Ce inseamna acupunctura si cum te ajuta?

Acupunctura este o ramura a medicinei chineze care implica aplicarea de ace fine pe diferite puncte ale corpului numite meridiane. Care sunt aceste beneficii? Exista contraindicatii? Acupunctura, din latina acus (ac) si punctura (intepatura), este una dintre cele patru ramuri ale medicinei chineze.

Aceasta practica consta in reechilibrarea energiilor corpului prin inteparea acelor de-a lungul unor linii de forta numite meridiane. Termenul „medicina traditionala chineza” a fost abandonat de experti din intreaga lume pentru termenul „medicina chineza” mai apropiat de termenul folosit in chineza. Cu toate acestea, este inca folosit de organisme oficiale sau in presa.

Principiul acupuncturii

In medicina chineza, Qi, numita si „Respiratie sau„ Energie vitala ”, este una dintre cele cinci substante care circula in corp prin meridiane, alaturi de sange, fluide corporale, spirit si esente. Aceste substante servesc la mentinerea organismului intr-un echilibru armonios in jurul notiunilor de Yin si Yang, adica unitate, in ciuda dualitatii. In acest echilibru armonios poate aparea o defectiune, ceea ce duce la aparitia simptomelor.

Acupunctura este apoi o modalitate de a reechilibra energia corpului prin aplicarea acelor in puncte specifice de-a lungul meridianelor. Exista, de asemenea, o intreaga cartografie a acestor meridiane in functie de afectiunile care trebuie tratate.

Cum sa-ti alegi acupuncturistul?

Mai presus de toate, experienta practicantului conteaza in alegerea acupuncturistului. Poate fi interesant sa alegeti un acupuncturist care are si o diploma medicala: acesta din urma va avea o viziune globala asupra pacientului, poate impinge examenul clinic putin mai departe daca este necesar sau chiar prescrie examinari suplimentare sau va poate directiona catre o alta specialitate. considera ca este necesar.

Cu toate acestea, practicienii traditionali din medicina chineza care nu au urmat un curs medical nu sunt mai putin competenti, dar, spre deosebire de medici, nu vor putea prescrie examinari medicale suplimentare.Reputatia unui practicant se dezvolta pe parcursul practicii sale si al educatiei sale continue: un acupuncturist care se tine la curent cu informatiile despre evolutiile profesiei sale si care practica in mod regulat pare a fi un criteriu obiectiv pentru a face alegerea corecta.

Poti face chiar acum o programare, online, la noi pentru cele mai bune rezultate. De asemenea, puteti cere medicului vostru sa va dea numele unui coleg instruit in acupunctura sau al unui practicant in medicina traditionala chineza sau sa cautati pe site-urile asociatiilor de acupunctura.

Ma tem de ace: exista solutii alternative?

Absolut! Aceasta este presopunctura. Aceasta tehnica traditionala de masaj stimuleaza aceleasi puncte energetice ca acupunctura, dar fara ace. Presopunctura poate fi efectuata acasa, aplicand presiune in aceleasi locuri pe care le-ar face un acupuncturist cu ace.

Acest lucru este deosebit de interesant pe langa sesiunile de acupunctura, practicantul va poate invata sa stapaniti cateva puncte pentru a va promova autonomia.

Poate acupunctura sa inlocuiasca medicina conventionala?

Acupunctura este o asa numita practica traditionala mai „blanda”. Poate fi de mare ajutor, dar nu poate in niciun caz sa inlocuiasca tratamentul (medicamentos) atunci cand este necesar. Este util in unele cazuri, dar nu ar trebui sa pretinda ca vindeca o boala.

Aspecte interesante despre acupunctura

Acupunctura este in general sigura atunci cand este realizata de practicieni instruiti corespunzator, folosind tehnica acului curat si ace de unica folosinta.  Atunci cand este facuta corespunzator, are o rata scazuta de efecte adverse majoritare minore. Accidentele si infectiile apar, totusi, si sunt asociate cu neglijarea din partea practicantului, in special in aplicarea tehnicilor sterile.

O analiza efectuata in 2013 a afirmat ca rapoartele de transmitere a infectiei au crescut semnificativ in deceniul precedent. Cele mai frecvent raportate evenimente adverse au fost pneumotoraxul si infectiile. Deoarece evenimentele adverse grave continuau sa fie raportate, se recomanda ca acupunctorii sa fie instruiti suficient pentru a reduce riscul.

Investigatia stiintifica nu a gasit nicio dovada histologica sau fiziologica a conceptelor traditionale chinezesti, cum ar fi qi , meridianele si punctele de acupunctura, iar multi practicanti moderni nu mai sustin existenta energiei fortei de viata ( qi ) sau a meridianelor, care a fost o parte majora a sistemelor de credinta timpurii.

Acupunctura se crede ca a aparut in jurul anului 100 i.Hr. in China, pe vremea cand a fost publicat Clasicul interior al Huang Di ( Huangdi Neijing ),  desi unii experti sugereaza ca ar fi putut fi practicata mai devreme .

De-a lungul timpului, au aparut conflicte de pretentii si sisteme de credinta despre efectul ciclurilor lunare, ceresti si pamantesti, energiile yin si yang si „ritmul” corpului asupra eficacitatii tratamentului.

Acupunctura a fluctuat in popularitate in China din cauza schimbarilor in conducerea politica a tarii si a utilizarii preferentiale a rationalismului sau a medicinei occidentale.

Acupunctura s-a raspandit mai intai in Coreea in secolul al VI-lea d.Hr., apoi in Japonia prin misionari medicali  si apoi in Europa, incepand cu Franta. In secolul al XX-lea, pe masura ce s-a raspandit in Statele Unite si tarile occidentale, elementele spirituale ale acupuncturii care intrau in conflict cu credintele occidentale au fost uneori abandonate in favoarea pur si simplu introducerea acelor in punctele de acupunctura.

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu