Rolul examenului optometric în stabilirea prescripției pentru ochelari de vedere

Fiecare persoană care necesită ochelari de vedere are o prescripție unică pentru ochiul drept și cel stâng. Optometristul este specializat în evaluarea și corectarea adecvată a vederii. Examinarea optometrică este principala modalitate prin care acesta determină nevoile optice. Controlul periodic este deosebit de important pentru persoanele diagnosticate cu afecțiuni oculare, dar și pentru cele fără probleme.

Evaluarea acuității vizuale

Evaluarea acuității vizuale este o componentă importantă a examenului optometric. Acuitatea vizuală face referire la capacitatea ochilor de a percepe detalii fine, atât de aproape, cât și de departe. Optometristul folosește diverse metode pentru a determina acest aspect, cel mai frecvent fiind utilizate tabelele de testare a vederii. Evaluarea acuității vizuale are rol în determinarea nevoilor vizuale, în identificarea timpurie a anumitor probleme de sănătate oculară, dar și în ceea ce privește prescripția pentru ochelari de vedere.

Examinarea sănătății generale a ochilor este un pas necesar în evaluarea acuității vizuale. Specialistul observă diferite părți ale ochiului, pentru detectarea precoce a problemelor sau a altor condiții de sănătate care pot afecta vederea.

Verificarea motilități oculare

Motilitatea oculară se referă la capacitatea ochilor de a se mișca în mod coordonat, asigurând vederea binoculară și percepția corectă a adâncimii și distanțelor. Fără această capacitate, ochii nu ar putea lucra împreună pentru a crea imaginea clară și tridimensională pe care o vezi.

Optometristul poate identifica problemele legate de motilitatea oculară, cum ar fi strabismul sau pareza, prin examinarea felului în care ochii lucrează împreună. Aceste afecțiuni pot fi corectate prin purtarea de ochelari dacă sunt evidențiate în faza de debut, fără a se ajunge la intervenție chirurgicală.

Determinarea dioptriilor corective

Pentru determinarea dioptriilor corective, optometristul își propune să măsoare cu exactitate refracția oculară, capacitatea ochiului de a îndoi și focaliza lumina pe retină. Refracția oculară poate fi afectată de diferite defecte de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia și astigmatismul. Acestea pot modifica modul în care lumina este refractată în ochi, rezultând o imagine neclară pe retină.

Dioptronul este unul dintre instrumentele de bază regăsite în cabinetele de optică medicală, care măsoară rapid, automat și cu maximă precizie dioptriile ochilor tăi.

Stabilirea corecției optice

În funcție de problema diagnosticată, specialistul îți va indica ochelari de vedere adecvați. Lentilele monofocale cu dioptrii cu minus sunt potrivite în miopie, iar pentru hipermetropie, lentilele monofocale cu dioptrii cu plus sunt varianta optimă.

Ochelarii cu lentile progresive sunt recomandați pentru persoanele care se confruntă un alt viciu de refracție, respectiv cu prezbiopie. În schimb, pentru corecția astigmatismului, ochelarii cu lentile cilindrice, personalizate sunt indicați. Nu trebuie să îți faci griji pentru ochelarii de soare când petreci momente de relaxare în aer liber. Optometristul te poate ajuta să alegi și un astfel de produs care să se potrivească activităților și preferințelor și care să aibă dioptriile necesare. În cazul în care prezinți sensibilitatea la lumină, există soluții și pentru această problemă, ochelarii cu lentile fotocromatice.

În magazinul Lensa din Plaza Mall București găsești tot ceea ce ai nevoie și îți dorești, așadar, nu ezita să îi treci pragul pentru a achiziționa ochelarii de vedere corespunzători din toate punctele de vedere!

Frecvența examenului optometric

Controlul optometric periodic este necesar dacă ai ochelari de vedere. Pentru că în timp, dioptriile tale se modifică, fiecare examinare poate însemna o nouă prescripție optometrică, pentru o vedere bună. Acest lucru înseamnă că la cel mult 12 luni sau chiar mai des, dacă ai indicație în acest sens, va trebui să mergi la consult de specialitate. Ajustarea dioptriilor este o necesitate, indiferent de vârstă, dacă vrei să îți menții sănătatea ochilor pentru o perioadă îndelungată și să previi pierderea ireversibilă a vederii.

Și dacă crezi că nu ai probleme de vedere, trebuie să mergi la consultații periodice pentru a depista afecțiunile oculare ce pot apărea la timp și pentru ca tratamentul să fie mai eficient.

Pe baza informațiilor primite în timpul consultului și a rezultatelor examenului, optometristul va elabora o prescripție personalizată pentru ochelari de vedere, care să corespundă nevoilor optice tale specifice. Este important ca această prescripție să fie actualizată periodic, deoarece nevoile vizuale pot evolua în timp.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu