Va treziti in fiecare dimineata cu sentimentul ciudat ca nu v-ati odihnit? Vinovatul poate fi sub gat. Perna nu serveste doar pentru sustinere, ci asigura si un somn de calitate. Urmati ghidul nostru inainte de a obtine modelul potrivit.
Regula 1: incercati perna inainte de a o cumpara
Incercati-o si abia apoi cumparati-o. Nu este nevoie sa pipaiti in graba perna cu mainile sau sa o pliati ca pe un acordeon pentru a-i evalua confortul. Gasiti un loc unde va puteti intinde pentru a-l testa. Asigurati-va ca viitorul vostru partener de dormit va tine capul corect, deoarece ar trebui sa se scufunde o treime pentru a restabili diferenta dintre saltea si inaltimea naturala a capului vostru. Daca perna indeplineste criteriile voastre de confort, acesta este deja un punct bun. Puteti opta chiar si pentru un set 4 perne, 50×70 cm.
Regula 2: distingeti intre o perna de dormit si o perna de odihna
Relaxare sau somn profund? Trebuie sa recunoastem ca nu ne-am pus niciodata aceasta intrebare. Si totusi, pernele ne sustin in mod diferit, in functie de faptul ca vrem sa dormim opt ore sau sa ne relaxam in timp ce citim cartea preferata. Pentru dormit, optati pentru forma dreptunghiulara, care poate sustine mai bine capul si il mentine la aceeasi inaltime cu coloana vertebrala. Pentru o atitudine zen, optati pentru forma patrata, care sustine capul, dar si partea superioara a corpului in pozitie asezata, ramane moale si placuta si evita alunecarea a patru perne in spatele spatelui si ranirea.
Regula 3: alege in functie de obiceiurile tale de somn
Alegerea unei perne depinde de confort, asa ca totul este foarte personal. Dar exista unele modele care sunt recomandate in functie de pozitiile pe care le adoptati in timpul noptii:
- Dormi pe burta
Daca va petreceti majoritatea noptilor cu fata in jos pe saltea, este mai bine sa nu folositi o perna! Vertebrele dvs. vor ramane aliniate si veti impiedica inghitirea si muschii traheei sa fie incordati. Daca nu va puteti lipsi de o perna, aceasta trebuie sa fie moale (de exemplu, din puf moale), mai degraba plata (5-6 cm grosime) sau o perna din lana cu putina umplutura.
- Daca dormiti pe spate
Perna trebuie sa fie ferma pentru a asigura un sprijin bun pentru gat, dar nu trebuie niciodata sa rupa gatul si sa trimita capul pe spate. Aveti grija sa nu exagerati, insa: o perna prea tare poate provoca migrene. Nu uitati ca capul trebuie sa se afunde o treime in perna. Daca suferiti de probleme la nivelul gatului, puteti folosi o perna din „spuma cu memorie” care se potriveste, dar ramane compacta. Atentie, materialele sintetice te fac sa transpiri, in timp ce lana, un material natural, iti va oferi acelasi confort.
- Dormi pe o parte
Alegeti o tesatura mai moale. Acesta nu trebuie sa acopere doar capul, ci si gatul si urechea. Aici, din nou, lana, care nu este niciodata prea tare, poate face treaba.
Perna de lana e o solutie buna?
Acesta este singurul material pe care nu transpiri. Aceasta fibra este foarte respirabila si se adapteaza la temperatura celui care doarme. In functie de cat de mult sprijin va doriti sub gat, puteti modela lana sau o puteti indeparta pentru a gasi confortul ideal.