretuite ale dezvoltarii”, a lui John Maxwell.
Lucrarea va incuraja pe oricine se afla intr-o pozitie de conducere si care vrea sa se implice mai mult in mentalitatea de dezvoltare personala, sa fie mai voluntar. Pentru lideri cartea aduce un cadru perfect pentru procesul de dezvoltare pe care ar trebui sa il impartaseasca si cu echipa.
Bestseller-ul combina mai multe abordari pentru a crea un ghid perfect pentru inceputul calatoriei de dezvoltare personala, care iti va spune exact ce trebuie sa eviti atunci cand lucrezi la evolutie.
Orice lider ar trebui sa foloseasca in cariera sa doua legi asemanatoare unor principii directoare: legea intentionalitatii si legea coerentei.
Aceste concepte sunt puternice si isi pornesc parcursul de la conducere, urmand apoi sa devina coloana vertebrala a culturii companiei, si sa se transmita la fiecare angajat in parte.
Cum implementezi mentalitatea de dezvoltare personala in cadrul companiei?
Daca ti-ai propus sa aplici companiei tale un plan de dezvoltare personala, ia in calcul urmatoarele sugestii de mai jos. Nu uita, acest angajament trebuie sa inceapa de la conducere, si abia apoi sa se raspandeasca in restul organizatiei.
1. Pune planul pe hartie. Creaza un plan scris pentru a te simti responsabil si trece timpii in calendar, pentru a face tot posibilul sa te indrepti incet incet catre obiectivele de dezvoltare. Foloseste-te de disciplina pe care o aplici in alte domenii ale vietii tale – mersul la sala, de pilda si ambitia de a nu rata niciun antrenament – si foloseste-te de aceeasi implicare si dedicare pentru a reusi sa obtii nivelul de dezvoltare personala dorit.
2. Gaseste un angajament de timp care sa poata functiona in cazul tau. Stabileste-ti obiective realiste, posibil de atins, care sa iti ofere motivatia de care ai nevoie. Nu pierde timp cu lucruri inutile si revolutioneaza totul in jur: tine sedintele online cat alergi la sala, asculta audiobook-uri de dezvoltare personala, in loc de carti clasice care ti-ar manca mult timp. Obiectivele nerealiste nu sunt nimic altceva decat o pregatire pentru esec.
3. Colaboreaza cu cei din jur pentru a crea responsabilitate. Cel mai indicat este sa nu parcurgi aceasta calatorie a dezvoltarii personale singur. In mod cert vei gasi angajati din companie sau colegi alaturi de care lucrezi non-stop cu care sa poti construi catre acelasi obiectiv.
4. Mentine-ti curiozitatea vie. Curiozitatea merge mana in mana cu o mentalitate de dezvoltare personala. Cand iti mentii curiozitatea treaza, nu cazi in capcana mentalitatii fixe. Asigura-te ca intrebarile “de ce” si “cat” sunt parti obisnuite din vocabularul tau si angajeaza-te intr-o mentalitate de invatare permanenta, chiar daca ai impresia ca ai atins punctul culminant al carierei.
Implementarea unei mentalitati de dezvoltare personala la nivelul intregii companii, de la angajatii entry-level pana la sefi, este un proces de angajament. Dar daca vei fi dispus sa iti asumi acest angajament, rasplata va fi tangibila si semnificativa.
“Motivatia te pune in miscare, dar disciplina e cea care te face sa cresti” spune autorul John Maxwell. O cultura a dezvoltarii personale te va face un lider mai bun si va face si compania ta sa intre pe un fagas mai bun. Este o situtie din care toata lumea are de castigat!