Daca ar fi o tara, Bitcoinul s-ar clasa pe locul 30 in lume din punct de vedere al energiei consumate anual. Moneda virtuala consuma anual o cantitate de electricitate de aproximativ 121.36 terawati-ora (TWh) – sau aproape 0.5% din productia mondiala de energie.
Ceea ce in termeni mai simpli inseamna ca minarea dupa Bitcoin consuma mai multa energie decat Argentina (121 TWh), Emiratele Arabe Unite (113.20 TWh) si Olanda (108.8 TWh) si se claseaza imediat sub Norvegia (122.20 TWh). Iar la un consum anual al Romaniei de 55 TWh, putem spune ca mineritul Bitcoin consuma de doua ori mai multa energie pe an decat tara noastra.
Datele fac parte dintr-o analiza a Universitatii Cambridge, in cadrul careia cercetatorii au creat un instrument online de urmarire a energiei consumate – Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (Indexul Cambridge al Consumului de Electricitate Bitcoin) care estimeaza consumul anual de electricitate al Bitcoinului.
Instrumentul a fost construit pentru a analiza consumul global de energie al bitcoinului si ofera “cea mai probabila estimare”. El porneste de la premiza ca aparatele de minare functioneaza la diferite eficiente, ducand astfel pretul mediu al electricitatii la 0.05 dolari per kilowatt-ora. Instrumentul foloseste aceasta medie de pret si cerintele legate de energie ale retelei Bitcoin pentru a obtine cea mai buna cifra legata de consum intr-un moment dat.
Bitcoinul este o criptomoneda digitala, ceea ce inseamna ca nu necesita folosirea unei banci fizice. El este creat prin minerit, necesitand astfel componente IT puternice (placi grafice) pentru a verifica tranzactiile efectuate de persoanele care trimit sau primesc Bitcoin.
Procesul de minerit implica rezolvarea puzzle-urilor de catre computer. Este absolut necesar sa ne asiguram ca nimeni nu poate sparge datele legate de inregistrarea globala a tuturor tranzactiilor. Din pacate, mineritul este o activitate energofaga, pentru ca sistemele de calcul lucreaza continuu pentru completarea puzzle-urilor.
Computerele sunt conectate la o retea de criptomonede, iar utilizatorii primesc ocazional bitcoini pentru minerit – in cadrul unui proces care adesea seamana cu o loterie. Asadar, oamenii conecteaza mai multi mineri (uneori depozite pline) la retea pentru a creste profitul.
“Bitcoinul este efectiv anti-eficient. Asadar, un hardware mai eficient pentru minerit nu ar ajuta – nu ar face decat sa concureze cu alte echipamente hardware eficiente de minerit. Astfel, consumul de energie al Bitcoin, si deci productia de CO2, nu fac decat sa formeze o spirala catre exterior. Este foarte rau ca toata aceasta energie este literalmente irosita intr-o loterie” spune David Gerard, autorul cartii “Attack of the 50 Foot Blockchain”.
Michel Rauchs, unul dintre cercetatorii care au lucrat la instrumentul Cambridge, a declarat pentru podcast-ul BBC Tent Tech ca “Bitcoin consuma de fapt atat de multa energie electrica prin design. Iar asta nu se va schimba in viitor, daca pretul Bitcoinului nu va scadea semnificativ.
Rolul Tesla in trendul ascendent al Bitcoin
Minerii Bitcoin din intreaga lume conecteaza platforme de calcul care absorb energia, pentru a crea moneda criptata, ca urmare a unei cresteri recente a pretului Bitcoinului. Criptomoneda este intr-o cantitate limitata, pentru ca la un moment dat ea nu mai poate fi create, iar pentru ca acest punct incepe sa fie atins, nume mari din lumea celebritatilor si din industrie investesc in aceasta moneda.
Tesla, de pilda, a achizitionat recent Bitcoin in valoare de 1.5 milarde de dolari si a fost de acord sa accepte aceasta moneda ca metoda de plata in viitor. Aceasta mutare a dus la o crestere substantiala a valorii Bitcoin, care a atins un prag record in acel moment, de 48.000 de dolari.
Odata cu cresterea pretului, minerii Bitcoin sunt intr-o goana continua de a pune la treaba cat mai multe echipamente hardware, consumand astfel mai multa energie electrica. Acesta este si motivul pentru care criticii sunt scandalizati de decizia Tesla de a investi intens in Bitcoin, spunand ca ii discrediteaza imaginea ecologica.
“Elon Musk a aruncat pe geam o treaba foarte buna pe care Tesla a facut-o pentru promovarea tranzitiei energetice. Este foarte rau… nu stiu cum poate anula in mod eficient ceea ce a facut. Tesla a obtinut subventii de mediu in valoare de 1,5 miliarde de dolari in 2020, finantate de contribuabili. Dupa care a cheltuit 1,5 miliarde de dolari pe Bitcoin, care este in mare parte minerit cu ajutorul electricitatii pe baza de carbune. Subventionarea lor trebuie examinata” a mai spus Gerard.Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai rele, Bitcoinul nu este singura criptomoneda pentru care se bat minerii – din 2020 sunt disponibile peste 1.650 de criptomonede.
Ca atare, amprenta energetica a criptomonedelor este probabil mult mai extinsa. Si din ce in ce mai multe persoane vor intra pe piata in concurenta. Cu alte cuvinte, mineritul va creste si in consecinta va creste si consumul de energie electrica. In ritmul in care se desfasoara lucrurile, nu ne asteptam decat ca impactul criptomonedelor asupra mediului sa se inrautateasca.
Cu toate acestea, trebuie sa remarcam faptul ca alte criptomonede, asa cum este Nano, sunt mai eficiente energetic. Nano poate finaliza 6 milioane de tranzactii cu aceeasi energie ca o tranzactie Bitcoin, si este instant si fara taxe. Taxa medie pentru o tranzactie Bitcoin, pe de alta parte, este de 0.00043 BTC, adica 22.70 dolari.
Gerard sugereaza o taxa pe carbon pentru criptomonede pentru a echilibra partial consumul daunator.
Sursa: https://www.intelligentliving.co/bitcoin-consumes-more-electricity-than-argentina/