5 trenduri tehnologice esentiale pentru 2023

  •  Hidrogenul verde, fuziunea nucleara si alte tehnologii ecologice se vor dezvolta rapid in 2023, pe masura ce lumea se va indeparta de carbon.
  •  Alte tendinte tehnologice includ evolutii in editarea genelor, calcul cuantic si dispozitive conectate.
  •  Inteligenta artificiala va deveni si mai inteligenta in 2023.

Schimbarea tehnologica are potentialul de a crea prosperitate comuna si solutii inteligente pentru cele mai mari provocari ale lumii. In acelasi timp, ritmul sau exponential risca sa copleseasca institutiile existente, lasandu-ne expusi unor riscuri necontrolate. Crizele geopolitice, polarizarea tot mai mare si o criza climatica care se profileaza agraveaza acest pericol.
Exista o nevoie urgenta ca liderii sa profite de oportunitatea de a directiona tehnologia catre scopuri pozitive. Iata cinci evolutii pentru care acestia ar trebui sa fie pregatiti in anul urmator.

1. Tehnologia verde intr-un punct de rascruce

Gratie imbunatatirilor continue ale tehnologiei din ultimul deceniu, costurile energiei solare si eoliene au scazut drastic, facand sursele regenerabile mai ieftine decat combustibilii fosili. Potrivit unor estimari, trecerea de la combustibilii fosili la energia regenerabila va ajuta tarile sa economiseasca 12 trilioane de dolari la nivel global pana in 2050.
Guvernele si liderii industriei se vor concentra pe extinderea tehnologiilor verzi existente si pe dezvoltarea altora noi in 2023. Obiectivul de a mentine incalzirea globala la mai putin de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale pare din ce in ce mai departe, insa la fel par sa fie si scenariile catastrofale care au fost considerate probabile acum cativa ani.
Una dintre cele mai promitatoare tehnologii in care putem anticipa un progres este hidrogenul verde, o noua sursa de energie cu ardere curata, ce permite captarea si transportarea energiei din surse regenerabile pe distante lungi – din regiuni cu resurse abundente de energie eoliana sau solara, catre zone consumatoare de energie, aflate la mii de kilometri distanta.

Fuziunea nucleara este o alta tehnologie ecologica de urmarit in 2023, in urma recentei validari de concept conform careia poate genera mai multa energie decat este necesara pentru a declansa procesul de fuziune. Desi inca suntem la cativa ani distanta de obtinerea energiei la scara mare, e probabil ca aceste ultime rezultate sa impulsioneze cercetari suplimentare pentru dezvoltarea tehnologiei, aducandu-ne mai aproape de un viitor in care fuziunea nucleara ar putea furniza energie aproape nelimitata, sigura si curata.

2. Hiper-conectivitate si cyber-rezilienta

Dinamica economica si geopolitica imping in retragere globalizarea si propulseaza fragmentarea spatiului cibernetic alaturi de blocuri politice concurente. Cu toate acestea, fortele structurale ale progresului tehnologic se indreapta catre un plus de conectivitate, nu catre mai putina. Anul acesta, 15 miliarde de dispozitive vor fi conectate la Internet of Things (IoT) , si se estimeaza ca aceasta cifra se va dubla pana in 2030. Un factor principal al acestei tendinte va fi extinderea rapida a acoperirii 5G in 2023, ce va permite dispozitivelor sa comunice mai rapid si sa-si imbunatateasca performanta generala.

Dependenta noastra de dispozitive si infrastructuri conectate creste intr-un ritm exponential, si la fel se intampla si in cazul riscurilor de colaps accidental sau ca rezultat al unui atac. Este de asteptat ca guvernele si autoritatile de reglementare sa-si intensifice eforturile pentru a se asigura ca dispozitivele conectate respecta cele mai recente standarde de securitate cibernetica. Aceasta include ca Uniunea Europeana sa mearga inainte cu Legea propusa pentru Cyber-Rezilienta UE, si ca administratia Biden sa introduca un program de rating al etichetarii securitatii cibernetice pentru dispozitivele IoT.

