Sănătatea bucală reprezintă o prioritate încă din primii ani de viață, de la apariția primilor dinți temporari. Felul în care fiecare copil și adolescent își îngrijește dantura în copilărie, ajutat la început de părinte și ulterior pe cont propriu, va influența în mod direct sănătatea sa bucală pe termen lung. Dinții copiilor, aflați într-o continuă dezvoltare, pot fi afectați de numeroase condiții, de la carii minore la probleme mai complexe, precum malocluzii dentare. Majoritatea condițiilor orale apărute în copilărie pot fi prevenite, prin controale regulate la stomatolog, o igienă adecvată a dinților și prin evitarea obiceiurilor dăunătoare dinților.
Caria dentară
Caria dentară este o afecțiune comună atât în rândul copiilor, cât și al adulților, cu consecințe variate asupra danturii. Identificate în fazele incipiente, cariile dentare nu reprezintă un motiv de îngrijorare, tratamentul fiind aproape întotdeauna eficient și non-invaziv. Identificate târziu sau neglijate pentru perioade lungi de timp, cariile dentare pot necesita tratamente complexe și invazive. Uneori, o carie dentară poate necesita inclusiv extracția dintelui afectat.
Malocluzia dentară
Malocluzia presupune o aliniere incorectă a dinților de pe arcada superioară cu cei de pe arcada inferioară, ce poate duce la dificultăți în mestecarea alimentelor, vorbire neclară și disconfort facial. Malocluzia poate afecta și sănătatea gingiilor și a articulațiilor temporo-mandibulare, cu potențialul de a cauza dureri de cap, dureri faciale și alte probleme asociate.
În rândul copiiilor, problemele de aliniere a dinților, inclusiv malocluzia, sunt cauzate în general de factori genetici sau de obiceiurile nesănătoase, precum suptul degetului sau folosirea suzetei pentru prea mult timp. În unele cazuri, purtarea unui aparat dentar poate corecta malocluzia și poate preveni complicațiile ulterioare. Există mai multe tipuri de aparat dentar potrivite pentru copii, în majoritatea cazurilor de malocluzii ușoare folosindu-se un aparat mobil sau unul metalic fix.
Abcesul dentar
Abcesul dentar este o acumulare de puroi care rezultă dintr-o infecție bacteriană în interiorul dintelui sau în țesuturile din jurul acestuia. Abcesul dentar trebuie tratat prompt, pentru a preveni complicații grave, precum răspândirea infecției în alte părți ale corpului sau afectarea permanentă a dintelui. Tratamentul abcesului dentar implică de obicei administrarea de antibiotice, drenarea puroiului și înlăturarea cauzei principale a infecției.
Cum pot fi prevenite afecțiunile dentare la copii?
Adoptarea unei rutine de igienă orală corecte și consultarea regulată a medicului stomatolog sunt măsuri elementare ce trebuie luate pentru a preveni apariția afecțiunilor cavității bucale la vârste fragede. Pedodontia sau stomatologia pediatrică este ramura medicinei dentare care se concentrează pe îngrijirea sănătății orale a copiilor, motiv pentru care, este de preferat ca până la vârsta de 18 ani, controalele să fie efectuate la un medic pedodont.