Hernia de disc este o boala in care o parte a discului intervertebral (nucleu pulpos) se misca spre radacina nervoasa, apasa pe ea si produce dureri intense.
Daca hernia este voluminoasa si comprima toti nervii pe care ii gaseste, poate produce ceea ce se numeste cauda ecvina sau sindromul coada-calului, care este o urgenta chirurgicala.
In cele mai multe cazuri, aceasta durere dispare cu tratament conservator fara interventie chirurgicala. Cu toate acestea, aproximativ 10% dintre ei vor necesita interventie chirurgicala pentru tratamentul lor.
In Clinici exista cea mai inovatoare tehnologie pentru un diagnostic corect si de asemenea o vasta experienta in efectuarea celor mai noi tehnici chirurgicale, cu un interes deosebit in chirurgia minim invaziva pentru o mai buna recuperare a pacientului.
Care sunt simptomele herniei de disc?
Imaginea herniei de disc este de obicei acuta, brusca si violenta in intensitate. Acesta include simptome de ruptura de disc si altele cauzate de presiunea herniei asupra maduvei sau nervilor.
Nici inotul, nici orice exercitiu nu sunt utile in prevenirea, ameliorarea sau tratarea unei hernii de disc reale. Durerea devine atat de intensa incat, in general, nu este de obicei usurata de nimic din ceea ce aveti acasa. Dar chiar si asa, nu trebuie sa uitam ca exista multe alte cazuri de durere similare cu cele ale herniei care nu sunt. Daca este hernie, simptomele durerii de spate locale acute preced sau coincid cu simptomele neurologice (durere sciatica continua pana la picior, slabiciune musculara, furnicaturi…), elementul distinctiv al herniei de disc.
Sciatica (durerea care radiaza la extremitatea inferioara) este cel mai caracteristic simptom, variind distributia durerii in functie de teritoriul care inerveaza fiecare radacina nervoasa afectata. De asemenea, provoaca durere in zona lombara datorita sensibilitatii discului.
Durerea este de obicei mai mare atunci cand tusesti si stranuti decat atunci cand stai culcat; este, de obicei, mai multa durere atunci cand stai in picioare pe loc decat mersul pe jos. Un alt simptom comun sunt paresteziile (senzatie de furnicaturi) la nivelul piciorului.
De asemenea, poate duce la pierderea fortei piciorului si foarte rar la incontinenta urinara.
Daca ai probleme poti apela la tratament Bio Ortoclinic.
Cine poate avea o hernie de disc?
Hernia de disc lombara poate aparea la orice varsta, desi este o afectiune care afecteaza cel mai frecvent persoanele cu varsta cuprinsa intre 30-50 de ani.
Prin urmare, are un impact economic semnificativ asupra populatiei generale, deoarece acestea sunt subiecti in intreaga activitate profesionala.
Care este prognosticul pentru hernia de disc?
Daca indicatia este corecta si tehnica chirurgiei pe disc este efectuata cu atentie, se obtin rate de succes mai mari de 85-90%.
Este important sa se clarifice faptul ca chirurgia herniei de disc este mai probabil sa imbunatateasca durerea care radiaza la extremitatea inferioara decat durerea lombara.
Cum se trateaza hernia de disc?
- Tratament
Operatia de hernie de disc are ca scop eliberarea radacinii nervoase comprimate, responsabila de simptomatologie. Exista diferite tehnici pentru a realiza acest lucru.
Cea mai eficienta de pana acum este indepartarea herniei, asociind o rezectie a unei parti a discului (a centrului sau) pentru a reduce sansele ca aceasta sa apara din nou.
De ce apar durerile de spate noaptea
Durerea de spate pe timp de noapte este un tip special de durere lombara care ar putea indica o problema grava cu coloana vertebrala. In SUA, pana la 80% din populatie se confrunta cu o forma de durere lombara la un moment dat in viata lor. Este al doilea cel mai frecvent motiv pentru care oamenii isi vad medicul. Dar, pe cat de debilitanta poate fi durerea de spate, majoritatea cazurilor sunt gestionabile, iar persoanele care se odihnesc adecvat si fac exercitii fizice adecvate vad adesea imbunatatiri in cateva saptamani.
Cu durerile de spate pe timp de noapte, totusi, oamenii nu pot obtine odihna de care au nevoie, deoarece nu pot obtine alinare de durere.
Majoritatea persoanelor cu dureri de spate sunt capabile sa ajusteze modul in care dorm pentru a se alina de durerea pe care o experimenteaza in timpul zilei. Dar, in cazul durerilor de spate pe timp de noapte – numita si dureri nocturne de spate – durerea nu se opreste atunci cand o persoana se intinde, indiferent de ajustarile pe care le face. Pentru unii, durerea se inrautateste de fapt. Iar pentru altii, durerea nici nu incepe pana nu se culca.
O persoana poate trece printr-o zi practic fara durere. Dar apoi noaptea, le-ar putea gasi aproape imposibil sa doarma o noapte intreaga.
La fel ca in cazul durerilor de spate normale, cauza durerii de spate pe timp de noapte nu este intotdeauna clara. Printre altele, durerile de spate pot fi cauzate de oricare dintre urmatoarele:
Probleme cu modul in care se misca coloana vertebrala sau alte probleme mecanice, dintre care cea mai frecventa este degenerarea discului. Discurile sunt tesut intre vertebre care functioneaza ca un tip de amortizor; discurile se pot rupe odata cu varsta.