3. R&D pentru calculatoare cuantice

Calculul cuantic, care foloseste particule subatomice pentru a crea noi moduri de procesare si stocare a informatiilor, promite sa fie viitorul informaticii. Venind cu promisiunea de a functiona cu ordine de marime mai rapide decat cele mai bune procesoare existente astazi, tehnologia cuantica va contribui la rezolvarea problemelor complexe intr-o fractiune de timp.
Desi tehnologia cuantica este inca in faza incipienta, investitiile guvernamentale uriase si cele din industrie inseamna ca e probabil ca in 2023 sa asistam la progrese rapide in materie de hardware si software, precum si sa vedem produse cuantice care vor incepe sa apara pe piata. In acelasi timp, liderii de afaceri si guvernamentali isi vor intensifica eforturile de a intelege si de a atenua riscurile pe care le prezinta tehnologia, de la criptografia actuala paralizanta pana la transformarea a tot ce inseamna razboi.

4. Editarea genetica ajunge in mainstream

Pana de curand, CRISPR-Cas9 – tehnologia de editare a genelor care le-a adus dezvoltatorilor sai Premiul Nobel pentru Chimie in 2020 – a fost folosita in mod predominant ca instrument de cercetare pentru a intelege importanta unor gene specifice si pentru a descoperi noi medicamente. Din momentul in care terapia de editare genetica a fost administrata primei persoane, in urma cu trei ani, tehnologia a fost folosita pentru a trata, printre altele, orbirea congenitala, bolile de inima si siclemia (drepanocitoza). Si desi primele cazuri de utilizare sunt boli cu o mutatie a unei singure gene, cercetarile timpurii sugereaza ca boli precum Alzheimerul si durerile cronice ar putea fi tratate de asemenea prin CRISPR.
In 2023, e probabil sa asistam la o extindere a editarii genetice in medicina, ca si in alte sectoare, propulsand o industrie de miliarde de dolari si ridicand dileme etice complexe.

5. Inteligenta artificiala peste tot

Spre sfarsitul anului 2022, modelul conversational interactiv Chat GPT al OpenAI a atras peste un milion de utilizatori in doar cinci zile si a declansat o noua dezbatere cu privire la oportunitatile si riscurile inteligentei artificiale (AI). Dat fiind ca estimarile privind cheltuielile pentru AI depasesc 500 de miliarde de dolari in 2023, vor exista progrese rapide in materie de inteligenta artificiala adaptativa si generativa.
Inteligenta Artificiala adaptativa isi poate reeduca in mod continuu modelele pentru a invata si a se adapta pe baza unor noi experiente, fara a fi nevoie ca dezvoltatorii sa o reconstruiasca, ceea ce duce la rezultate mai rapide si mai bune. Inteligenta Artificiala generativa foloseste modele de retele neuronale pentru a crea ceva nou.

Lansarile recente de generatoare text-to-image si text-to-video sunt atragatoare pentru consumatori, dar ridica si preocupari semnificative cu privire la raspandirea dezinformarii, a continutului daunator, a protectiei drepturilor de autor si a bias-urilor algoritmice. Autoritatile de reglementare si organele de supraveghere online vor analiza acest lucru in cursul acestui an.
Asa cum observa regretatul teoretician cultural francez Paul Virilio, cand lucrurile functioneaza in moduri noi, ele se si distrug in moduri noi. Cand am inventat nava am inventat si naufragiul. Acelasi lucru este valabil si pentru tehnologiile noi – iar mizele sunt mari.
Toate acestea nu trebuie sa ne faca sa simtim frica fata de progresul tehnologic, ci ar trebui sa ne faca umili si constienti de faptul ca progresul se castiga cu greu si se pierde usor. Evolutia schimbarilor tehnologice si lansarea de noi tehnologii la scara pentru a face fata celor mai presante provocari ale lumii reprezinta marele imperativ al zilelor noastre. Daca facem fata acestei provocari, recompensa noastra va insemna economii si societati mai prospere si mai reziliente.

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2023/01/5-technology-trends-to-watch-in-2023/

Prec.

Urm.

Introdu Comentariu